Elhízás és Szívbetegség

Az elhízás járványszerű terjedése

Az elhízás járványszerű terjedése

A túlsúly és az elhízás a jövő egyik legjelentősebb egészségügyi problémája. Az elhízás szinte minden szervrendszerben előnytelen folyamatokat indít el. >>>tovább>>>


Döntés: címke elöl és hátul: IGEN; jelzőlámpa: NEM

Hosszú vita után eldőlt az Európai Parlamentben, hogy a fogyasztóknak mennyivel lesz-e lehetőségük könnyebben tájékozódni az élelmiszer termékek között. A csomagolás hátsó oldalán a tápanyagok részletesebb mennyiségi felsorolását kell feltüntetni. Az elülső oldali kiegészítő címkét is bevezetik, de a jelzőlámpa rendszer helyett az élelmiszeripar által favorizált napi beviteli arány formájában. >>>tovább>>>


Gyermekek és reklám

Gyermekek és reklám

Az elhízás gyakorisága folyamatosan növekszik, a fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik. Magyarországon a felnőtt lakosság 37%-a túlsúlyos, 23%-a elhízott. Az elhízott felnőttek arányának növekedése mellett az utóbbi időben emelkedett a túlsúlyos gyermekek és fiatalok aránya is! >>>tovább>>>


Vigyázat! Transz-zsírok

Vigyázat! Transz-zsírok

Az élelmiszeripari termékekben lévő mesterséges transz-zsírok tönkreteszik az ereket, szívinfarktust, érelzáródást okoznak. Óvatos becslések szerint Magyarországon évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az iparilag hozzáadott transz-zsírsavakat teljesen száműzni lehetne.

 

FELHÍVÁS
Korlátozzák hazánkban is az iparilag hozzáadott transzzsírokat - ezt kéri a Nemzeti Szívalapítvány és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület felhívása.


Mérjen az egészségéért

Mérjen az egészségéért

A túlsúly kockázatot jelent. Számolja ki testtömegindexét és mérje meg Haskörfogatát, hogy megállapítsa van -e súlyfeleslege.


Étrendi ajánlás a szívbetegség elkerülésére

Étrendi ajánlás a szívbetegség elkerülésére Egészséges táplálkozás...
Korszerű étrend...
Mit is jelent mindez?
Mit szabad és mit kevésbé?
Lapunkon összegeztük
a legfrissebb étrendi
ajánlásokat.  >>>tovább>>>
Étrendi ajánlás a szívbetegség elkerülésére

Kalória szükséglet

Mennyit ehetünk meg egészségesen? Őrizze meg a táplálkozás és a testmozgás egyensúlyát. Mindenkinek más a kalória szükséglete, életkortól, nemtől és a fizikai aktivitástól függően. Keresse ki az Önre jellemző ajánlott kalória fogyasztást! >>>tovább>>>

Só és szívbetegség

Ne legyen besózva

A só létfontosságú anyag, de sajnos manapság 5-10-szer annyit fogyasztunk, mint kellene. Az ajánlott napi 5g bevitel sajnos töredéke a ténylegesnek. A só elsősorban magas vérnyomást okoz, mert a só megköti a vizet. >>>tovább>>>

Olvassa el tanácsainkat, hogyan csökkenthető a sóbevitel?


Kenyeret kevesebb sóval A zsíros hal véd az infarktustól

Magas zsírtartalmú halak fogyasztása európai férfiakban is véd a szívinfarktus ellen egy új 57 000 fős dán kutatás szerint. Magas zsír, ezen belül omega-3 tartalma van a heringnek, a makrélának, a lazacnak és a pisztrángnak.

Kenyeret kevesebb sóval Kenyeret kevesebb sóval

A Portugál Hipertónia Társaság eredményre vitte a sófogyasztás csökkentését célzó kezdeményezését. Portugáliában rendkívül magas a stroke - szélütés aránya. Ennek egyik oka a túlzott sófogyasztás, mely a legmagasabb Európában.

Bizottsági ámen az iskolagyümölcs-programra Bizottsági ámen az iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság ma uniós program létrehozását javasolta, amelynek keretében az iskolások között térítésmentesen osztanának szét gyümölcsöt és zöldséget.

A sófogyasztásról A sófogyasztásról

A gyermekek sófogyasztásának csökkentése a megivott cukrozott üdítőitalok mennyiségét is csökkenti. Ezáltal csökken az elhízás, a magas vérnyomás és felnőttkorban kialakuló szívinfarktus és stroke kockázata - derül ki az Amerikai Szívtársaság által kiadott Hypertension folyóirat legfrissebb számából.

Fokhagyma - mégis védi az ereket? Fokhagyma - mégis védi az ereket?

Az elmúlt napokban több vezető hírszolgáltató beszámolt az alabamai egyetem fokhagymával végzett kísérletes eredményeiről, melyben a fokhagymának az erekre gyakorolt előnyős hatását észlelték.

EgészségVonat - a nők kétharmadánál súlyos hasi elhízás

EgészségVonat - a nők kétharmadánál súlyos hasi elhízás

17.689 megszűrt látogató; ennek fele nagy kockázatú, a 40 év feletti nők drasztikus hasi elhízása, a férfiak 60%-a pedig nagy kockázatú beteg - Tömören ez az elrettentő eredmény született.

Mangalica - megdőlt egy mítosz? Mangalica - megdőlt egy mítosz?

Az Országos Húsipari Kutatóintézet tanulmánya cáfolja azt a közkeletű vélekedést, hogy a mangalica fogyasztása megóvná az érrendszert. Sok gyártó előszeretettel hivatkozik a mangalica állítólagos előnyös zsírsavösszetételére.

Ingyenes gyümölcsöt az iskolákba! Ingyenes gyümölcsöt az iskolákba!

Megsemmisítés helyett adják a gyermekeknek a piacról kivont gyümölcsöt és zöldséget. A Nemzeti Szívalapítvány az uniós javaslat támogatását kéri a földművelődésügyi minisztertől.

Friss bizonyíték: a transz-zsírok szívbetegséget okoznak Friss bizonyíték: a transz-zsírok szívbetegséget okoznak

A Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézete által végzett vizsgálat az eddigi legerősebb bizonyítéka a transz-zsírok és a szívbetegség kapcsolatának. Az amerikai nők körében háromszoros volt a koszorúér betegség kockázata azoknak, akikben a transz-zsírok vérszintje magas volt.

Nem csökkenti a fokhagyma a koleszterint Nem csökkenti a fokhagyma a koleszterint

Ha csökkenteni szeretnénk a koleszterin szintünket, többé nem számíthatunk a fokhagymára, a Stanford egyetem jelentése alapján. Az utóbbi évtizedekben ellentmondásos vizsgálatok láttak napvilágot arról, hogy a fűszer megőrzi a szív egészségét.

Brit kereskedők összefognak a transz-zsírsavak korlátozására Brit kereskedők összefognak a transz-zsírsavak korlátozására

A legnagyobb szigetországi kereskedelmi láncok az év végéig megszüntetik az egészségre ártalmas transz-zsírsavak hozzáadását a saját márkanév alatt forgalmazott termékeikhez.

Philadelphiában is száműzik a transz-zsírokat Philadelphiában is száműzik a transz-zsírokat

Philadelphia Város Tanácsa egyhangúlag elfogadta a város éttermeiben felszolgált ételek transz-zsír mentesítését előíró rendeletet. A rendelkezés 2007 szeptember elsejétől fokozatosan lép hatályba, elsőként a sütési zsiradékokra és a kenyérre kenhető krémekre vonatkozik.

A keserű csokoládé gátolja a vérrögképződést A keserű csokoládé gátolja a vérrögképződést

Amerikai kutatók megfigyelték, hogy a sok keserű csokoládét fogyasztók vérlemezkéinek összetapadása csökken. A felfedezésre mintegy véletlenül, egy másik vizsgálat "melléktermékeként" jöttek rá a kutatók.

Túl sok tévézés Túl sok tévézés

Az elhízás veszélyének teszik ki gyermekeiket azok a szülők, akik csemetéiknek hétvégente napi 2 óránál több tévézést engedélyeznek.

Gyermekek szíve Gyermekek szíve

Az egészségtelen életmód komolyan veszélyezteti a gyermekek szívét! A legújabb adatok alapján a túlsúlyos gyermekek háromszor-ötször nagyobb valószínűséggel kapnak szívinfarktust vagy agyvérzést 65 éves koruk elérése előtt, mint normális testsúlyú társaik.


Kapcsolódó oldalak

KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!