Szívritmuszavar

A szívritmuszavar, másképpen aritmia, a szívverés ütemének megváltozását jelenti. A normálisnál gyorsabb szívverést hívjuk tachikardiának, míg a túl lassút bradikardiának.

kamrai tachycardia és kamralebegés

Néhány gyakori aritmia típus

Pitvarfibrilláció

A szív összehúzódásait vezérlő elektromos jelek elveszítik szabályos ütemüket. A pitvarok több pontján, rendszertelenül keletkeznek ingerületek, melyek hatására a kamrák szabálytalan ritmusban és legtöbbször túl gyorsan húzódnak össze. A pitvarfibrilláció a leggyakoribb kezelést igénylő ritmuszavar. Pitvarfibrilláció esetén az agyembólia kockázata megötszöröződik. Valamennyi szélütés közül minden hatodik pitvarfibrilláló betegben következik be.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Kamrafibrilláció

Eszméletvesztéssel és életveszéllyel járó állapot, ami azonnali orvosi beavatkozást kíván. Heveny szívinfarktusban gyakran következik be. Ezt a ritmuszavart defibrillátor kezeléssel kell rendezni. A defibrillátor elektromos impulzust ad le a szívnek, melynek eredményeként időbeni kezelés esetén a normális szívritmus tér vissza.

Tünetek

Az aritmiák által okozott tünetek igen sokfélék, az alig érzékelhetőtől az életveszélyes állapotig terjednek.

Tachikardia okozta tünetek:
 • Szívdobogásérzet
 • Légszomj
 • Mellkasi fájdalom
 • Szédülés
 • Eszméletvesztés
Bradikardia okozta tünetek:
 • Fáradtság
 • Szédülés
 • Ájulásérzet
 • Zavartság

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

A kezelés lehetőségei

A szívritmuszavarok kezelése különböző az egyes aritmia típusokban. Egyes ártalmatlan aritmiák kezelést nem igényelnek. Sok szívritmuszavart gyógyszeresen lehet kezelni. Olyan esetekben, ahol a ritmuszavart más betegség fennállása segíti elő, a háttérben meghúzódó betegség rendezésével lehet a ritmuszavart megszüntetni. Egyes súlyosabb esetekben eszközös beavatkozásra is sor kerülhet. Pitvarfibrilláció esetén, az embóliaveszély miatt, véralvadásgátló szert kell szedni. Ettől csak akkor lehet eltekinteni, ha az orvos véleménye alapján valamilyen egyéb állapot miatt túlzott veszélyt jelentene a kezelés. A véralvadásgátló kezelés nagyon pontos gyógyszerszedést és rendszeres, 3-4 hetenkénti vérellenőrzést igényel.


AV blokk

A pitvarok (atria) és a kamrák (ventriculi) közötti ingervezetés zavarát atrioventrikuláris blokknak, vagy pitvar - kamrai blokknak hívjuk. Normálisan az összehúzódását kiváltó ingerület a szív jobb pitvarában elhelyezkedő sinus csomóban keletkezik. Innen ingervezető A keletkező ingerület útja során a pitvarok és a kamrák közötti határon átmegy egy különleges szöveti szerkezetű egységen, az ún. AV csomón. AV blokkról akkor beszélünk, ha a sinus csomóban keletkező ingerület nem ér el a kamrákig.

Az AV blokk fajtái:

I. fokú AV blokk

Az ingerület terjedése lelassul a sinus csomó és az AV csomó között, de minden sinus ingerület eljut a kamrákig, nem marad ki ütés. A pulzusszám így normális, csak az EKG mutatja az eltérést. Normálisan az ingerület kb. 0,2 s alatt jut el az AV csomói, ha ennél hosszabb az idő (az ún. PR távolság), azt I. fokú AV blokknak hívjuk. Általánosságban kezelést nem igénylő állapot.

II. fokú AV blokk

Egyes sinus csomóból eredő ingerületek nem jutnak le a kamrákig. Az EKG-n nem mindegyik P hullámot (ez a sinus csomó ingerületének a jele) követ ún. QRS komplexus (ez utal a kamrák összehúzódására). A II. fokú AV blokknak két formája van:

 • Mobitz I vagy Wenkebach blokk, ha az ingerületvezetés fokozatosan nyúlik-nyúlik, majd egy ütés egyszer csak teljesen kimarad. Általában súlyos tünetet ritkábban okoz, bár szédülés előfordulhat.
 • Mobitz II blokk, Minden második vagy harmadik ütés fixen kimarad. Gyakran okoz komoly panaszokat és sokszor ritmusszabályzó (pacemaker) beültetést igényel.

III. fokú AV blokk

A pitvarok felől érkező ingerület egyáltalán nem jut el a kamrákig. Ilyenkor működésbe lép egy, a kamrákban lévő ingerközpont, ami a normálisnál jóval lassabban készteti összehúzódásra a szívet. A pitvarok és a kamrák teljesen össze-vissza (disszociáltan) húzódnak össze. Az EKG-n a P hullámok és a QRS komplexusok között nincs logikai kapcsolat. Általában súlyos tüneteket, erős szédülést és gyengeséget okoz. A pulzus 20-30-ig is lecsökkenhet. Nagyon gyakran csak ritmusszabályozó beültetésével lehet rendezni az állapotot.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------


Kardiológiai vizsgálatok és kezelés

Kiemelt kardiológiai kezelések Magyarországon

Ritmusszabályozó (pacemaker)

A szív természetes ingerképzését pótló kis, teleppel működő elektromos eszköz, amit a bőr alá ültetnek be. Rendszerint akkor szükséges, ha a szív eredeti ritmusa túl lassú (bradikardia). A beültetett ritmusszabályozó hosszú éveken át biztonságosan vezérli a szív összehúzódásait.

Beültethető automata defibrillátor

Ismétlődő kamrafibrilláció veszélye esetén beültetett készülék, a ritmusszabályozóhoz hasonló kialakítású. Az életveszélyes kamrafibrilláció kialakulását észleli és egy elektromos impulzussal azonnal meg is szünteti.

Aritmia sebészet, katéteres eljárások

Egyes speciális, veszélyes aritmia típusok sebészeti eljárással gyógyíthatók. Manapság a műtét helyett szívkatéteres eljárással végzett beavatkozások (abláció) vannak terjedőben. Sikeres beavatkozás esetén teljes gyógyulást lehet elérni, mely mellett még gyógyszerszedés sem szükséges.

Néhány berendezés, ami hatással lehet a pacemaker működésére:

 • A mobiltelefon nem tekinthető veszélyes eszköznek pacemakereseknek. Tanácsoljuk, hogy a telefont ne a beültetett készülék vezérlő telepe feletti zsebben tartsa.
 • A sokkhullámos vesekő-zúzó (ESWL) gép a veseköveket megsemmisíti műtét nélkül. Tanácsoljuk, hogy a beavatkozás előtt beszélje meg kezelőorvosával, mennyiben befolyásolhatja az ön ritmusszabályozóját a gép alkalmazása.

Tudta Ön? Egy kis pacemaker történelem

Az első pacemakert fél évszázaddal ezelőtt, 1958 október 8-án a stockholmi Karolinska Kórházban ültették be. Magyarországon az első ritmusszabályozót 1963-ban ültették be.

 • Mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) egy erős hatású mágnes segítségével képez nagyfelbontású képeket a belső szervekről. Az MRI a fémtárgyakra hatással van. Feltétlenül tájékoztassa orvosát esetleges MRI vizsgálat előtt, ha Önnek ritmusszabályozója van, mert a gép le is állíthatja a pacemaker működését.
 • Generátorok vagy más nagy motorral működő gépek is blokkolhatják a ritmusszabályozó telepet, ezért nem tanácsos a közelükben dolgozni.
 • Daganatos betegség terápiás besugárzása károsíthatja a ritmusszabályozó telep áramköreit, ezért a kezelés szükségessége esetén különleges óvintézkedések szükségesek.
 • Mozgásszervi panaszok elektromos ingerárammal történő kezelése (TENS) blokkolhatja a pacemaker jeleit.

KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!