Jó szívvel az egészségért

Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Keresés

A Szív Szótára

2008. július 16. | Frissítve: 2013-01-18 20:56

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

-------------- hirdetés --------------


T A SZÍV SZÓTÁRA
Kifejezés Jelentése
tachycardia Gyorsult szívverés. Nyugalomban a szívfrekvencia 60-90 ütés percenként.
Tawara szár A szívet összehúzódásra késztető ingerület a pitvar-kamrai csomó után a Tawara szárakon fut tovább a kamraizomzathoz. Jobb és bal Tawara szárt különítünk el, az utóbbi bal elülső [bal anterior] és bal hátulsó [bal posterior] ágra oszlik.
thrombus Vérrög, az érpályát elzárva a keringés elzáródását okozza.
TI Trikuszpidális inszufficiencia. Echokardiográfiás rövidítés, jelentése: a jobb pitvart és a jobb kamrát elválasztó háromhegyű (tricupidalis) billentyű záródási elégtelensége.
TIA Tranziens iszkémiás attak = átmeneti agyi vérkeringési zavar. A TIA egy olyan stroke, melynek tünetei 24 órán belül rendeződnek.
TIMI III flow A TIMI (Thrombolysis in Myocardial Infarction) kutatócsoport beosztása az elzáródott, » szívinfarktust okozó koszorúérben az elzáródás megnyitása után az áramlás (angolul: flow) leírására. A beosztás: 0-I-II-III. A legrosszabb a 0, a legjobb a III fokozat.

0: Teljes elzáródás, semmilyen áramlás nincs az infarktusos koszorúérben
1: a kontrasztanyag minimális áramlása, de a disztális érszakaszok nem rajzolódnak ki
2: részleges elzáródás, szűkület, a disztális érszakaszok késleltetett telődése
3: teljes rekanalizáció, akadálytalan áramlás

Szívinfarktusban az ér elzáródása feloldható sürgős szívkatéteres tágítással (PCI) vagy vérrögoldó kezeléssel. A legjobb túlélés TIMI 3 áramlás mellett várható.
tPA Szöveti plazminogén aktivátor (tissue plasminogen activator) Nagy hatékonyságú vérrögoldó szer. Az érelzáródást követő három órán belül alkalmazva az esetek nagy részében képes feloldani az érelzáródást okozó vérrögöt » szívinfarktusban és stroke-ban. » Speciális központokban alkalmazzák.
transzözofageális echokardiográfia (TEE) Diagnosztikus eljárás echokardiográfiás vizsgálathoz kapcsolódóan. Az ultrahangot kibocsájtó vizsgálófejet a beteg nyelőcsövébe vezetik le, ezáltal a szív közvetlen közelébe jut, és pontosabb képet ad, mint a mellkason kívüli hagyományos vizsgálat.
transzplantáció Szervátültetés, pl szívátültetés. Veleszületett szívhibák súlyos eseteiben, szívelégtelenség súlyos eseteiben végzik.
transzzsír » Transz-zsírsav: az élelmiszeripar által használt rendkívül agresszív zsírsav, súlyos érelemeszesedést okoz. Célunk a transz-zsírsav teljes kiküszöbölése az étrendből.
tricuspidalis A szív jobb pitvarából a jobb kamra felé történő egyirányú véráramlást biztosító billentyű. Magyarul háromhegyű billentyűnek hívják, mert három hártyás vitorlája van. Leggyakoribb hibái a záródási elégtelenség ("tricuspidalis insuffitientia") és a szűkület ("tricuspidalis stenosis"). A billentyűk vitorláit ínhúrok rögzítik a bal kamra izomzatához.
tromboflebitisz A visszereket (általában a lábakon) érintő gyulladás.
Trombolízis
thrombolysis
Ld. fibrinolízis

[ S ] [ fel ] [ V ]

Legyen Ön is a Nemzeti Szívalapítvány támogatója!

Rá vagyunk utalva az olyan nagylelkű emberek segítségére, mint amilyen Ön is.

-------------- hirdetés --------------


Nem találja a szakkifejezés fordítását? Valamiről többet szeretne olvasni?

Küldje be nekünk!

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Hozzászólások (0)

Bejelentkezés

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány weboldalán bizonyos tartalmak, illetve szolgáltatások csak regisztrált felhasználók számára elérhetőek.

A regisztráció előnyei:
Mennyibe kerül?
A regisztráció ingyenes és az is marad.

Hogyan regisztráljak?
Kérjük, adja meg a kért adatokat, majd nyomja meg "Regisztráció" gombot! A megadott e-mail címre, elküldünk Önnek egy levelet, amiben egy aktiváló linket talál. Erre a linkre kattintva tudja majd véglegesíteni feliratkozását. Fontos tudnia, hogy csak regisztrációja véglegesítése után tud majd bejelentkezni oldalainkon.

Kiemelt ajánlat

Szív Szótára
Nem igazodik el a zárójelentésen?
tovább »

Defibrillátor térkép


Szavazás

Mi a javaslata az élelmiszerek transzzsír tartalmára vonatkozólag?

Államilag korlátozni a megengedhető arányt
Egy szint felett megadóztatni
Gyártók önkéntes fogadalma
Nem időszerű ez most

Alapító szervezetünk

Magyar Kardiológusok Társasága a Magyar Nemzeti Szívalapítvány alapító szervezete


Nemzetközi kapcsolatok

European Heart Network
World Heart Federation

Facebookon
Szívalapítvány a YouTube-on

-------------- hirdetés --------------