Az Egészséges Szív Európai Chartája

"Az új évezredben született minden gyermeknek joga van legalább 65 éves koráig élni anélkül, hogy megelőzhető szív és érrendszeri betegségben szenvedne"

Friss hír:

Az Egészséges Szív Európai Chartájának hazai aláírói a Nemdohányzók Védelmét szolgáló törvény mielőbbi beterjesztését sürgető felhívást fogadtak el. A szív és érrendszeri betegségek megelőzésében érdekelt 18 legfontosabb hazai szakmai és civil szervezet két új aláíróval bővült. A Szív Charta az élelmiszercímkézés reformjában a színkódolt jelzőlámpa rendszer bevezetését támogatta.

Bővebben: Az Egészséges Szív Európai Chartája aláíróinak második találkozója *A nemdohányzók védelméért *Jelzőlámpát a csomagolásra

 
 
Az Egészséges Szív Európai Chartája A Szívalapítványok Európai Hálózata (EHN) és az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) kezdeményezésére, az Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával Brüsszelben június 12-én kihirdették az Egészséges Szív Európai Chartáját Markos Kyprianou, az Európai Unió Egészségügyi Biztosa jelenlétében.

A Chartához az érintett európai és nemzetközi társaságok széles köre csatlakozik, mivel:
 • a szív és érrendszeri betegségek továbbra is a halálozás vezető okai Európában
 • a Charta célja a szív és érrendszeri betegségek elleni küzdelem és azok megelőzése,
 • az Egészséges Szív Európai Chartája a kockázati tényezőkkel foglalkozik és a többszektoros együttműködés mozgósítását célozza a szív és érrendszeri betegségek megelőzése, és az Egészséges Szív elősegítése ügyében;

Az eseményen Kyprianou kiemelte: Az Európai Bizottság nagy örömmel vett részt a Charta életre keltésében. Meg kell kétszereznünk erőfeszítéseinket, ha úrra akarunk lenni a keringési betegségeken. A kormányok összehangolt tevékenységére van szükség - együtt az egészségüggyel, a civil szervezetekkel és az üzleti élettel, és - a legfontosabbként - együtt a polgárokkal.


A Charta aláírói kötelezettséget vállalnak, hogy a megelőzés eszközeivel küzdenek a korai halállal és a szív és érrendszeri betegségekkel szemben. Megállapítják, hogy szív és érrendszeri betegségek többtényezős kóroki állapotok, ezért - társadalmi és egyéni szinten egyaránt - minden egyes kockázati tényezőt kezelni szükséges. Fogadják, hogy szorosan együtt fognak működni minden lehetséges partnerrel, állami és civil szervezettel. Az aláírók remélik, hogy ezzel elősegítik az eljövendő Egészségesebb Szívű Európát.

Prof. Dr. Lars Rydén, az Európai Kardiológiai Társaság korábbi elnöke, a Charta egyik atyja: "Mind a mai napig a (szív- és érrendszeri) betegségek kezelése volt a legfontosabb. Ez a már megbetegedettek életének meghosszabbítását eredményezte és a társadalom emiatt egyre nagyobb számban betegekből áll. Amire nekünk most koncentrálni kell, az az elsődleges megelőzés, ami a Charta célja is. Nem folytathatjuk egy olyan társadalomnak az építését, mely megbetegíti a polgárait és azután rengeteget költ a gyógyításukra."


További információ az Egészséges Szív Európai Chartája nemzetközi eseményeiről:   www.ehnheart.org/euroheart/european-health-charter.htmlAz Egészséges Szív Európai Chartájának nemzeti változatát
az alábbi szervezetek hirdetik ki a tagállamokban:
 • Európai Kardiológiai Társaság (ESC)
 • Szívalapítványok Európai Hálózata (EHN)
 • Belga Szív Liga
 • Ciprusi Kardiológiai Társaság
 • Dán Szívalapítvány
 • Észt Szívalapítvány
 • Finn Szív Szövetség
 • Francia Kardiológiai Szövetség
 • Német Szívalapítvány
 • Görög Szívalapítvány
 • Görög Kardiológiai Társaság
 • Magyar Nemzeti Szívalapítvány
 • Izlandi Szívalapítvány
 • Ír Szívalapítvány
 • A Trombózis elleni küzdelem Olasz Társasága
 • Olasz Szívalapítvány
 • Luxemburgi Kardiológiai Társaság
 • Holland Szívalapítvány
 • Norvég Szív és Tüdőbeteg Szervezet
 • Lengyel Szív Társaság
 • Portugál Szív Társaság
 • Szlovák Szív a Szívnek Liga
 • Szlovák Kardiológiai Társaság
 • Szlovén Kardiológiai Társaság
 • Török Kardiológiai Társaság
 • Egyesült Királyság Nemzeti Szív Fórum


Az Egészséges Szív Európai Chartáját eddig 28 országban
hirdették ki és 24 nyelvre fordították le*.

Az EuroHeart programban résztvevő országok
Belgium
Ciprus
Dánia
Észtország
Finnország
Franciaország
Görögország
Irország
Izland
Lengyelország
Luxemburg
Magyarország - Európában elsőként
Nagy-Britannia
Németország
Norvégia
Olaszország
Szlovákia
Szlovénia
Törökország

Más, az EuroHeart programon kívüli országok
Ausztria
Bosznia Hercegovina
Bulgária
Cseh Köztársaság
Portugália
Románia
Spanyolország
Svájc
Svédország

*2008. július 1.-ig

2007. június 20-án, mindössze 8 nappal a brüsszeli európai kezdet után hazánkban is a szívbetegségek elleni küzdelem új korszaka kezdődött az Egészséges Szív Európai Chartájának szellemében. A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szervezésében a Chartát ünnepélyes keretek között írta alá Dr. Horváth Ágnes, a Magyar Köztársaság egészségügyi minisztere, valamint 18 szakmai és társadalmi szervezet vezetője. Az Egészséges Szív Európai ChartájaOlvassa el az Egészséges Szív Európai Chartáját!
Olvassa el az Egészséges Szív Európai Chartáját! (pdf)

Példátlan alkalom, hogy kialakuljon az a nemzeti konszenzus, ami másutt is a kiindulópontja volt a szívbetegségek elleni küzdelemnek - emelte ki Dr. Nagy András, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke. Széles körű összefogásra van szükség, önmagukban sem az egyének, sem a szakmai szervezetek, sem a politika nem képesek megváltoztatni a drámai helyzetet. Mindenki vágyik a hosszabb, teljesebb életre. A Charta sikere a hosszabb, betegségmentes életet jelenti, ne szalasszuk el ennek lehetőségét.


A Charta aláíróinak célja, hogy

A kihirdetés nem egyszeri esemény, hanem egy folyamatos tevékenység kezdete legyen. Ennek eredményeként nemcsak az egészségügyi ellátórendszerben, hanem a társadalom valamennyi területén intézkedéseket kívánnak elérni a drámai szívhalálozás és a gazdaságot sújtó korai rokkantság visszaszorítására. Ezért - egyidejűleg más uniós tagállamokkal- a politikai döntéshozást, törvényalkotást is befolyásolni szeretnék.

Összhangban az európai tervekkel az aláírók három azonnali célkitűzést tettek:
 • A gyermekek óvodai, általános és középiskolai tantervébe, oktatási folyamatába be kell építeni az egészséges életmód megtanítását. Ez részben szemléleti, elméleti hagyományos tanórákat, részben pedig komplex egészséges iskolai életmód megvalósítását jelenti: minden nap 60 perces fizikai edzést, az ajánlott mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztást, a sóban, cukorban és zsírban gazdag ételekhez való hozzájutás meggátlását és a dohányzás elleni eltökélt harcot.
 • Az egész országban a legerőteljesebb adminisztratív, törvényi és árképzési módszerekkel fel kell lépni az aktív és passzív dohányzás ellen. Az intézményi, munkahelyi, vendéglátóhelyi dohányzás tiltott legyen. Ezt a tiltást már kilenc más európai országban bevezették.
 • Megfelelő szabályozással, a média közreműködésével el kell érni, hogy minimálisan egy felnőttre napi 400, ideálisan napi 600 g zöldség - gyümölcsfogyasztás jusson. Az Európai Unióban a jelenleg folyó törvényalkotási folyamat, az élelmiszerek cimkézésének felülvizsgálata és a Közös Agrárpolitika reformja erre jó esélyt kínál.

Prof Dr. Forster Tamás, a Magyar Kardiológus Társaság elnöke hangsúlyozta, hogy ez az első olyan európai Charta, amely az egészséggel foglalkozik. Évente sokmillió európai polgár hal meg szív és érrendszeri megbetegedések miatt. A szív- és érrendszeri betegségek döntő többségét az érelkeményedés, érelmeszesedés alapján létrejövő állapotok teszik napjainkban, ide tartozik a szívinfarktus, a szélütés, a végtagi erek betegségei, elzáródása. Az érrendszer betegsége igen hosszú tünetmentes, "lappangási" időszak után manifesztálódik, ezután azonban már megszüntetni, meggyógyítani ritkán lehet, legfeljebb romlását tudjuk lassítani, esetleg időlegesen megállítani. Az érrendszer betegsége döntően káros életmódból, helytelen társadalmi létformából fakad, és ezért életmódváltoztatással kialakulása megelőzhető, előfordulása negyedére csökkenthető!


Dr. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a magyar egészségpolitikában egyértelmű prioritásként kell megjelenjen az elsődleges megelőzés ügye. Noha eddig a másodlagos és harmadlagos megelőzésre, azaz a már kialakult betegségek ellátására koncentráltak, a jövőben nagy hangsúlyt fognak fektetni a primer prevencióra. Ehhez jelentős pályázati forrásokat készítenek elő. Ebben a tekintetben a politika, a szakma és az érdekelt társadalmi szervezetek össze kell fogjanak. Aláírását ennek szellemében adta a kormány nevében a Chartához.


CSATLAKOZZON ÖN IS, EGY HOSSZABB, TELJESEBB ÉLETÉRT!III. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia

A III. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia a MOTESZ Interdiszciplináris Fórumsorozata keretében 2007. novemberében rendezték meg tizenöt tudományos társaság valamint a Kardiológiai Szakmai Kollégium és az Országos Alapellátási Intézet közreműködésével. A konferencia ajánlásait a Magyar Nemzeti Szívalapítvány is támogatja.

A kardiovaszkuláris betegségek kockázatának becslését, a megelőzés lehetőségeit és a betegségek kezelésének irányelveit összefoglaló, a mértékadó hazai orvosi tudományos társaságok közmegegyezésével létrejött ajánlást itt töltheti le.

Az Egészséges Szív Európai Chartája Európa első számú gyilkosa a szív- és érrendszeri betegség. Évente sokmillió európai polgár hal meg emiatt. A szív- és érrendszeri betegségek döntő többségét az érelkeményedés, érelmeszesedés alapján létrejövő állapotok teszik napjainkban, ide tartozik a szívinfarktus, a szélütés, a végtagi erek betegségei, elzáródása.
Az érrendszer betegsége igen hosszú tünetmentes, "lappangási" időszak után manifesztálódik, ezután azonban már megszüntetni, meggyógyítani nem lehet, legfeljebb romlását tudjuk lassítani, esetleg időlegesen megállítani.

Az érrendszer betegsége döntően káros életmódból, helytelen társadalmi létformából fakad, és ezért életmódváltoztatással kialakulása megelőzhető, előfordulása negyedére csökkenthető! Sajnos azonban az életmódváltoztatást a fogantatás pillanatától kell érteni, hiszen az érrendszer betegsége, illetve a káros életmódmodell rögzülése egyaránt ekkor kezdődhet, kezdődik.

Nem lenne elég az egészségnevelési kampányok folytatása, erősítése? Válaszunk: nem. Széles társadalmi, nemzeti és nemzetközi összefogásra van szükség, érdemi politikai döntésekkel, a média részvételével, az orvosszakmai munkán túlmenően.
 • Az oktatásban a tanulók napi fizikai aktivitását célzó döntéseket, a mezőgazdaságban a kívánt minimálisan 400, optimálisan 600 gramm fejenkénti zöldség- gyümölcs fogyasztást elősegítő (gazdaság)politikai szabályozást,
 • a reklámokban a gyümölcs-zöldség preferálását a sós, cukros, zsíros összetevőjű ételeket népszerűsítő megjelenésekkel szemben,
 • de legfőképpen az aktív és passzív dohányzás visszaszorítására teendő leghatározottabb törvényi lépéseket csak akkor tudjuk elérni,
ha a döntéshozók tájékozottak ezen a téren és együtt kívánnak működni a az emberek egészségéért.

Szív és érrendszeri betegségek kockázati tényezői
Biológiailag meghatározott Életmóddal összefüggő
Általános kockázati tényezők
Nem befolyásolható Befolyásolható
 • Életkor
 • Nem
 • Öröklött tényezők
 • Etnikum
 • Jövedelem
 • Iskolázottság
 • Életkörülmények
 • Munkakörülmények


Szív és érrendszeri betegségek kockázati tényezői
 • Ne dohányozzon
 • Rendszeres testmozgás - legalább 30 perc hetente 5 nap
 • Egészséges étrend
 • Túlsúly kerülése (testtömeg-index 25 alatt)
 • Vérnyomás 140/90 Hgmm alatt
 • Koleszterin szint 5 mmol/l alatt
 • LDL (rossz) koleszterin 3 mmol/l alatt
 • Normális szénhidrát anyagcsere
 • Túlzott stressz kerülése
 • Szükség esetén megfelelő gyógyszerek szedése
 • Korai szív és érrendszeri betegség esetén a családtagok szűrése


Adatok a szív és érrendszeri betegségekről

 • A szív- és érrendszeri betegségek Európában a halálozás 52%-át teszik ki.
 • A 45 év feletti férfiak és a 65 év feletti nők halálozásának leggyakoribb oka a koszorúsér-betegség Európában.
 • A koszorúsér-betegség első megjelenésekor az esetek 51%-ában korainak (65 év alattinak) minősül.
 • A koszorúsér-betegek 20 %-a cukorbeteg is.
 • A szív- és érrendszeri betegségek évi költsége 169 milliárd Euro az Unión belül. Az elmaradt termelés ehhez még 35 milliárdot hozzátesz.
 • A szív- és érrendszeri betegség Európa minden országában a legfőbb halálok a nők között, valamint Franciaország és San Marino kivételével a férfiak között is.
 • Évente 450 000 ember hal meg szív- és érrendszeri betegségben a dohányzás miatt Európában.
 • Az étrend Észak és Nyugat Európában egyre közelít az egészségeshez, míg Európa többi területén attól távolodik.
 • Ismert, hogy a zsírban, cukorban és sóban gazdag táplálék, mely kevés komplex szénhidrátot, kevés gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, növeli a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását. Az Unión belül azok, akik naponta 400 g zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, 7%-kal csökkentik a szívroham és 4 %-kal a szélütés veszélyét, mely Unió szinten több, mint 50 000 emberélet megmentését jelenti. Ugyanezek a számok napi 600 g zöldség, gyümölcs esetén: 18 %-kal kevesebb szívroham, 10%-kal kevesebb szélütés és 135 000 évente megmentett emberélet.
 • A kövérség évről évre drámaian gyakoribb Európában. A magas vérnyomásosak 60 %-a, a koszorúsér-betegek egyharmada, a szélütést elszenvedők egyötöde esetén játszik oki szerepet a kövérség kontinensünkön.
 • 23 millió felnőtt cukorbeteg él az Unióban és számuk emelkedik.
 • Rengeteg ember él fizikailag inaktív módon. Az inaktivitás jelentősége a szívrohamok esetén 20, a szélütés esetén 10 %-os a fejlett világban.
 • Sajnos, azok, akiknél családi halmozódás áll fenn a szív- és érrendszeri betegségek terén, nagyobb eséllyel számolhatnak azzal, hogy ők maguk is megbetegszenek.
 • Európán belül is nagyok a kockázati különbségek. Pl. Magyarországon a dohányzás 30 %-os, míg Olaszországban csak 15 %-os elterjedtségű. 

KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!