Kóros vérzsírszint

A koleszterin zsírban oldódó vegyület, a szervezet normális működéséhez nélkülözhetetlen anyag. A összkoleszterin-szint különböző koleszterin frakciók együttesen adják. Ezek közül az LDL koleszterin káros, az érelmeszesedés fokozó összetevő. A HDL koleszterin, az ún. védőkoleszterin pedig előnyös, mert hozzásegít a káros koleszterin részecskék eltávolításához a véráramból. A koleszterin mellett a triglicerid szint emelkedése is elősegíti szívkoszorúér-betegség kialakulását.

Normális vérzsírszint:

Vérzsír összetevő Kívánatos szint
Összkoleszterin 5 mmol/l alatt
LDL koleszterin 3 mmol/l alatt
HDL koleszterin 1.1 mmol/l felett
Triglicerid 2 mmol/l alatt

A fenti értékek átlagos kockázatú, egészséges emberekre vonatkoznak. Azoknak, akiknek már kimutatott koszorúér-betegségük, cukorbetegségük van, vagy a kockázatuk egyéb ok miatt emelkedett, a fenti beosztásnál még szigorúbb értékeket írnak elő. Ellenőrizze le, milyen magas az Ön személyes kockázata.

Mi okozza a kóros vérzsír emelkedést?

A vérzsírok emelkedését okozó tényezők közül legfontosabb a helytelen életmód, a nem megfelelő étkezés. Örökletes okok és egyes anyagcsere betegségek, elsősorban a cukorbetegség magas vérzsírszinthez vezethetnek. A dohányzás, az elhízás, a testmozgás hiánya, túlzott alkoholfogyasztás szintén magas vérzsírszinttel társulnak.

A táplálékban az állati eredetű zsírok vezetnek leginkább kóros koleszterin szinthez. A megemelkedett koleszterin előbb-utóbb lerakódik az erek falában és érszűkületet okoz.

-------------- hirdetés --------------

Kezelés

A kezelés legfontosabb eleme az életmódi váltás. A megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás jelentősen csökkentheti szívbetegség kialakulásának a kockázatát.

Alacsony zsírtartalmú, rostokban gazdag étrend segít a koleszterin szintet csökkenteni. Elsősorban az állati zsiradékok veszélyesek, a magas telített zsírsavtartalmú élelmiszerek. Az étkezésben a mértékletesség a fő szabály, különösen az alkoholfogyasztásban. Egy-egy nap 1 pohár bornál ne fogyasszon többet. A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás mindenképp kerülendő.

Egyes esetekben gyógyszeres kezelést javasol önnek kezelőorvosa:

Gyógyszer Hatás
Sztatinok A káros LDL szintet és a triglicerideket csökkentik, a védő HDL szintet emelik. Egyes sztatinok bizonyítottan javítják a koszorúérbetegek életkilátásait
Fibrátok Legjobban növelik a (védő) HDL szintet és csökkentik a triglicerid szintet. Az LDL koleszterint is csökkentik
Ezetimib Gátolja a koleszterin felszívódását a bélcsatornából. Sztatinokkal együtt adva azok hatását fokozza.
Nikotinsav származékok A zsírsavak átalakulását gátolják a májban
Egyéb anyagok  
Halolajok Csökkentik az LDL szintet. A halfogyasztás egészséges.

Vigyázat! Transz-zsírok

Vigyázat! Transz-zsírok

Az élelmiszeripari termékekben lévő mesterséges transz-zsírok tönkreteszik az ereket, szívinfarktust, érelzáródást okoznak. Óvatos becslések szerint Magyarországon évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az iparilag hozzáadott transz-zsírsavakat teljesen száműzni lehetne.

 

FELHÍVÁS

Korlátozzák hazánkban is az iparilag hozzáadott transzzsírokat - ezt kéri a Nemzeti Szívalapítvány és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület felhívása.


-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Koleszterincsökkentés ajánlott értékei

Továbbra is a beteg kockázati besorolásától függ, hogy milyen célértéket kell elérni a koleszterinszint csökkentése esetén. 2007-ben számos európai társaság együttese közös ajánlást tett közzé, melyek jellemzője, hogy egyszerűsítésre és közérthetőségre törekedtek, a bizonyítékokon alapuló orvoslás tényeinek és következtetéseinek maradéktalan szem előtt tartása mellett. A 2007. november 9-én megtartott III. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferenciával az érelmeszesedésen alapuló szív- és érrendszeri betegségek ezen holisztikus megközelítéséhez kívántak a hazai szakemberek is csatlakozni.

Az ajánlásban megfogalmazottakat támogatja a Magyar Nemzeti Szívalapítvány is.

III. TERÁPIÁS KONSZENZUS KONFERENCIA AJÁNLÁSA
IGEN NAGY KOCKÁZATÚ ÁLLAPOT NAGY KOCKÁZATÚ ÁLLAPOT KARDIOVASZKULÁRIS TÜNETEKTŐL MENTES NAGY KOCKÁZATÚ ÁLLAPOT
CV betegség plusz:
 • diabetesz, vagy
 • "erős" dohányzás
 • metabolikus syndroma
Kardiovaszkuláris betegségek,
Diabetesz mellitus,
Krónikus veseelégtelenség
A meghatározáshoz kattintson ide

A. Legalább egy súlyos kockázati tényező jelenléte:
 • összkoleszterin >8,0 mmol/l
 • vérnyomásérték >180/110 Hgmm
 • testtömegindex (BMI) >40 kg/m2
 • becsült GFR (glomerulus filtrációs ráta) <60 ml/min
 • mikroalbuminuria 30?300 mg/l
B. Legalább egy, önmagában nagy kockázatot jelentő tényező:
 • Szubklinikus ateroszklerózis
 • képalkotó vagy más eljárással igazolt plakk
 • izolált carotis zörej, kórelőzményi adatokkal
 • Familiaritás (korai CV-esemény, <55 év, illetve <65 év)
 • Boka/kar index Ł0,9
 • Balkamra-hipertrófia
C. Nagy kockázatot mutató score esetén:
 • 10 éves halálozási kockázat ł5% (SCORE, illetve Relative Risk Chart)
D. Metabolikus szindróma (IDF-módosított haskörfogattal >102/88 cm)

E. Globális kardiometabolikus kockázatot meghatározó tényezők
(legalább 3 a tradicionális rizikófaktorokból, és 1 az egyéb kockázati tényezők közül): Tradicionális rizikófaktorok: hipertónia, visceralis obesitas, hypercholesterinaemia, LDL-Ch, HDL-Ch, TG, dohányzás

Egyéb rizikófaktorok: inzulinrezisztencia (prediabétesz: IGT vagy IFG), húgysav, alvási apnoe, Lp(a), Apo-B , Apo-A, gyulladás (pl. CRP), protrombotikus kockázat jelzői
KITŰZÖTT KOLESZTERIN CÉLÉRTÉKEK
Ch < 3,5 mmol/l
LDL-Ch < 1,8 mmol/l
Ch < 4,5 mmol/l
LDL-Ch < 2,5 mmol/l
Ch < 5 mmol/l
LDL-Ch < 3 mmol/l
TERÁPIÁS OPCIÓK
Ha életmódváltozatás után a Ch és LDL-Ch érték a célérték felett marad, vagy a kardiovaszkuláris tünetektől mentes állapotban a kockázat >=5% (SCORE táblázat), AKKOR GYÓGYSZERES KEZELÉS JAVASOLT (statin, ezetimib, fibrát, nikotinsav, omega-3, vagy kombinációik).

A célérték elérésének prioritása mellett kívánatos az LDL-Ch szint >50%-os csökkentése az atherosclerosis regressziójának eléréséhez.

Akut koronária szindróma esetén a Ch értéktől függetlenül sztatin javasolt.

Familiáris hypercholesterinaemia (FH)

A familiáris hiperkoleszterinémia Európában a leggyakoribb genetikai betegség. Az ún. LDL receptor károsodásán alapul. Két formája van, a heterozigóta előfordulási aránya 1:500, míg a homozigótáé 1:250 000. Nagyon magas koleszterin szintet okoz, a koleszterin szint heterozigóta formában 9-14 mmol/l közötti, homozigóta formában 15-30 mmol/l között lehet kezelés nélkül. A betegség alapja, hogy heterozigóta formában az LDL receptorok kb. fele károsodott, míg homozigóta formában valamennyi LDL receptor.

A veszélye a kezelés nélkül fenyegető súlyos, korai érelmeszesedéssel, mely szívinfarktus, stroke (szélütés), perifériás érszűkület képében jelentkezhet.

Kezelés. A heterozigóta forma jól kezelhető sztatinokkal. Általában nagy adagok szükségesek, ezért a mellékhatások veszélye miatt a betegeket szorosan kell ellenőrizni. A homozigóta formában a sztatinok sajnos hatástalanok lehetnek, ilyenkor fibrátot, epesavkötő gyantát alkalmaznak. Csökkentheti a koleszterin szintet az LDL aferezis, egyes esetekben májtranszplantáció jelenthet megoldást.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!