Szélütés

A szélütés (angol szóval stroke, ejtsd "sztrók") az agy hirtelen kialakuló károsodása, melyet vérkeringési zavar okoz. Ennek oka leggyakrabban agyérgörcs, amikor az agyat tápláló verőér elzáródik. A keringészavar következtében az agysejtek nem jutnak oxigénhez, és perceken belül elhalnak.

Mi a különbség a TIA és a stroke között?

A TIA tünetei 24 órán belül rendeződnek. A TIA a tranziens iszkémiás attak rövidítése, azaz átmeneti agyi keringészavar. A stroke ezzel szemben maradandó károsodást okoz. Sok végleges károsodást okozó stroke előtt nincsen enyhébb TIA. Azonban minden harmadik esetben azokban, akiknek TIA-juk volt, később állandó kiesést okozó stroke következik be. Ez általában a TIA-t követően egy éven belül kialakulhat. Ezért minden TIA-t nagyon komolyan kell venni, ki kell vizsgálni. Mindkét esetben a beteget azonnal kórházba kell juttatni.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

A szélütés két fő típusa:

1. Iszkémiás stroke, agyérelzáródás az esetek 70-80 százalékában. Ha az elzáródás helyben alakul ki, trombózisról beszélünk. Ha máshonnan besodródott vérrög zárja el az agyi keringést, akkor embólia a diagnózis. Elsősorban ún. intracavitalis emboliaforrás okozhatja. Ez rendszerint pitvarfibrillációs szívritmuszavarban fordul elő. Pitvarfibrilláció megléte esetén sok esetben szükséges tartós véralvadásgátló kezelés az agyembólia megelőzésére. Embóliaveszélyes szíven belüli vérrögösödés kialakulhat súlyos szívelégtelenségben, ill. szívinfarktus után is.

2. Vérzéses stroke fordul elő az esetek kb. 20%-ában. Két formája az agyállományi vérzés és a pókhálóhártya (subarachnoidális) vérzés. Agyállományi vérzés akkor történik, ha az agyat ellátó egyik verőér megreped és vérömleny keletkezik a koponyán belül, ami az agyállomány összenyomódását okozza. A vérzéses stroke (szélütés) általában súlyosabb kimenetelű.

Az agy különböző területei különböző testrészek mozgását, érzékelését, működését irányítják. A végtagok beidegzése mindig az ellenoldali agyféltekében történik. Ha a bal agyféltekében lép fel keringési zavar, akkor a test jobb oldala bénulhat meg.

Mi fokozza a szélütés kockázatát?

Módosítható kockázati tényezők Nem befolyásolható tényezők
  • Kor - idősebbekben gyakoribb
  • Nem - férfiakban gyakoribb, ugyanakkor nőkben veszélyesebb.
  • Családi előfordulásMegelőzés:

A kockázati tényezők és hajlamosító betegségek megfelelő kezelése a stroke kialakulásának kockázatát akár 80 százalékkal is csökkentheti.

A szélütés tünetei:

A tünetek az elzáródás helyétől függenek. Kialakulhat az egyik oldali kar vagy a láb gyengülése vagy bénulása, ezt hívjuk hemiplegiának. Ezekhez társulhat azonos oldalon az arc zsibbadása, száj félrehúzódása. Egyes esetekben beszédzavar, aphasia alakulhat ki. Enyhe formájában szótalálási nehézség lehet, súlyos formában a beteg nem fogja fel a szavakat vagy egyáltalán nem képes beszélni. Egyes esetekben látászavar, ami rendszerint féloldali. Kialakulhat nyelési nehezítettség, félrenyelés, ún. dysphagia. A kisagy károsodása esetén egyensúlyzavar, hányinger, hányás.

Enyhébb esetben a tünetek 24 órán belül megszűnnek. Ezt hívjuk átmeneti agyi keringészavarnak, azaz angol rövidítéssel TIA. Ilyenkor is mindenképpen forduljunk orvoshoz. Súlyosabb esetben az agyállomány egy része végleges károsodást szenved és tartós maradványtünetek maradnak vissza.

Orvosi vizsgálat döntheti el, szükséges-e további teendő szélütés gyanúja esetén. Amennyiben igen, sor kerülhet ideggyógyász szakorvosi vizsgálatra. Az agyállomány károsodását legpontosabban CT (komputer tomográfiás röntgen) vagy MR (mágneses rezonancia) vizsgálat mutatja ki.

-------------- hirdetés --------------

Szélütés gyanújelei

  • A TIA és a stroke tünetei ugyanazok, csak a TIA 24 órán belül megszűnik.
  • Hirtelen kezdődő féloldali bénulás vagy zsibbadás az arcon, a karban vagy a lábban
  • Hirtelen kialakuló zavartság, beszédértési vagy beszélési nehézség
  • Hirtelen kezdődő járászavar vagy szédülés, mozgáskoordináció zavar
  • Hirtelen kezdődő erős, ismeretlen eredetű fejfájás

Ha ilyet észlel magán vagy más emberen, sürgősen forduljon orvoshoz vagy hívja a mentőket! Jegyezze fel a panaszok kezdetének idejét!

Kezelés

A stroke és a TIA életveszélyt jelentő állapotok.

A legrövidebb időn belül kórházba kell juttatni a beteget. Három órán belül alkalmazott vérrögoldó kezelés megelőzheti a végleges bénulást!

Ha a szélütést agyi érthrombosis vagy agyembolia okozza, a tünetek kezdetétől számított három órán belül különleges vérrögoldó tPA kezeléssel lehetséges a végleges károsodás visszafordítása. Az ilyen kezelést speciális központokban végzik. Három órán túl már erre nincsen lehetőség, azért rendkívül fontos, hogy szélütés gyanúja esetén a beteg azonnal kórházba kerüljön.

A kezelés első napjaiban a betegek kórházban fekszenek. Infúziós kezelés majdnem mindig szükséges, amikor az agysejtek anyagcseréjét segítő anyagokat is adnak. Az ilyen kezelés annál eredményesebb, minél hamarabb - optimálisan 6 órán belül - kezdik meg. Amennyiben a szélütés hátterében nem igazolódik vérzés, a véralvadásra ható gyógyszereket is adnak.

Már a kórházban törekedni kell a szélütés hátterében meghúzódó kiváltó betegségek kezelésére. Fontos a vérnyomás megfelelő beállítása, az esetleges szívbetegség megfelelő kezelése, különösen, ha pitvarfibrilláció is fennáll. Rendezni kell a kóros vércukor és vérzsírértékeket. Sok betegnek beállítanak vérlemezke-gátló kezelést a szélütés ismétlődésének kivédésére, ami a legtöbb esetben aszpirin.

A kezelés további részében egyre nagyobb szerepet kap a gyógytorna, a mozgásterápia. Egyes betegeknél speciális rehabilitációs utókezelés is szükséges lehet. A mozgásterápiát a kórházi hazabocsátás után is folytatni kell, mert a javulás még hónapokon keresztül tarthat, mielőtt a végleges állapot kialakul.

Stroke központok Magyarországon

Szívtérkép

A szélütés leghatékonyabb kezelése a három órán belül elvégzett vérrögoldó kezelés. Az erre alkalmas ún. stroke központok az ország gyakorlatilag teljes területét lefedik. Nézze meg térképünkön, hol alkalmaznak nagy hatékonyságú vérrögoldást agyérgörcsben? >>>tovább>>>


-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Rokkantság szélütés után - Rankin skála

A stroke utáni maradványtünetek osztályozására szolgál a Rankin Skála.

0   Tünetmentes

1   Nincs jelentős korlátozottság a fennálló tünetek ellenére; képes végrehajtani minden szokásos feladatot és tevékenységet

2   Csekély korlátozottság; képtelen végrehajtani minden előző tevékenységet, de képes gondoskodni saját magáról segítség nélkül

3   Mérsékelt rokkantság; egy kevés segítséget igényel, de képes segítség nélkül sétálni

4   Mérsékelten súlyos rokkantság; képtelen segítség nélkül sétálni és képtelen segítség nélkül testi szükségleteit intézni

5   Súlyos rokkantság; ágyhoz kötött, inkontinens és állandó ápolói figyelmet és gondoskodást igénylő

Referencia: Rankin J. "Cerebral vascular accidents in patients over the age of 60." Scott Med J 1957;2:200-15

Több a szélütés TIA után

A stroke (szélütés) kockázata rövid és hosszú távon is megemelkedik TIA után. A TIA-t elszenvedett betegek sűrgős kivizsgálásra szorulnak, és a stroke kockázati faktorainak megfelelő kezelésre. A szélütés (stroke) legfontosabb kockázati faktora a magas vérnyomás. >>>tovább>>>

 

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!