Felhívás - törvény

Szigorúbb törvényekre van szükség a dohányzás visszaszorítása érdekében

A MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA, A MAGYAR TÜDőGYÓGYÁSZ TÁRSASÁG ÉS A MAGYAR NEMZETI SZÍVALAPÍTVÁNY KÖZÖS ÁLLÁSFOGLALÁSA A NEMDOHÁNYZÓ VILÁGNAP ALKALMÁBÓL.

A dohányzás következtében közel 30.000 ember veszíti életét évente Magyarországon, a többségük keringési vagy légzőszervi betegség következtében. Az Egészségügyi Világszervezet 2008. évi kampányának az előterében a fiatalok rászokásának megelőzése áll, hiszen a felnőtt dohányosok 90%-a 18 éves kora előtt szokott rá a cigarettára.

Évente mintegy 2300-an veszítik életüket mások cigarettafüstje, azaz a passzív dohányzás következtében Magyarországon. Ez több mint kétszerese a közlekedési balesetben életüket vesztők számának.

A Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány nevében követeljük a dohányreklámok valamennyi formájának és a dohányipar promóciós tevékenységének azonnali betiltását a dohányipari szakma számára szóló és csak azon belül hozzáférhető, valamint az Európai Unión kívülre szánt nyomdai termékeken kívül.

Követeljük a Nemdohányzók Védelméről szóló törvénytervezet mielőbbi elfogadását, illetve korábbi szigorító javaslataink elfogadását annak érdekében, hogy 2009. január 1. után senkinek se kelljen dohányfüstös helyen dolgoznia, szórakoznia vagy közlekednie.

Prof. Dr. Herjavecz Irén
A Magyar Tüdőgyógyász Társaság
elnöke
Prof. Dr. Forster Tamás
A Magyar Kardiológusok Társaságának
elnöke
Dr. Nagy András
A Magyar Nemzeti Szívalapítvány
elnöke
Az Egészséges Szív Európai Chartájának hazai aláírói a Nemdohányzók Védelmét szolgáló törvény mielőbbi beterjesztését sürgető felhívást fogadtak el. Az Egészséges Szív Európai Chartájának hazai aláírói a Nemdohányzók Védelmét szolgáló törvény mielőbbi beterjesztését sürgető felhívást fogadtak el. >>>tovább>>>

KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!