Magas vérnyomás - hipertónia

Vérnyomás mérés évszázadokkal ezelőtt

A magasvérnyomás (hipertónia) a legelterjedtebb szív-érrendszeri betegség. Fő veszélyét a sokszor csak évek után kialakuló érrendszeri szövődmények jelentik. A legtöbb esetben az emelkedett vérnyomás kezdetben nem okoz jelentős panaszt a betegnek, és ez félrevezető lehet. Ezért hívják a hipertóniát "néma gyilkosnak", mert szinte észrevétlenül is képes súlyos szervkárosodásokat előidézni. Az esetek 90%-ban a magas vérnyomás kiváltó okát nem tudjuk meghatározni. Az esetek kis részében tisztázható a magasvérnyomás eredete, és a háttérben lévő betegség rendezésével a hipertónia is sokszor megszűnik.

Mi a magasvérnyomás?

A szív úgy működik, mint egy pumpa, ami a vért keringeti a testen át. A vérnyomás az a nyomás, amit a szív és az artériák fejtenek ki, hogy a vért továbbítsák a testben. A magasvérnyomás (hipertónia) az az állapot, melyben az ütőerek (artériák) falára feszülő nyomás meghaladja a normális értéket. A vérkeringés egy zárt rendszer, és ha az erek nem tágulnak ki kellően, hogy átengedjék a vért a test egyes részeibe, akkor a szívnek erősebben kell pumpálnia, hogy a vért mozgassa és a vérnyomás emelkedik. A megnövekedett vérnyomás terheli a szívet, az erek falának károsodásához vezet és olyan súlyos szövődményekkel fenyeget, mint a szívinfarktus, a szélütés (stroke), szívelégtelenség, perifériás érbetegség (érszűkület) vagy veseelégtelenség.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Honnan tudhatom meg, ha magas vérnyomás betegségem van?

Egyetlen módon bizonyosodhat meg: ha megméreti a vérnyomását. A 25 évnél idősebb felnőtteknek évente egyszer szükséges vérnyomásukat ellenőriztetni. 25 éves kor alatt súlyos magas vérnyomás rendkívül ritka és általában vesebetegség okozza. Különösen fontos, hogy bármely életkorú nőnek rendszeresen ellenőriztetni kell vérnyomásást, ha tablettás fogamzásgátlót szed.

Riva Rocci eredeti vérnyomás-mérő készüléke 1900-ból

A vérnyomást két mérőszámmal jellemezzük. Az első értéket nevezzük szisztolés értéknek, mely az erekben uralkodó nyomást mutatja a szív összehúzódásakor (ez az első érték mindig a magasabb), a második értéket pedig akkor olvassuk le, amikor a szív kamrái elernyednek. Ülő helyzetben, nyugalomban kell végezni a mérést. A méréseket mindig azonos karon végezzük, azonos napszakban. A vérnyomás napszaktól függően kismértékű ingadozást mutat, reggel és kora este a legmagasabb értékű. Megterheléskor, fizikai munkavégzés esetén a vérnyomás jelentősen emelkedhet, ami normális jelenség. Hasonlóan emelkedik a vérnyomás stresszhelyzetben, izgalom hatására.

A dohányzás és az alkohol szintén a vérnyomás emelkedéséhez vezet. Egészségesekben azonban a megterhelés befejezése után a vérnyomás gyorsan visszaáll a normális szintre, míg hipertóniás betegben tartósan magas marad.

Tények a hipertoniáról

 • A hipertonia a felnőtt lakosság több, mint 25%-át érinti
 • A magasvérnyomás betegség az orvosi vizitek leggyakoribb oka (a családorvosi vizitek 76 %-a szív -és érrendszeri megbetegedésekhez gondozására irányul)
 • Ha a beteg elhagyja a vérnyomáscsökkentő terápiát, akkor 63%-kal megnő az esélye a szív-érrendszeri halálozásnak. (*)

(1) Forrás: (Elliott W. J Hypertens. 2000;18(suppl 4):S169.)

A vérnyomás osztályozása
Kategória Szisztolés (Hgmm) Diasztolés (Hgmm)
Optimális vérnyomás < 120 és < 80
Normális vérnyomás < 130 és < 85
Magas-normális vérnyomás 130-139 és/vagy 85-89
Kóros vérnyomás - Hypertonia
I. fokozat
(enyhe hypertonia)
140-159 és/vagy 90-99
II. fokozat
(középsúlyos hypertonia)
160-179 és/vagy 100-109
III. fokozat
(súlyos hypertonia)
>= 180 és/vagy >= 110
Izolált szisztolés
hypertonia (ISH)
>= 140 < 90

Tudjon meg többet a magas vérnyomás diagnózisáról. Kattintson a képre vagy a hivatkozásra!

A magas vérnyomás betegség diagnózisa, kezelése - diasorozat Google Dokumentum

A magas vérnyomás betegség diagnózisa, kezelése - Google diasor

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Vérnyomás csökkentése az életmód változtatásával

Vérnyomás csökkentése az életmód változtatásával
súlycsökkentés 5-20 Hgmm/10 kg fogyás
alkoholbevitel csökkentése 2-4 Hgmm
nátriumbevitel csökkentése 2-8 Hgmm
dinamikus fizikai aktivitás 4-9 Hgmm
DASH-diéta 8-14 Hgmm

Hogyan ismerhető fel a magas vérnyomás?

A magasvérnyomás legegyszerűbben a vérnyomás rendszeres mérésével szűrhető. Minden egészséges felnőtt is legalább évente egyszer méresse meg a vérnyomását. A súlyosan emelkedett vérnyomás tüneteket is okozhat:

 • Fejfájás
 • Szédülés
 • Szívdobogásérzet
 • Rossz közérzet, fáradtságérzés

A magas vérnyomás fő veszélye a különböző érrendszeri szövődmények jelentkezésében van. Megtévesztő, hogy a legtöbb esetben az emelkedett vérnyomás nem okoz jelentős fájdalmat, vagy más kellemetlen tünetet, ezért a beteg hajlamos elfeledkezni róla. Ezért hívják a magasvérnyomást néma gyilkosnak, hiszen a szövődmények jelentkezéséig (amikor már sokszor késő a kezelés) rejtve maradhat a betegség.

Elvégzendő vizsgálatok (*)

Magas vérnyomás kivizsgálásakor a következő rutin laboratóriumi vizsgálatokat kell elvégezni: a vér éhgyomri vércukorszint, összkoleszterin, LDL-koleszterin, HDL-koleszterin, triglicerid (éhomi), húgysav, kreatinin-, kálium-, hemoglobin és hematokrit, vizeletvizsgálat egy tesztcsíkkal (microalbuminuria irányában); vizelet mikroszkópos vizsgálat és elektrokardiogram (EKG).

Ajánlott továbbá egyes esetekben:

Echokardiogramm, Carotis arteria ultrahang, mennyiségi proteinuria (fehérjeürítés vizsgálata, ha tesztcsíkkal pozitív), Boka-kar index meghatározása, szemfenéki vizsgálat, glukóz tolerancia vizsgálat (ha az éhomi plazma-glukóz > 5,6 mmol / l, Otthoni és a 24 órás ambuláns (ABPM) vérnyomás ellenőrzés, pulzushullám terjedési sebesség mérése (ha van felszerelés)

Nem rutinszerűen speciális esetekben további vizsgálatokra is szükség lehet, elsősorban központokban.

(*)Forrás: 2007 Guidelines for the Management of Arterial Hypertension, Journal of Hypertension 2007, 25:1105-1187

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Gyógyítható a magasvérnyomás?

Az orvostudomány mai állása szerint a magasvérnyomás betegek túlnyomó részének élethossziglani gyógyszerszedés szükséges. A mai korszerű gyógyszerekkel elérhető, hogy a kezelt betegek vérnyomása a normális szintet ne haladja meg, ezáltal a szövődmények kialakulásának veszélyét jelentősen tudjuk csökkenteni. Fontos, hogy a gyógyszerszedést akkor is folytatni kell, ha a vérnyomás visszaáll a normális értékre, mert a kezelés megszakítása ismét vérnyomás-emelkedéshez vezet.

Egyes esetekben a magasvérnyomás egyetlen gyógyszer beállításával kezelhető, más esetekben több gyógyszer kombinációja szükséges a kívánt vérnyomás eléréséhez.

Életmódi tanácsok magasvérnyomás esetén:

Fehér köpeny hipertónia (*)

A magas vérnyomás csak az orvosi rendelőben áll fent, egyéb körülmények között nem. A hátterében az egyes emberekben az orvosi-rendelői környezet kiváltotta izgalmat valószínűsítik. A felmérések szerint a jelenség az emberek 15 százalékában is előfordulhat.

Az ilyen emberek orvosi kockázata bizonyosan kisebb, mint azoké, akiknél a magas vérnyomás folyamatosan fennáll. Ugyanakkor a legtöbb szakértő egyetért, hogy a fehér köpeny hipertónia megléte a normális állapothoz képest emelkedett kockázattal jár.

Nem egyszerű megjósolni, hogy kik azok, akiknél a rendelőben mért magas vérnyomás érték utóbb fehér köpeny hipertóniának bizonyul. Valószínűsíthető, hogy gyakrabban fordul elő fehér köpeny jelenség nőkben, idősebbekben, nem dohányzókban.

A fehér köpeny hipertónia akkor szorul gyógyszeres kezelésre, ha célszerv károsodás kimutatható, vagy ha a teljes szív-érrendszeri kockázat magas értékű (TIPP: végezze el Ön is a szív-érrendszeri kockázat [SCORE] meghatározást!).

(*) Forrás: 2007 Guidelines for the Management of Arterial Hypertension, Journal of Hypertension 2007, 25:1105-1187

A vérnyomás napi ingadozása

A vérnyomás nem állandó, napszaktól függően is változik. A legmagasabb értéket általában reggel mérjük. Ezután a vérnyomás csökken. Kora délután a vérnyomás ismét emelkedik, egy második vérnyomáscsúcs alakul ki, ami azonban a reggelihez képest már alacsonyabb. Ezután fokozatosan csökken a vérnyomás, ami éjszaka a legalacsonyabb. A napi ingadozás mértékét 24 órás ABPM vizsgálattal lehet jól követni és számszerűsíteni.

A napi ingadozás mellett a vérnyomás normális esetben is átmenetileg megemelkedik testmozgás, izgalom, stressz hatására. A helyes vérnyomásmérés (ld. lentebb) ezért mindig nyugalmi helyzetben történik.

Mit jelent a célérték a magasvérnyomás kezelésében? (*)

Legalább a célértékre kell csökkenteni a hipertóniás beteg vérnyomását ahhoz, hogy csökkenjen a szív-érrendszeri betegségek kockázata. A célérték a legtöbb beteg esetében 140/90 Hgmm, de egyes kísérőbetegségek esetén, pl. cukorbetegség 130/80 Hgmm. A magasvérnyomás célértékre történő csökkentésével (140/ 90 Hgmm alá):

 • 45%-al csökken a STROKE kialakulásának kockázata
 • 24%-al csökken a szívinfarktus okozta halálozás kockázata
 • 21 % -al csökken a szív és érrendszeri halálozás kockázata

(*) Forrás: Rory Collins et al: blood pressure, stroke, and coronary heart disease. Lancet 1990 ,335:827-38

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

A vérnyomásmérés helyes technikája:

 • Ülő helyzetben
 • Nyugalomban, több perces pihenés után
 • Megfelelő méretű mandzsettával(túl kicsi mérettel a valósnál magasabbat mér)
 • A mandzsetta a szív magasságában
 • Optimálisan a felkaron mérve

Melyik a jó vérnyomásmérő fajta?

Az arany standard a rendelői hagyományos, higanyos vérnyomásmérő. Otthoni vérnyomásmérésre ugyanakkor előnyösebb a félautomata/automata típus, mert egyszerűbb a használata. Szükséges, hogy időnként hitelesítve legyen a mérőkészülék.

Otthoni vérnyomásmérés - jó ez valamire?

Igen, jól kiegészíti a rendelői méréseket. A szakmai ajánlások is elfogadják az otthoni mérést. Kezelőorvosának is fontos adat a mérés eredménye, ne felejtse el rögzíteni. Vegye figyelembe, hogy az otthon mért vérnyomás normálértéke alacsonyabb, mint a rendelőben mérve. Konkrétan nem haladhatja meg alapesetben a 130-135/85 Hgmm értéket. Az otthoni vérnyomásmérés előnye, hogy a gyógyszerek kiürülése idején is elvégezhető. Javítja a beteg együttműködését a kezelőorvosával. Vigyázat! Nem jó, ha a beteg a kezelőorvost kihagyva néhány Hgmm eltérés miatt önállóan változtatgatja a gyógyszerek dózisát.

Hányszor mérjem meg a vérnyomásom?

Alapvetően olyan gyakran, ahogy az Önnek megfelel. Egyes emberek minden nap, akár többször is mérnek, mások csak néhány naponta, vagy még ritkábban. Optimális, ha reggel és este is megméri. Ha csak egyszer mér, akkor lehetőleg reggel, gyógyszer bevétel előtt tegye.

A magas vérnyomás megelőzése

A magas vérnyomás megelőzhető, és sokszor sikeresen enyhíthető, ha egészségesebb életmódot választunk. A legfontosabbak:

 • Elkerülni a túlsúlyt
 • Rendszeres testmozgás
 • és telített zsírok fogyasztásának csökkentése
 • Túlzott alkoholfogyasztás kerülése
 • Stresszt okozó szituációk kerülése

Ajánlat:

Töltse le vérnyomásnaplónkat és jegyezze fel ebbe vérnyomásértékeit. Ha kezelőorvosával találkozik, mutassa be a naplót.

Esélynövelés vérnyomáscsökkentéssel

Magyarország halálozási statisztikáiban az első helyen a szív- és érrendszeri betegségek okozta halál áll. Szintén elkeserítő adat, hogy Magyarországon az 50 év feletti férfiak még várható élettartama mindössze 23 év, amiből csupán 11 évet tölthetnek el egészségben. Az elrettentő adatoknak több oka is van, ilyen az egészségtudatos életvezetés teljes hiánya, és a csaknem behozhatatlan elmaradás az egészségügyi felvilágosítás terén. >>>tovább>>>


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!