Kockázati tényezők

TUDJA-E ÖN, HOGY:

 • Magyarországon minden második halálozást szív-érrendszeri betegség okoz

 • Valamennyi betegség közül a legtöbb áldozatot a koszorúérbetegség szedi.

 • Magyarországon a legmagasabb az agyérbetegségek halálozása az OECD országok között

De van kiút, mert a koszorúérbetegség akár 80%-ban megelőzhető. Ehhez ismernie kell és megfelelően kezelni a kockázati tényezőket.


Hogyan alakul ki az érelmeszesedés? Mi játszódik le az erek falában? Az ateroszklerózis évtizedek alatt lassan előrehaladó, az utolsó szakaszban felgyorsuló folyamat. Nézze meg bemutatónkat, hogy alakul ki az érelzáródás.

Atheroszklerózis, az érelmeszesedés folyamata

Atheroszklerózis, az érelmeszesedés folyamata


Az Egészséges Szív Európai Chartája

Az Egészséges Szív Európai Chartája

Az új évezredben született minden gyermeknek joga van legalább 65 éves koráig élni anélkül, hogy megelőzhető szív és érrendszeri betegségben szenvedne - Az Egészséges Szív Európai Chartájának fő gondolata. Hazánkban a Magyar Nemzeti Szívalapítvány a résztvevője az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) és az Európai Szívhálózat (EHN) EuroHeart néven indított 3 éves, átfogó megelőzési programjának.


Szív és érrendszeri betegségek kockázati tényezői

Biológiailag meghatározott Életmóddal összefüggő

Általános kockázati tényezők

Nem befolyásolható Befolyásolható
 • Életkor
 • Nem
 • Öröklött tényezők
 • Etnikum
 • Jövedelem
 • Iskolázottság
 • Életkörülmények
 • Munkakörülmények

Rizikótáblázat

Rizikótáblázat

ISMERJE MEG KOCKÁZATÁT! Milyen esélyem van, hogy infarktust kapjak? Számokkal kifejezhető-e, mekkora a szívbetegség kockázata? Megtudhatja a SCORE táblázatból, az Európai Kardiológiai Társaság, az Európai Szívhálózat és más szakmai szervezetek legfrissebb rizikótáblázatából. >>>tovább>>>


Magas vérnyomás

Magas vérnyomás

A magasvérnyomás (hipertónia) a legelterjedtebb szív-érrendszeri betegség. Fő veszélyét a sokszor csak évek után kialakuló érrendszeri szövődmények jelentik. A legtöbb esetben az emelkedett vérnyomás kezdetben nem okoz jelentős panaszt a betegnek, és ez félrevezető lehet. Ezért hívják a hipertóniát "néma gyilkosnak". >>>tovább>>>


Kóros vérzsírszint

Kóros vérzsírszint

Az állati zsiradékok eredményeznek leginkább magas koleszterinszintet. A megemelkedett koleszterin előbb-utóbb lerakódik az erek falában és érszűkületet okoz. >>>tovább>>>


Dohányzás és szívbetegség

Dohányzás és szívbetegség

A cigarettázó ember rongálja nem csak a saját, hanem a szoros környezetében élők, azaz családtagjainak az egészségét is. A rendszeresen dohányzók között sokszorosan gyakoribb számos súlyos betegség: szívinfarktus, vérrögképződés (trombózis és embólia), érszűkület (ami gyakran amputációhoz vezet), rosszindulatú daganatok (nem csak a tüdőrák!), légzési elégtelenséghez vezető tüdőtágulás és idült hörghurut. >>>tovább>>>


Jó szívű életmód

Hat lépés szívünk egészségéért. A kockázati tényezők csökkentése érdekében a Magyar Nemzeti Szívalapítvány azt javasolja Önnek, hogy... >>>tovább>>>


-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Szívünk Napja 2009 - Pirosban a nőkért Szívünk Napja 2009 - Pirosban a nőkért

A Szív Világszövetség nemzetközi mozgalma, az Öltözz pirosba mindenkit arra kíván emlékeztetni, hogy nem csak a férfiak, hanem a nők halálozásának első számú okát is a szív- és érbetegségek jelentik. Az idei Szívünk Napja érdekes, gazdag programjában 13.15-kor szó lesz arról, hogy veszélyben van a nők szíve, 14.30-kor pedig bevezetjük a Pirosban a nőkért mozgalmat.

Öltözz pirosba Öltözz pirosba

A Szív Világszövetség nemzetközi mozgalma, az Öltözz pirosba mindenkit arra kíván emlékeztetni, hogy nem csak a férfiak, hanem a nők halálozásának első számú okát is a szív- és érbetegségek jelentik. A ma már félszáz országban működő programhoz a Szív Világszövetség magyar tagja, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány is hivatalosan csatlakozott.

Esélynövelés vérnyomáscsökkentéssel Esélynövelés vérnyomáscsökkentéssel

Magyarország halálozási statisztikáiban az első helyen a szív- és érrendszeri betegségek okozta halál áll. Szintén elkeserítő adat, hogy Magyarországon az 50 év feletti férfiak még várható élettartama mindössze 23 év, amiből csupán 11 évet tölthetnek el egészségben. Az elrettentő adatoknak több oka is van, ilyen az egészségtudatos életvezetés teljes hiánya, és a csaknem behozhatatlan elmaradás az egészségügyi felvilágosítás terén.

Európai szintre került a szívbetegségek ügye Európai szintre került a szívbetegségek ügye

A szívbetegségek Európának évente 192 milliárd Euro veszteséget okoznak. Európában 10 percenként 40 ember hal meg szívinfarktusban, 80 ember hal meg keringési betegségben, 3,2 millió Euro kiadást okozva. Étrendi változtatással a halálozás 4/5 részét lehetne csökkenteni. Végre az európai politika is kezdi jelentőségének megfelelően kezelni a szívbetegségek ügyét.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Magyarország: a szíveknek nem a legjobb Magyarország: a szíveknek nem a legjobb

Legalábbis az Európai Fogyasztói Szív Index 2008-as kiadása alapján. Magyarország a lesújtó 24. helyet foglalja el a Brüsszelben kiadott Európai Fogyasztó Szív Index rangsorában, melyet 29 ország adatai alapján állítottak össze.

Miért olyan drágák a gyógyszerek? Miért olyan drágák a gyógyszerek?

Veszélyben az új gyógyszerek fejlesztése? Budapesten rendezik a Betegszervezetek Nemzetközi Szövetségének Világkongresszusát.

Kontrollpont - a kardiometabolikus kockázat csökkentésére Kontrollpont - a kardiometabolikus kockázat csökkentésére

Világelsőként nemzetközi akkreditációt kapott a magyar hálózat. Az International Chair on Cardiometabolic Risk elnevezésű kanadai szervezet a világon elsőként a magyar Kontrollpont hálózatot akkreditálta. Az eseményt a szervezet vezetője, Despres professzor február 15-n Budapesten jelentette be.

A szívbetegség nem csak végzetes, de költséges is A szívbetegség nem csak végzetes, de költséges is

Valentin napra időzítve jelent meg a kardiovaszkuláris betegségek európai statisztikai évkönyve. Magyarország változatlanul gyengén áll: a halálozásban a legrosszabbak között, a szívbetegek egészségügyi ráfordításában a sereghajtók között. Pedig szívbetegség csak anyagilag is döbbenetes veszteséget okoz: évente 240 milliárd forint deficitet jelent az országnak.

EB az élelmiszer cimkézés megújítása mellett EB az élelmiszer cimkézés megújítása mellett

Az Európai Bizottság mai ülésén elfogadta álláspontját az élemiszerek cimkézésének jelenleg folyó uniós reformjában. A javaslat hatásra a mai helyzethez képest jelentősen javulhat a fogyasztó számára elérhető információ minősége.

Elindult az EuroHeart Projekt Elindult az EuroHeart Projekt

Elindult az EuroHeart Projekt 3 éves átfogó program a szív és érrendszeri betegségek visszaszorításáért

Európai képviselők a szívbetegségek ellen Európai képviselők a szívbetegségek ellen

Megtartotta első ülését Brüsszelben az Európai Képviselők Szívcsoportja. Az eseményt különösen időszerűvé az idén elkezdődött, a szív és érrendszeri betegségek leküzdésére indult európai szintű kezdeményezések teszik.

Szívbetegség- horribilis anyagi veszteség Szívbetegség- horribilis anyagi veszteség

Horribilis anyagi veszteséget okoznak a szív és érrendszeri betegségek. Egy brit szakértői csoport első ízben összesítette a kibővített Európai Unióban a szív és érrendszeri betegségek okozta anyagi terheket.

Drámai életkilátások Drámai életkilátások

Egy 20 európai országban végzett friss felmérés szerint a magyar nők és férfiak számíthatnak a legrövidebb életre.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!