Mindennapi kenyerünket... - de kevesebb sóval

A portugál szívgyógyászok eredményre vitték a sófogyasztás csökkentését célzó kezdeményezését. Portugáliában rendkívül magas a stroke - szélütés aránya. Ennek egyik oka a túlzott sófogyasztás, mely a legmagasabb Európában. Portugál tudósok ezért összefogtak és együttesen léptek a nyilvánosság elé.

Kenyeret kevesebb sóval

"Ha az embereket akarjuk befolyásolni, úgy kell tegyünk, mint a politikusok. És a politikusok figyelmének megragadásához szükséges a media. A media nélkül ezt nem érhettük volna el" - nyilatkozta Luis Martins professzor, az összefogás vezetője.

A lavinát az indította el, hogy dr. Martins és kollégái elképedve tapasztalták a feldolgozott élelmiszerek erős sózottságát Portugáliában, elsősorban a kenyérben. Ez eredményezte a csillagászati mértékű sófogyasztást, mely napi 12 gramm volt. A WHO ajánlása szerint napi 5 gramm fogyasztása ajánlott maximálisan, de sok szakértő szerint ennél kevesebb, akár napi 3 gramm is elegendő.

dr. Luis Martins

Portugáliában a szélütés (stroke) halálozása háromszorosa a szintén mediterrán diétát követő francia lakosságénak. Évente körülbelül 20 000 áldozatot szed a szélütés. Magyarországon 10 éve 19 000 haláleset volt agyérbetegségek következtében, 2007-ben 14 ezer esetet regisztráltak. Portugáliában az egészségesebb teljeskiőrlésű lisztből készült kenyér is 15 gramm sót tartalmaz kilónként.

A tudósok együttműködtek a Portugál Pékek Szövetségével. Először aggályok vetődtek fel, hogy a só csökkentése ronthatja a kenyér minőségét. De a szövetség kidolgozott egy csökkentett sózású receptet, ami bevált. Ezután más gyártók is önkéntesen csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A kezdeményezésre felfigyeltek a politikusok is. A kormány tavasszal törvényt nyújtott be, amelyet elfogadva maximálták a kenyér sótartalmát. A tilalmat megszegőket 5000 eurós büntetés fenyegeti.

Egy friss felmérés szerint a lakosság megszólítása elérte célját. Két évvel ezelőtt csak az emberek 29 százalékának volt tudomása a túlzott sófogyasztás veszélyeiről, ez a szám mára majdnem elérte a háromnegyed részt (72 %).

Dr. Martins és társai szerint a 10 milliós Portugáliában a népességi szinten napi 1 grammal kisebb sófogyasztás évente 2500 életet menthetne meg.

Forrás: Martins L, Nazare J, Pinto F, et al. Portuguese action against salt and hypertension (PAASH). From research to a national policy and regulatory law on food salt content. European Meeting on Hypertension 2009; June 12-16, 2009; Milan, Italy. Abstract LB3.7


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!