Receptek
Receptgyűjteményünket olvasóinkkal együtt fejlesztjük. Közös művünk ez a receptoldal, ahol regisztrált felhasználóink kedvenc receptjei találhatók. Fontos szempont ebben a gyűjtésben, hogy olyan receptek jelennek meg, amelyek nem csak ízletesek, de egészségesek is.
| Beküldte: Szívalapítvány | Levesek |
Gazdag leves
| Típus: Levesek | Beküldte: Szívalapítvány |
15 dkg sárgarépa, 15 dkg burgonya, 30 dkg mirelit zöldségkeverék, 20 dkg sovány baromfi sonka, 1 ek. olaj
Elkészítése:
A megtisztított sárgarépát és burgonyát apró kockára vágjuk. Ezeket a felforrósított olajon megpirítjuk, felöntjük 1 liternyi zöldséglevessel, majd felforraljuk. Beleszórjuk a mirelit zöldségeket, és 10-15 percig főzzük. A baromfi sonkát kis kockákra vágjuk, és a levesbe keverjük. Néhány perc múlva megsózzuk és 1 evőkanálnyi apróra vágott petrezselymet szórunk bele.
Elkészítési idő: 30 perc
Póréhagyma leves
| Beküldte: Szívalapítvány | Levesek |
Póréhagyma leves
| Típus: Levesek | Beküldte: Szívalapítvány |
1 szál póréhagyma, 1 ek. olaj, 1 ek. tönkölybúza liszt, 2 db rozsos zsemle,reszelt zsírszegény sajt
Elkészítése:
Az olajon üvegesre pirítjuk a megmosott, apró kockára vágott póréhagymát. Öntsük fel1.2 liter vízzel vagy leveslével. Ízesítsük kevés sóval és fehérborssal. Amikor a hagyma puha, törjük át vagy turmixoljuk, és forraljuk át még egyszer. Tálaláskor a tányérba helyezzük a kockára vágott és sütőben megpirított rozsos zsemlét, rászórjuk a reszelt sajtot és erre merjük rá a forró levest.
Elkészítési idő: 20 perc
Cukkinileves sült sonkával
| Beküldte: Szívalapítvány | Levesek |
Cukkinileves sült sonkával
| Típus: Levesek | Beküldte: Szívalapítvány |
40 dkg zsenge cukkini, 1 szál póréhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 cs. kapor, 10 dkg sovány sonka, 2 dl kefír, olívaolaj, citromlé
Elkészítése:
A megmosott cukkinit fél cm vastag karikákra, majd vékony csíkokra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, fél karikákra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomóval összezúzzuk. A kaprot leöblítjük, felaprítjuk, a sonkát pedig vékony csíkokra. vágjuk. 3 ek. felforrósított olajon átfuttatjuk a póréhagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és felöntjük bő egy liter vízzel. Amikor forr, beletesszük a cukkinit, sóval, borssal és a kaporral ízesítjük. A kefírt hozzámelegítjük a leveshez, majd beleöntjük. Néhány perc forralás után citromlével ízesítjük. 2 ek. felforrósított olívaolajon megpirítjuk a sonkát és tálaláskor a levesbe kanalazzuk.
Elkészítési idő: 40 perc
Eperleves
| Beküldte: Szívalapítvány | Levesek |
Eperleves
| Típus: Levesek | Beküldte: Szívalapítvány |
40 dkg földieper, 1 pohár joghurt, 2 ek. étkezési keményítő, cukor vagy édesítőszer, csipet só, 1 citrom héja ill. leve, vaníliarúd, néhány szegfűszeg, egész fahéj
Elkészítése:
A szegfűszeget, fahéjat, vaníliarudat, citromhéjat, sót, cukrot vagy édesítőszert 1,2 liter vízzel kb. 5 percig forraljuk. A fűszereket kivesszük, a megmosott földiepret pedig beletesszük az alaplébe és tovább főzzük. Közben a joghurtot simára keverjük a keményítővel, hozzámelegítjük a leveshez és besűrítjük vele. A citromlevet csak a már kész levesbe keverjük, így a C-vitamin tartalma kevésbé károsodik és szép élénk színt ad az ételnek. Ugyanezen recept alapján más gyümölcsökből is készíthető leves.
Elkészítési idő: 20 perc
Szójás grillezett pulykamell párolt spárgával
| Beküldte: Szívalapítvány | Húsételek, halételek |
Szójás grillezett pulykamell párolt spárgával
| Típus: Húsételek, halételek | Beküldte: Szívalapítvány |
80 dkg spárga, 2 ek. olívaolaj, 4 szelet pulykamell, szójaszósz
Elkészítése:
Mossuk meg a spárgát és vágjuk le a szára végét. Tegyünk két serpenyőt a tűzre. Mindkettőbe tegyünk egy-egy evőkanál olívaolajat. Az egyik serpenyőben pirítsuk a spárgát 5 percig gyakran megkeverve. Sózzuk, borsozzuk. A pulykamellet a forró olajon süssük 3 percig az egyik oldalán. Fordítsuk meg és vastagságától függően süssük a másik oldalát is 2-5 percig. A sütés végén locsoljunk rá egy kis szójaszószt. Borsozzuk és tálaljuk a spárgával.
Elkészítési idő: 30 perc
Joghurtos-ropogós csirkemell
| Beküldte: Szívalapítvány | Húsételek, halételek |
Joghurtos-ropogós csirkemell
| Típus: Húsételek, halételek | Beküldte: Szívalapítvány |
40 dkg csirkemellfilé, 1 doboz natúr joghurt, 2 gerezd fokhagyma, olaj, félfél mokkáskanálnyi curry és őrölt gyömbér, zsemlemorzsa, kicsi só
Elkészítése:
A csirkemellfiléket kiklopfoljuk. A joghurtot a lereszelt fokhagymával és fűszerekkel elkeverjük, a hússzeleteket beleforgatjuk. Ezután fóliával letakarva egy éjszakát érleljük, hogy jól magába szívja a hús az ízletes pácot. A zsemlemorzsába beleforgatjuk a húsokat majd olajjal kikent tepsibe egymás mellé fektetjük őket. Előmelegített sütőben ropogósra sütjük. Körete lehet friss saláta, párolt zöldség, rizs ill. burgonyapüre.
Elkészítési idő: 40 perc
Almás pulykasült
| Beküldte: Szívalapítvány | Húsételek, halételek |
Almás pulykasült
| Típus: Húsételek, halételek | Beküldte: Szívalapítvány |
kb. 50-60 dkg-os pulykacomb, 2 db alma, vöröshagyma, kakukkfő, borsikafű, Vegamix ételízesítő, 1 leveskocka
Elkészítése:
A húst bedörzsöljük a fűszerekkel, egy tepsibe vagy hőálló edénybe helyezzük. Körberakjuk a cikkekre vágott almadarabokkal, rákarikázzuk a hagymát. Aláöntjük a leveskockából készített levest, majd alufóliával befedjük. Sütőbe tesszük és kb. 1 órahosszáig pároljuk. Ezután kivesszük a hús mellől a hagymakarikákat és az almadarabokat, majd saját levével locsolgatva ropogós pirosra sütjük. Köretként az almadarabok mellé tálalhatunk barnarizst vagy párolt káposztát.
Elkészítési idő: 1,5 óra
Tőkehal pórélevélben sütve
| Beküldte: Szívalapítvány | Húsételek, halételek |
Tőkehal pórélevélben sütve
| Típus: Húsételek, halételek | Beküldte: Szívalapítvány |
1 konyhakész tőkehal (kb. 1 kg), 1 citrom leve, 1 cs. petrezselyem, 1 cs. Kapor, 1 vastag szál póréhagyma, 50 dkg burgonya, 50 dkg sárgarépa, 20 dkg mogyoróhagyma, 3 dl zöldségleves, 2 ek. olaj
Elkészítése:
A halat kívül-belül megmossuk, citromlével, sóval, borssal bedörzsöljük. A zöldfűszereket leöblítjük és 1-2 szálat a hal hasüregébe teszünk. A póréhagymát megtisztítjuk, óvatosan szétbontjuk, hogy a levelek épek maradjanak. A burgonyát, a répát meghámozzuk, kb. 2 cmes darabokra vágjuk. A mogyoróhagymát megtisztítjuk. A póréhagyma leveleit 5 percig előfőzzük, majd a megpuhult levelekkel körbetekerjük a halat és hosszúkás hőálló tálba fektetjük. A burgonyát, répát, mogyoróhagymát a zöldséglevesben szintén 5 percig főzzük, majd a hal mellé tesszük őket a tálba. Meghintjük borssal, esetleg kicsi sóval, alufóliával lefedjük és középmeleg sütőben kb. 45 percig pároljuk. Ezután levesszük a fóliát, meglocsoljuk az olajjal. A maradék zöldfűszert apróra vágjuk, rászórjuk a halra és befejezzük a sütést. Köretként a hallal sült zöldségeket tálaljuk.
Elkészítési idő: 1,5 óra
Borjúragu zöldbabbal
| Beküldte: Szívalapítvány | Húsételek, halételek |
Borjúragu zöldbabbal
| Típus: Húsételek, halételek | Beküldte: Szívalapítvány |
50 dkg borjúhús, 2 ek. olaj, 1 kg zöldbab, 20 dkg zöldpaprika, 15 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, borsikafű, fűszerpaprika, kevés só
Elkészítése:
A felmelegített olajon átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát. Beletesszük a kockára vágott borjúhúst, átforgatjuk, meghintjük fűszerpaprikával, borsikafűvel ízesítjük és kevés vizet aláöntve, rövid lében pároljuk. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a cikkekre vágott zöldpaprikát, paradicsomot és a 2-3 cm hosszúra vágott zöldbabot. Beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, kevés sóval ízesítjük és az egészet puhára pároljuk. Lehet egytálétel, de adhatunk hozzá köretként fél adag párolt barnarizst, ill. fél adag petrezselymes burgonyát. Ezt az ételt ugyanígy elkészíthetjük karfiollal, zöldborsóval, esetleg vegyes zöldséggel is.
Elkészítési idő: 1,5 óra
Sült padlizsán paradicsommal
| Beküldte: Szívalapítvány | Egytálételek |
Sült padlizsán paradicsommal
| Típus: Egytálételek | Beküldte: Szívalapítvány |
80 dkg padlizsán, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg paradicsom, 4-5 gerezd fokhagyma, 3 dl joghurt, olaj, só.
Elkészítése:
A meghámozott padlizsánt karikára vágjuk, megsózzuk, majd állni hagyjuk. 10-15 perc múlva kinyomkodjuk, és forró olajban megsütjük. Egy tepsibe egy sor padlizsánt teszünk, rá egy sor apróra vágott, pirított vöröshagymát, a tetejére a vastag karikára vágott paradicsomot, és 5-10 percig forró sütőben sütjük. Joghurttal és zúzott fokhagymával tálaljuk.
Elkészítési idő: 40 perc
Fűszeres csirkecomb
| Beküldte: Szívalapítvány | Húsételek, halételek |
Fűszeres csirkecomb
| Típus: Húsételek, halételek | Beküldte: Szívalapítvány |
4 db kicsontozott csirkefelsőcomb, olívaolaj, zúzott fokhagyma, oreganó, bazsalikom, vörösboros balzsamecet, só.
Elkészítése:
A kicsontozott, lebőrözött csirkehúst megszórjuk a szárított fűszerekkel. Az olívaolajba belekeverjük a zúzott fokhagymát, balzsamecetet és egyenként beleforgatjuk a fűszeres húsokat. Legalább 2-4 órán keresztül pácolódni hagyjuk. Sütés előtt leitatjuk a húsról a felesleges olajat, hogy ne csöppenjen a parázsra, kevés sóval megszórjuk és mindkét oldalát izzó parázs fölött megsütjük. Körete lehet bármilyen friss saláta, grillezett zöldségfélék.
Elkészítési idő: 50 perc
Fóliában sült halszeletek
| Beküldte: Szívalapítvány | Húsételek, halételek |
Fóliában sült halszeletek
| Típus: Húsételek, halételek | Beküldte: Szívalapítvány |
4 nagyobb szelet ponty (lehet tengeri hal is), 1 nagyobb póréhagyma, csemege paprika, tengeri só, olaj
Elkészítése:
A halszeleteket kissé megsózzuk és meghintjük csemegepaprikával. Az alufóliát bekenjük olajjal, ráteszünk 3-4 szelet póréhagymát a halszeletek alakjának megfelelően. Erre a hagymaágyra fektetjük az előkészített halat, majd újra 3-4 szelet póréhagyma következik. Becsomagoljuk a fóliát és néhány órára betesszük a hűtőbe. A forró grillrácsra fóliástól helyezzük a halat, mert gyorsan megpuhul és könnyen szétesik. Mindkét oldalát megsütjük kb. 10-15 perc alatt. Körete lehet párolt zöldség vagy burgonya.
Elkészítési idő: 40 perc
Grillezett zöldségek
| Beküldte: Szívalapítvány | Egytálételek |
Grillezett zöldségek
| Típus: Egytálételek | Beküldte: Szívalapítvány |
2 közepes padlizsán, 2 közepes cukkini, 1 piros és 1 sárga húsú kaliforniai paprika, 4 közepes gomba, olívaolaj, citromlé, apróra vágott bazsalikomlevél, 1 gerezd fokhagyma, só
Elkészítése:
A padlizsánt és a cukkinit ferdén felszeleteljük, kevés sóval megszórjuk. A kaliforniai paprikák húsát hosszú, széles szeletekre vágjuk, a gombák szárát levágjuk, majd az összes zöldséget egy nagy tálba tesszük. A pácléhez alaposan összekeverjük az olajat, citromlevet, bazsalikomot és az összezúzott fokhagymát. Ezt a levet ráöntjük a zöldségekre, óvatosan összeforgatjuk őket és lefedve 1, max. 2 órára hűtőbe tesszük. Sütéskor a zöldségdarabok mindkét oldalát 2-3 percig sütjük, amikor megpirulnak, a tálalótálra helyezzük őket. Zöldségek közül grillezhető még a spárga, paradicsom, póréhagyma, lilahagyma. Elkészíthetők nyársra húzva is, ilyenkor egyforma darabokra kell vágni a zöldségeket, és felváltva a nyársra húzni. Közéjük tehetünk bepácolt, kockára vágott húst is. A grillezett zöldségeket fogyaszthatjuk köretként ill. önálló ételként is, ilyenkor készíthetünk mellé grillezett, fokhagymás, olívaolajjal megkent barnakenyeret , amelyre szórhatunk apróra vágott friss oreganót, bazsalikomot, petrezselyemzöldet, rozmaringot stb.
Elkészítési idő: 30 perc
Almás céklasaláta pulykamellel
| Beküldte: Szívalapítvány | Saláták |
Almás céklasaláta pulykamellel
| Típus: Saláták | Beküldte: Szívalapítvány |
1 piros alma, 1 zöld alma, 2 ek. citromlé, 30 dkg főtt cékla, 1 fej saláta, 20 dkg füstölt pulykamellsonka vékony szeletekben, 1 tasak zöldfűszeres salátaöntetpor (lehet friss, apróra vágott zöldfűszer is), 2 ek. olívaolaj, 5 dkg mogyoró
Elkészítése:
Az almákat megmossuk, magházukat kivesszük, vékony szeletekre vágjuk és citromlével lecsepegtetjük. A céklát kicsi kockákra daraboljuk. A fejes salátát alaposan megmossuk és kisebb darabokra tépkedjük. A sonkát kb. 2x2 cm-es darabokra vágjuk. A salátaöntetport összekeverjük 6 ek. vízzel és az olajjal , a salátára öntjük és összekeverjük. A mogyorót nem túl apróra összevagdaljuk és a salátára szórjuk. Használhatunk pörkölt mogyorót, de keverhetjük kesudióval, mandulával, dióval is.
Elkészítési idő: 20 perc
Tavaszi saláta
| Beküldte: Szívalapítvány | Saláták |
Tavaszi saláta
| Típus: Saláták | Beküldte: Szívalapítvány |
1 fej jégsaláta vagy fejessaláta, 1 közepes sárgarépa, ½ kígyóuborka, 2 db paradicsom, 1 sárga és egy piros húsú kaliforniai paprika. Az öntethez: ízlés szerint ecet, kevés só, méz vagy édesítőszer, 1-2 gerezd zúzott fokhagyma, apróra vágott petrezselyemzöld, 2 ek olívaolaj
Elkészítése:
A salátát kisebb darabokra tépkedjük, a sárgarépát csíkokra reszeljük, a paradicsomot, a kígyóuborkát, a paprikákat vékony karikára vágjuk és összekeverjük őket. Az ecetből, sóból, mézből (édesítőszerből), zúzott fokhagymából salátalevet készítünk és a zöldségeket lazán beleforgatjuk, majd meglocsoljuk az olívaolajjal.
Elkészítési idő: 20 perc
Nyári gyümölcssaláta
| Beküldte: Szívalapítvány | Saláták |
Nyári gyümölcssaláta
| Típus: Saláták | Beküldte: Szívalapítvány |
1 alma, 15 dkg meggy, 15 dkg málna, 2 sárgabarack, 1 zöld húsú sárgadinnye, 1 citrom leve, méz vagy édesítőszer
Elkészítése:
Az almát és a sárgabarackokat kockára vágjuk, a meggyel és a málnával óvatosan összeforgatjuk, cukorral vagy édesítővel ízesítjük és hűtőben 1 órát érleljük. A sárgadinnyét félbevágjuk, a magokat kikaparjuk. Karalábé-vájóval kis gömböket szaggatunk ki a húsából és a többi gyümölcshöz adjuk. Meglocsoljuk citromlével és a sárgadinnye héjába vagy kelyhekbe szedve hidegen tálaljuk.
Elkészítési idő: 20 perc
Pulyka raguleves
| Beküldte: Szívalapítvány | Levesek |
Pulyka raguleves
| Típus: Levesek | Beküldte: Szívalapítvány |
Filézett pulykacomb 25 dkg 0laj 1 ek. Levestészta 5 dkg Sárgarépa 25 dkg Petrezselyemgyökér 25 dkg Vöröshagyma kisfej Tengeri só Petrezselyemzöld Paradicsom Zöldpaprika
Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpároljuk, beletesszük a kockára vágott zöldséget, a kockázott pulykacombot. Ízesítjük sóval, lecsóval , majd vízzel felöntve puhára főzzük. A tésztát belefőzzük, apróra vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
Elkészítési idő: 40 perc
Sóskaleves
| Beküldte: Szívalapítvány | Levesek |
Sóskaleves
| Típus: Levesek | Beküldte: Szívalapítvány |
Sóska 100 g Csontlé 2 dl Olaj 3 g Zsírszegény tej 30 cm3 Cukor Vöröshagyma 5 g Tengeri só
Elkészítése:
A teflon lábasban megpárolt sóskát csontlével és kevés tejjel felengedjük. Sóval, cukorral ízesítve, jól összeforraljuk. Levesbetétként kockára vágott főtt tojásfehérjét tehetünk bele.
Elkészítési idő: 20 perc
Kefíres burgonyaleves
| Beküldte: Szívalapítvány | Levesek |
Kefíres burgonyaleves
| Típus: Levesek | Beküldte: Szívalapítvány |
Burgonya 40 g Sárgarépa 20 g Petrezselyemgyökér 20 g Csontlé 2 dl Olaj 5 g Graham liszt 5 g Kefír 20 g Vöröshagyma 5 g Petrezselyemzöld Fűszerpaprika Étkezési paprika 10 g Paradicsom 5 g Tengeri só
Elkészítése:
A kiskockákra vágott burgonyát, a hasábokra vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret az egészben hagyott vöröshagymát hideg vízben vagy natur csontlében fel tesszük főni. Megsózzuk, hozzáadjuk az étkezési paprikát és paradicsomot. Graham lisztből zsemleszínű rántást készítünk, amit finomra vágott petrezselyemzölddel és fűszerpaprikával ízesítünk. Amikor a burgonya és a zöldség megpuhult, eltávolítjuk a vöröshagymát és a levest berántjuk. Jól összeforraljuk, majd beletéve a kefírt, készre főzzük.
Elkészítési idő: 40 perc
Gyümölcsleves
| Beküldte: Szívalapítvány | Levesek |
Gyümölcsleves
| Típus: Levesek | Beküldte: Szívalapítvány |
Gyümölcs 60 dkg Tej / 1,5 % / 1,5 dl Fahéj 1 darab Barna cukor Citrom 1 db Szegfűszeg Tengeri só csipet
Elkészítése:
A megtisztított gyümölcsöt kis kockákra v. vékony szeletekre vágjuk. Egész fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal ízesített, 1, 5 l hideg vízben feltesszük főni. Amikor majdnem puha, zsírszegény tejjel elkeverjük és ezzel sűrítjük a levest. Cukorral ízlés szerint ízesítjük. Lehűtve, szobahőmérsékleten tároljuk. Ízlés szerinti gyümölcsből készülhet.
Elkészítési idő: 30 perc
Gombás busa
| Beküldte: Szívalapítvány | Húsételek, halételek |
Gombás busa
| Típus: Húsételek, halételek | Beküldte: Szívalapítvány |
Busa szelet 60 dkg Gomba 30 dkg Olaj 4 ek. Vöröshagyma 10 dkg Zöldpaprika 1 db Paradicsom 10 dkg Tengeri só Petrezselyemzöld
Elkészítése:
A lesózott halszeleteket forró olajban mindkét oldalán elősütjük, majd egy nagyobb lábasban félretesszük. A megmaradt olajban az apróra vágott vöröshagymát átfuttatjuk, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott gombát, átpirítjuk, fűszerezzük sóval, finomra vágott petrezselyemzölddel, majd kevés vízzel fedő alatt pároljuk. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a karikára vágott zöldpaprikát, paradicsomot és az elősütött halra öntve, fedő alatt lassú tűzön együtt pároljuk.
Elkészítési idő: 1 óra
Roston sült tonhal
| Beküldte: Szívalapítvány | Húsételek, halételek |
Roston sült tonhal
| Típus: Húsételek, halételek | Beküldte: Szívalapítvány |
Tonhal szeletek 60 dkg Bazsalikom csipetnyi Citrom Tengeri só
Elkészítése:
A halszeleteket befűszerezzük, mindkét oldalát teflon serpenyőben pirosra sütjük. Tálaláskor vékony citromkarikával díszítjük.
Elkészítési idő: 20 perc
Kapros csirke
| Beküldte: Szívalapítvány | Húsételek, halételek |
Kapros csirke
| Típus: Húsételek, halételek | Beküldte: Szívalapítvány |
Felső csirkecomb 5 db Olaj 5 dkg Liszt 4 dkg Vöröshagyma 5 dkg Tejföl / 12 % / 1 pohár Tengeri só Citrom Kapor
Elkészítése:
Kevés olajon a csirkecombokat átpirítjuk, sóval, citromlével, kaporral ízesítve megpároljuk. A maradék olajon a lisztet megpirítjuk, a tűzről levéve simára keverjük. Az egészben hagyott vöröshagymával lassú tűzön besűrítjük, majd a hagymát eltávolítva a tejföllel összekeverve egyet forraljuk, és a mártást a csirkecombokra öntve tálaljuk. Burgonyával, roston sült cukkinivel fogyasztjuk.
Elkészítési idő: 40 perc
Görög sertésragu
| Beküldte: Szívalapítvány | Húsételek, halételek |
Görög sertésragu
| Típus: Húsételek, halételek | Beküldte: Szívalapítvány |
Sertéscomb sovány 40 dkg Olaj 3 ek. Zöldbab 30 dkg Gomba 15 dkg Ecetes uborka 15 dkg Zöldpaprika 30dkg Paradicsom 10 dkg Vöröshagyma 10 dkg Fokhagyma 1-2 gerezd Citromlé 1-2 kk. Petrezselyemzöld Tengeri só Rozmaring
Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát a felhevített olajon átfuttatjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott húst és erős lángon átpirítjuk. Ízesítjük a fűszerekkel és kevés vízzel felengedve, fedő alatt pároljuk. Amikor a hús félig puha, beletesszük a felszeletelt gombát, karikára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, uborkát, a kisebb darabokra vágott zöldbabot. Finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, majd kevés vizet ráöntve puhára pároljuk. Tálalás előtt citromlével ízesítjük. Egytálételként fogyasztjuk.
Elkészítési idő: 1 óra
Rostonsült cukkini
| Beküldte: Szívalapítvány | Egytálételek |
Rostonsült cukkini
| Típus: Egytálételek | Beküldte: Szívalapítvány |
Cukkini 1 kg Olaj 2 ek. Tengeri só Bazsalikom
Elkészítése:
A zsenge cukkinit 1 cm vastag szeletekre vágjuk, megszórjuk fűszerekkel. Kevés forró olajban mindkét oldalát rózsaszínre sütjük. Vegyes körethez tálaljuk feltétként.
Elkészítési idő: 20 perc
Zöldpörkölt
| Beküldte: Szívalapítvány | Egytálételek |
Zöldpörkölt
| Típus: Egytálételek | Beküldte: Szívalapítvány |
Burgonya 50 dkg Cukkini 50 dkg Brokkoli 25 dkg Zöldbab 50 dkg Olaj 2 ek. Vöröshagyma 10 dkg Fűszerpaprika 1 ek. Borsikafű Tengeri só
Elkészítése:
A kockára vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk az olajon, tűzről levéve beletesszük a fűszerpaprikát, borsikafüvet, sót. Beletesszük a kockára vágott burgonyát, 2-3 cm darabokra vágott zöldbabot, majd kevés vízzel felengedve fedő alatt pároljuk. Ha félig puha, hozzáadjuk a brokkoli rózsákat és a cikkekre vágott cukkinit és készre főzzük. Egytálételként is fogyasztható.
Elkészítési idő: 40 perc
Tojásropogós
| Beküldte: Szívalapítvány | Egytálételek |
Tojásropogós
| Típus: Egytálételek | Beküldte: Szívalapítvány |
Tojás 1 + 1/5 db Zsemle 1/2 db Zsemlemorzsa 10 g Zsírszegény tej 50 ml Olaj 200 ml Borsikafű Bazsalikom Petrezselyemzöld Tengeri só
Elkészítése:
Az egész tojást keményre főzzük, a zsemlét tejbe áztatva, majd kicsavarva összedolgozzuk az 1/ 5 nyers tojással, a reszelt keménytojással, s ízlés szerint a fűszerekkel. A zsemlemorzsával meghintett deszkán 1,5 – 2 cm széles, 8-10 cm hosszú hengereket formázva, bő, forró zsiradékban pirosra sütjük.
Elkészítési idő: 20 perc
Párolt káposzta almával
| Beküldte: Szívalapítvány | Köretek, tésztafélék |
Párolt káposzta almával
| Típus: Köretek, tésztafélék | Beküldte: Szívalapítvány |
Fejes káposzta 80 dkg Alma 40 dkg Olaj 2 ek. Vöröshagyma 1 diónyi Köménymag Barna cukor Citromlé Tengeri só
Elkészítése:
A káposztát és a vöröshagymát vékony csíkokra legyaluljuk. Olajon el kezdjük párolni, sózzuk, ízlés szerint ízesítjük citromlével, cukorral, köménymaggal. Mikor már majdnem megpárolódott, hozzáadjuk a cikkekre vágott almát és készre pároljuk.
Elkészítési idő: 40 perc
Petrezselymes rizs
| Beküldte: Szívalapítvány | Köretek, tésztafélék |
Petrezselymes rizs
| Típus: Köretek, tésztafélék | Beküldte: Szívalapítvány |
Barna rizs 40 dkg Olaj 1 ek. Tengeri só Petrezselyemzöld
Elkészítése:
Az olajat felmelegítjük, átfuttatjuk benne a megmosott, lecsurgatott rizst, majd felengedjük a rizs tömegének megfelelő , kétszeres mennyiségű vízzel. Megsózzuk és takarékon vagy előmelegített sütőben puhára pároljuk. Tálaláskor frissen vágott petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Rozmaringos burgonya
| Beküldte: Szívalapítvány | Köretek, tésztafélék |
Rozmaringos burgonya
| Típus: Köretek, tésztafélék | Beküldte: Szívalapítvány |
Burgonya 1 kg Vöröshagyma 25 dkg Oliva olaj 3 ek. Fokhagyma 3 gerezd Tengeri só Friss rozmaring
Elkészítése:
A kockázott burgonyát és a karikára vágott vöröshagymát az olajon erős tűzön 2-3 percig pirítjuk a fűszerekkel, majd a fokhagyma gerezdeket eltávolítva, lefedve , puhára pároljuk, végül zsírjára pirítjuk.
Elkészítési idő: 40 perc
Pirított köles
| Beküldte: Szívalapítvány | Köretek, tésztafélék |
Pirított köles
| Típus: Köretek, tésztafélék | Beküldte: Szívalapítvány |
Hántolt köles 5 dkg Olaj Tengeri só
Elkészítése:
Az olajat felforrósítjuk, s benne a kölest kissé lepirítjuk. Másfélszeres mennyiségű , forró, sós vízzel felöntve , fedővel lefedve , előmelegített sütőben puhára pároljuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Spárga csőben sütve
| Beküldte: Szívalapítvány | Egytálételek |
Spárga csőben sütve
| Típus: Egytálételek | Beküldte: Szívalapítvány |
Spárga 200 g Margarin 5 g Kefír 5 g Sovány sajt 20 g Tojás 1/3 db Szerecsendió Tengeri só
Elkészítése:
A margarinnal vékonyan kikent tűzálló edénybe rakjuk az előkészített spárgát. A kefírt elkeverjük a tojássárgájával, a reszelt sajt felével, a sóval, reszelt szerecsendióval, a kemény habbá vert tojásfehérjével és a spárgára öntjük. A tetejét megszórva a maradék reszelt sajttal, előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Elkészítési idő: 40 perc
Kefíres franciasaláta
| Beküldte: Szívalapítvány | Saláták |
Kefíres franciasaláta
| Típus: Saláták | Beküldte: Szívalapítvány |
Alma 30 dkg Zöldborsó 40 dkg Sárgarépa 40 dkg Csemege uborka 20 dkg Citromlé Mustár Kefír 2 pohár Só
Elkészítése:
A zöldborsót és a kockázott sárgarépát megfőzzük, leszűrjük és hűlni hagyjuk. Az almát, csemege uborkát is kockára vágjuk. A kefírből az ízesítőkkel dresszinget készítünk, majd az alapanyagokhoz keverjük, hűtőbe téve összeérleljük.
Elkészítési idő: 20 perc
Almapüre búzacsírával
| Beküldte: Szívalapítvány | Köretek, tésztafélék |
Almapüre búzacsírával
| Típus: Köretek, tésztafélék | Beküldte: Szívalapítvány |
Alma 70 dkg Búzacsíra 5 ek. Méz 2 ek. Citrom Víz 0, 5 dl
Elkészítése:
A hámozott almát apróra vágjuk és kevés vízzel, mézzel, a citrom belső húsával együtt turmixoljuk. Hozzákeverjük a búzacsírát, üvegtálba, vékony almakarikával díszítve azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: 20 perc
Banánturmix
| Beküldte: Szívalapítvány | Egyebek |
Banánturmix
| Típus: Egyebek | Beküldte: Szívalapítvány |
Banán 20 dkg Alma 10 dkg Kefír 2 dl Méz 5 dkg Tej 5 dl
Elkészítése:
A kefírrel elkevert tejet turmixoljuk a darabolt gyümölcsökkel és a mézzel.
Elkészítési idő: 10 perc
Őszi gyümölcssaláta
| Beküldte: Szívalapítvány | Saláták |
Őszi gyümölcssaláta
| Típus: Saláták | Beküldte: Szívalapítvány |
Őszibarack 25 dkg Szilva 25 dkg Szőlő 25 dkg Mandulabél 2 ek. Mazsola 2 ek. Méz 3 ek. Citrom 2 db
Elkészítése:
A gyümölcsöket tetszés szerint daraboljuk, meglocsoljuk a citrom levével, mézzel, beletesszük a megmosott mazsolát, majd lazán összekeverjük. 1-2 órán át hűtőszekrényben érleljük.
Elkészítési idő: 20 perc

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.