Jó szívvel az egészségért

Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Keresés

Billentyűhibák - Aorta regurgitáció

2006. május 16. | Frissítve: 2013-02-16 11:39

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Billentyűhibák - Aorta regurgitáció

Billentyűhibák - Aorta regurgitáció

A szív sémás rajza. Feketével jelölt a jobb szívfél, pirossal jelölt a bal szívfél. A zöld és a kék nyilak a normális keringési irányt mutatják. A lila nyilak jelölik a keringés irányát aorta ill. a mitralis regurgitáció esetén. >>>tovább>>>

Készült Kromplák Zsanett Szigorló orvos "Mit kell tudni a Marfan szindrómáról?" c. összeállítása alapján (Lektorálta: dr.Szabolcs Zoltán).


Billentyűhibák - Mitralis billentyű regurgitáció

A mitralis (ejtsd: mitrális) billentyű a bal szívfélben a pitvar és a kamra között helyezkedik el, szerepe, hogy nem engedi a vért a kamrából visszaáramlani a pitvarba.

Bár a mitralis billentyű prolapsus (ejtsd: prolapszus) önmagában nem tartozik a műtéti kezelést igénylő elváltozások közé, az itt történő tárgyalását a következtében kialakuló mitralis regurgitáció indokolja. A mitralis billentyű szerkezeti elváltozásai Marfan-szindrómában a billentyű "keretének" tágulata (anulus dilatáció), elmeszesedése (anulus kalcifikáció), a billentyű és az azt rögzítő ínhúrok (chordae tendineae) rostos elemeket tartalmazó kocsonyás (fibromixomatosus) elváltozása, a billentyűt rögzítő ínhúrok megnyúlása és elszakadása (chorda elongáció és ruptura), valamint billentyű átlyukadása (fenestratio) lehetnek. >>>tovább>>>

Készült Kromplák Zsanett Szigorló orvos "Mit kell tudni a Marfan szindrómáról?" c. összeállítása alapján (Lektorálta: dr.Szabolcs Zoltán).


Billentyűhibák - Mitrális prolapsus

Gyakori, legtöbbször ártalmatlan szívhiba a mitrális billentyű előreesése. >>>tovább>>>

Mitrális prolapsus

Billentyűhibák - Pitvari sövényhiány (ASD)

A bal és jobb pitvar közötti sövény nyitottsága a leggyakoribb veleszületett szívhibák egyike. A lyukon keresztül vér áramlik a magasabb nyomású bal szívfélből az alacsonyabb nyomású jobb szívfélbe, ami jelentősen megterhelheti a kisvérkört. Egyes esetekben katéteres zárás indokolt. >>>tovább>>>

Pitvari sövényhiány
 

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Hozzászólások (0)

Bejelentkezés

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány weboldalán bizonyos tartalmak, illetve szolgáltatások csak regisztrált felhasználók számára elérhetőek.

A regisztráció előnyei:
Mennyibe kerül?
A regisztráció ingyenes és az is marad.

Hogyan regisztráljak?
Kérjük, adja meg a kért adatokat, majd nyomja meg "Regisztráció" gombot! A megadott e-mail címre, elküldünk Önnek egy levelet, amiben egy aktiváló linket talál. Erre a linkre kattintva tudja majd véglegesíteni feliratkozását. Fontos tudnia, hogy csak regisztrációja véglegesítése után tud majd bejelentkezni oldalainkon.

Kiemelt ajánlat

Szív Szótára
Nem igazodik el a zárójelentésen?
tovább »

Defibrillátor térkép


Szavazás

Mi a javaslata az élelmiszerek transzzsír tartalmára vonatkozólag?

Államilag korlátozni a megengedhető arányt
Egy szint felett megadóztatni
Gyártók önkéntes fogadalma
Nem időszerű ez most

Alapító szervezetünk

Magyar Kardiológusok Társasága a Magyar Nemzeti Szívalapítvány alapító szervezete


Nemzetközi kapcsolatok

European Heart Network
World Heart Federation

Facebookon
Szívalapítvány a YouTube-on

-------------- hirdetés --------------