Koszorúérgörcs, Szívinfarktus

SZÍVINFARKTUSOM VAN? MIT TEGYEK?

A szívinfarktus jelentkezhet hirtelen, heves tünetekkel, ami a felismerést megkönnyíti. Sokszor viszont lassabban kezdődik, ami bizonytalanná teszi a beteget és túl sok idő telhet el a kezelésig. Az azonnali kezelés megmenti a szívizmot! Néhány jellemző tünet:

Mellkasi fájdalom

A szívinfarktus legtöbbször a mellkas középső részének fájdalmával társul, mely 15-30 percig is eltarthat. Nyomásérzet, szorító fájdalom formájában jelentkezhet.

Panaszok a felsőtest más részein

Fájdalom, zsibbadás jelentkezhet a bal karban vagy mindkét karban, a hátban. A fájdalom kisugározhat a nyakba, az állkapocsba vagy a felhasba.

Légszomj

A fájdalommal együtt vagy anélkül is jelentkezhet levegőhiány, fulladásérzet.

Más jelek

Felléphet hideg verítékezés, hányinger vagy szédülés.

Ha ilyen tüneteket észlel magán, akkor azonnal helyezkedjen nyugalomba, hívjon segítséget, ne vezessen autót. Mellkasi fájdalom esetén, különösen ha további kísérő tünetekkel társul, ne várjon 5 percnél tovább. Hívja a mentőket (104), hogy minél hamarabb jusson szakszerű segítséghez, ugyanis azonnali kórházi kezelésre szorul.

A hirtelen szívhalál Magyarországon vezető haláloknak számít. Ilyenkor a normális szívritmus megszűnik, a szív kaotikusan remeg és képtelen a vért tovább pumpálni. Mindössze néhány perc van a végzetes folyamat visszafordítására. Ha a beteg újraélesztését (lélegeztetését és a mellkas kompresszióját), valamint a beteg defibrillálását 10 percen belül elkezdik, van esély a túlélésre.

  • Ismerje fel a tüneteket: a beteg eszméletlen, nem lélegzik, nincs pulzusa.
  • Hívja a mentőket azonnal (104).
  • Kezdje meg a beteg újraélesztését.
  • Használjon automata defibrillátort (AED), ha elérhető a közelben és kiképezték a használatára.

Tudja Ön, hol van a közelében autamata defibrillátor (aed)? Keresse meg a Defibrillátor Térképen! Segítsen Ön is, hogy a listán nem szereplő készülékek is bekerüljenek az adatbázisba.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

ANGINA PEKTORISZ (KOSZORÚÉRGÖRCS)

Hogyan különíthető el az angina a szívinfarktustól?

A szívinfarktus minden esetben azonnali kórházi kezelést tesz szükségessé. Angina esetében akkor kell orvoshoz fordulni, ha a panaszok újkeletűek, vagy jellegük megváltozik, gyakrabban, erősebben, vagy hosszabb ideig jelentkeznek. Fenyegető jel, ha a korábban csak terhelésre fellépő fájdalom nyugalomban is kialakul.

Angina Szívinfarktus
Hely A mellkas központjában, a szegycsont mögött. Kisugárzik a vállakba vagy karba, leggyakrabban a bal karba. Kisugározhat még állkapocsba, nyelvbe vagy a hasba.
Tartam Hirtelen kezdődik, néhány percig, maximum 20 percig tart. 20 percen túl tart
Mi szünteti? Ha megterhelés váltotta ki, az angina pihenésre szűnhet. Nyelv alatt felszívódó nitrát tartalmú gyógyszerek a fájdalmat megszűntetik. Pihenésre, gyors hatású nitrát gyógyszerre nem reagál.
Jellemző Markoló, szorító, nyomó, feszítő A fájdalom igen erős. Izzadás, légszomj, szédülés kísérheti
Kiváltja Érzelmi vagy fizikai megterhelés, testhelyzet, étel, nem meghatározható. Bekövetkezhet bármikor, nyugalomban is.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

SZÍVINFARKTUS

Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Szívinfarktus gyanúja esetén a beteget nyugalomba kell helyezni és azonnal értesíteni a mentőket. A kezelés első teendője a fájdalomcsillapítás, oxigén adása. A beteget a kórházban intenzív osztályon vagy koronária őrzőben helyezik el, ahol folyamatosan tudják az állapotát követni. A diagnózis megállapításához EKG készül és vérmintát vesznek. Az időben kórházba érkező betegek szívizom károsodását nagymértékben lehet csökkenteni vérrögoldó kezeléssel vagy speciális esetben sürgős katéteres értágítással. Jelenleg már több központban végeznek ilyen beavatkozásokat. Folyamatban van az ország területének lefedése új szívkatéteres laboratóriumok létesítésével.

Kiemelt kardiológiai kezelések Magyarországon

Ha a szívkatéterezés nem érhető el, akkor a kezelés első óráiban vérrögoldó kezeléssel lehet megkísérelni a koszorúeret elzáró vérrög feloldását. Fontos, hogy a betegek a tünetek jelentkezését követően haladéktalanul, de legkésőbb 6 órán belül kórházba kerüljenek. Az állapot stabilizálódása esetén a beteg 2-3 nap után kikerülhet a rendes kórterembe és fokozatosan elkezdik mozgatását (mobilizációját).

Gyógyszerek infarktusban

Rehabilitáció szívinfarktus után

A rehabilitációs kezelés célja a felépülés elősegítése a szívinfarktus után és a lehetőségekhez képest legteljesebb élethez való visszatérés elérése. A rehabilitáció segít visszaszerezni az önbizalmat és javítja az életminőséget. A rehabilitáció történhet erre szakosodott fekvőbeteg-gyógyintézetekben, illetve járóbetegként. A rehabilitáció során egyénre szabott, fokozatos testmozgás tréningen vesz részt és életmódi és kezelési tanácsokat kap. A rehabilitációs kezelés ideje a szívinfarktus után néhány héttel van. Kérje a lakóhelyéhez tartozó kardiológiai szakrendelés segítségét az Önnek alkalmas rehabilitációs kezelés megválasztásában.

Ismétlődhet a szívinfarktus?

Az első néhány nap elmúltával a szívinfarktus ismétlődésének kockázata fokozatosan csökken. A nagyobb kockázat megmarad, de ez kordában tartható a megfelelő életmód és kezelés betartásával. Ezt hívjuk szekunder prevenciónak.


A szívinfarktusról - a legfontosabb ismeretek

Nézze meg, Merkely Béla professzor, a Magyar Kardiológusok Társasága elnökének összefoglalóját a szívinfarktus alapvető tudnivalóiról:

A felvétel alapító szervezetünk, a Magyar Kardiológusok Társasága megbízásából készült.


-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Felépülés szívroham után

Kevés eseménynek van nagyobb hatása az ember életére, mint egy szívroham. A hirtelen fellépő erős fájdalom valakiben, aki addig egészen jól volt, majd a beszállítás a kórházba, mindenkit kiborít és nyugtalanít. Sokszor a szívroham olyanokat támad meg, akik nem kapnak kellő segítséget abban, hogy mit kell tenni egy szívroham után.

A szívinfarktus különböző súlyosságú lehet. Néha olyan enyhe, hogy a beteg nem is tulajdonít neki jelentőséget. Előfordul, hogy csak valamennyi idő elteltével rutin orvosi vizsgálat során fedezik fel. Más szívinfarktusok rendkívül súlyosak lehetnek. Az első tünetek rendeződése után néhány nappal a szívizom kezd gyógyulni és néhány hét alatt hegszövet váltja fel a sérült izomrészt.

Visszatérés a normális életbe

Szívroham után, az állapot általában jelentősen javulni szokott 2-3 nap elteltével, ahogyan a szövődmények veszélye is csökken. Sok esetben lehetséges a korábbi munka folytatása kb. 2-3 hónap elteltével. Ez természetesen függ az infarktus súlyosságától. Nem lehet általános szabályt mondani, minden esetben meg kell beszélni a beteg egyéni helyzetét a kezelőorvosával.

Az érzelmi felépülés hosszabb ideig is eltarthat, ahogyan a megtörténtek jelentősége fokozatosan elhalványul és a beteg és családja is megismerkedik a szívinfarktus realitásaival.

Az első három hónapban ne vezessen autót és ne utazzon hosszan. A későbbiekben a mindennapi életben próbáljon meg olyan aktív lenni, amennyire ez lehetséges. Ha kétségei vannak állapotáról, beszélje meg orvosával.

Hogy kerülhető el az ismételt infarktus?

Egyre több adat szól amellett, hogy az alábbi tanácsok megfogadásával csökkenthető a szívinfarktus újbóli kialakulásának veszélye:

  • Hagyjon fel a dohányzással. Ha dohányzik, azonnal hagyja abba még a kórházban, amikor még erős a késztetés a leszokásra. Azok kockázata, akik leszoknak, körülbelül felére csökken azokéhoz képest, akik továbbra is dohányoznak.
  • Vizsgálja meg étrendjén és változtassa azt egészségesebbre. Kerülje a túlsúlyt. Kérjen tanácsot kezelőorvosától arra, hogy miket egyen.
  • Mozogjon rendszeresen. Kezelőorvosa tanácsot ad, hogy mennyit mozogjon és milyen fajta mozgás javasolt.
  • Kerülje az olyan helyzeteket, amik konfliktust és stresszt okoznak.

Rehabilitációs kezelés

Magyarországon a rehabilitációra szoruló betegek csak igen kis százaléka részesül állapotuknak megfelelő komplex kardiológiai rehabilitációban. Ki jogosult térítésmentes kezelésre, mire jó a rehabilitáció, hol kaphat ilyen ellátást? >>>tovább>>>

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!