Szívműtétek szövődményei

A korai postoperatív (műtét utáni) halálozás vezető okai a szívinfarktus, a szívelégtelenség, a szélütés (stroke), veseelégtelenség, vérzés, légzési elégtelenség, valamint sepsis (a szervezet általános fertőzése) lehetnek.

Rizikófaktorként a magas életkor, a sürgősségi műtét, a hosszú aorta lefogási idő, műtét alatti alacsony vérnyomás, valamint aorta aneurysma (tágulat) műtét esetén a nagy méretű aorta és a tünetek jelenléte játszanak szerepet.

Késői szövődményként főként a szívbelhártyagyulladás (endocarditis) és a koszorúér (coronaria) elzáródás jön szóba.

Biológiai billentyű beültetésénél a műbillentyű degenerálódása és / vagy meszesedése következtében egyes betegek már a negyedik-ötödik postoperativ (műtét utáni) évben újabb operáción esnek át. A tizedik évben arányuk már 30%, míg a tizenötödik évben 60%-ra nő.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Szívbelhártyagyulladás megelőzése (Endocarditis profilaxis)

Műbillentyű beültetése után, valamint billentyűelégtelenséggel járó mitrális billentyű prolapsusban és aorta regurgitációban szenvedő betegeknek műtétek és fogászati beavatkozás előtt antibiotikus kezelésben kell részesülniük a szívbelhártyagyulladás (endocarditis) megelőzése céljából. Endocarditis profilaxis a következő beavatkozások esetén szükséges:

  • fogászati-,
  • szájüregi-,
  • nyelőcsövön végzett-,
  • légzőrendszeri-,
  • gyomor-bélrendszeri- és
  • húgy-ivarszervi beavatkozások esetén,

a beavatkozás jellegétől függően szájon át vagy intravénásan adott antibiotikum adása szükséges.

Készült Kromplák Zsanett Szigorló orvos "Mit kell tudni a Marfan szindrómáról?" c. összeállítása alapján (Lektorálta: dr.Szabolcs Zoltán).


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!