Gyermekek szíve

Az egészségtelen életmód komolyan veszélyezteti a gyermekek szívét!

A legújabb adatok alapján a túlsúlyos gyermekek háromszor-ötször nagyobb valószínűséggel kapnak szívinfarktust vagy agyvérzést 65 éves koruk elérése előtt, mint normális testsúlyú társaik (1).

Az elhízás, az egészségtelen étrend, a dohányzás és a kevés mozgás a szív- és érrendszeri betegségek legfontosabb kockázati tényezői, amelyek ma már vészesen korai gyermekkorban jelentkeznek. A szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének ma már pontosan tudjuk a módját, és nekünk felnőtteknek kell megteremtenünk gyermekeink számára azt a környezetet, amelyben kiegyensúlyozottan és kielégítő módon táplálkoznak, rendszeresen mozognak, és ellen tudnak állni annak, hogy rászokjanak a dohányzásra.

Mára eljutottunk oda, hogy azonnali cselekvésre van szükség, mert riasztóak az adatok

Világszerte mintegy 300 millió felnőtt és 22 millió öt év alatti gyermek elhízott, és sokkal több a túlsúlyos, ami egyben azt is jelenti, hogy komoly veszélyben van az egészségük. Európában a gyermekek csaknem 20 százaléka elhízott vagy túlsúlyos, és az elhízott gyermekek közül sokan már ekkor erősen veszélyeztettek a cukorbetegség és a szívbetegség szempontjából.

A világ gyermekeinek kétharmada nem mozog eleget ahhoz, hogy egészséges maradhasson felnőtt korára.

Az összes diák mintegy negyede dohányzik, miután első cigarettáját tíz éves kora előtt szívta el (2). Még rosszabb a helyzet, ha a passzív dohányzást is figyelembe vesszük, mert a gyermekek közel fele olyan családban él, ahol legalább az egyik szülő dohányzik. Azok a gyerekek, akik passzív dohányosok, számos olyan betegségben szenvednek, amely a dohányosokra jellemző, 25 százalékkal nő a veszélyeztetettségük a tüdőrákra és a szívbetegségre, és 80 százalékkal(!) nő az agyvérzés kialakulásának veszélye náluk(3).

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány bizonyos abban, hogy a jövőbeli szívbetegségeket legjobban a gyerekek mostani oktatásával, tanításával lehet megelőzni. Mindent meg kell tennünk, hogy megtanítsuk gyermekeinknek, hogyan egyenek egészségesen, miként mozogjanak eleget, és korlátoznunk kell a dohánytermékek és az egészségtelen élelmiszerek reklámjait. Ehhez széleskörű nemzeti összefogásra van szükség a különböző szervezetek és szakterületek között.

(1)Circulation 2004; 109: April 5
(2)Judith MacKay and Michael Eriksen. The Tobacco Atlas. WHO 2002.
(3)Hackshaw et al. The accumulated evidence on lung cancer and environmental tobacco smoke. BMJ 1997; 315:980-988 and Jiang He et al. Passive smoking and the risk of coronary heart disease - A meta-Analysis of epidemiologic studies.


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!