Mit kell tudni a transz-zsírokról?

Transz-zsírt tartalmazó ételek

Az élelmiszeripari termékekben található mesterséges anyagok, melyek tönkreteszik az ereket, szívinfarktust, érelzáródást okoznak. Óvatos becslések szerint Magyarországon évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az iparilag előállított transz-zsírsavakat teljesen száműzni lehetne.

FELHÍVÁS

Korlátozzák hazánkban is az iparilag előállított transzzsírokat! - A Magyar Nemzeti Szívalapítvány az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesülettel együtt 2007-ben kiadott felhívásában először szólított fel a transz-zsírsavak korlátozására Magyarországon.

Olvassa el, 2013 elejéig történt-e előrelépés a transzzsírok visszaszorításában? Közzétesszük az Önszabályozó Reklám Testület reagálását is!

FRISS!! 2014. február 18-tól hatályos a transzzsír-rendelet! 2015-től az élelmiszerekben az összes zsírtartalom maximum két százaléka lehet transzzsír.

Milyen zsírok vannak? Mit jelent a transz kifejezés?

A zsírsavak közötti különbségekről
 • Telítetlen (egyszeresen és többszörösen telítetlen)
 • Telített
 • Transz

A telítetlen zsírok "jók", a telített és transz-zsírok mennyiségét korlátozni kell, mert érelmeszesedést okoznak. Ha érdekli a kémia, nézze meg bemutatónkat a zsírsavak közötti különbségekről. <<< zsírok >>>

Mik azok az esszenciális zsírsavak?

Az esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek a szervezet normális működéséhez, ugyanakkor a szervezet maga nem tudja őket előállítani. A transzzsírsav nem tartozik az esszenciális zsírsavak közé, azaz ha egyáltalán nem fogyasztanánk, semmi bajunk sem lenne a hiányában.

Mennyi transz-zsírra van szükségünk naponta?

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint az összes elfogyasztott energia 1%-nál ne fogyasszunk többet. Ennek alapján egy átlagos napi 2000 kcal étrendben (itt kiszámíthatja az Ön napi kalória szükségletét) maximum 20 kcal energia származhat transzzsírból. Ez naponta kevesebb, mint 2 gramm elfogyasztását jelenti. Figyelembe véve a természetben található transzzsírokat, így gyakorlatilag semennyi transzzsírt nem fogyaszthatunk a feldolgozott (élelmiszeripari) élelmiszerek fogyasztásával. Elfogadható egy termék transz-zsír tartalma, ha egy adagban 0,5 grammnál kevesebb van.

Miért káros a transz-zsírsav?

Mert emeli az érelmeszesedést fokozó LDL-koleszterint és csökkenti a védő HDL-t. Emeli továbbá a triglicerid szintet. A koleszterin káros befolyásolásán túl emeli az érelmeszesedést szintén fokozó gyulladásos fehérjék szintjét (TNF, CRP, interleukin-6). Destabilizálja a szívizomsejtek membránját, ezáltal ritmuszavarokat, hirtelen szívhalált okoz. Végső soron elősegíti a szívinfarktust, agyérgörcsöt, korai halált. Az eddig elvégzett vizsgálatok összesített eredményét feldolgozó meta-analízis alapján a transzzsírsav fogyasztás 2 százalékos emelkedése a szív és érrendszeri betegségek kockázatát 23 százalékkal emeli.

Rendben, de egyik tudós szerint így, a másik szerint úgy - hol az igazság?

2012-ben jelent meg a szív- és érbetegségek megelőzéséről szóló európai ajánlás, mely mögé 9, a témában legjelentősebb orvosi szakmai társaság sorakozott fel - többek között a szívalapítványokat képviselő Európai Szívhálózat is. Az ajánlás egyértelműen megerősíti a fenti bizonyítékokat a transz-zsírsavak ártalmairól és a bevitel korlátozását ajánlja.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

"Csak" érelzáródást okoz a transzzsírsav?

(Ezen a honlapon nagyon korlátozott számban fordulnak elő angol nyelvű hivatkozások, alább mégis kivételt teszünk. Szeretnénk egyértelművé tenni, hogy a transzzsírok veszélyei tudományosan megalapozottak, semmi sem indokolja a további késlekedést a korlátozások bevezetésében.)

Nem, sajnos egy sor más egészségi problémát is előidéz. Fokozza az elbutulás (Alzheimer-kór) romlását, továbbá rontja a gondolkodási funkciókat. Nőkben csökkenti a fogamzóképességet. A transz-zsír bevitel 2% növelése a fogamzóképességet 73%-kal rontja le. Újszülöttekben a köldökvénában mért magas transzzsír tartalom esetén másfél éves korra az idegrendszeri fejlődés zavarát okozta. Itt az anya által fogyasztott transzzsír tartalmú étel az anyatejjel került át a magzatba. A transzzsír tartalmú élelmiszerek a rákbetegség kockázatát is megemelik, elsősorban az emlőrákét. Hangsúlyozni kell, hogy olyan anyagról van szó, ami helyettesíthető lenne az élelmiszeripari gyártás során!

Hány ember életét lehetne Magyarországon megmenteni a mellőzésükkel?

Óvatos becslések szerint évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az élelmiszeripar nem használná. ÓRIÁSI SZÁM! Hogy jön ez ki? Sajnos az általunk becsült évi 1000 elkerülhető haláleset egy nagyon óvatos számítás. A világon egyik legtekintélyesebb orvosi szaklap, a New England Journal of Medicine összefoglaló közleménye alapján a koszorúér eredetű halálozás várható csökkenése a transz- zsírsavak teljes kiküszöbölése esetén 6 és 19 százalék közötti. Magyarországon a KSH kimutatása szerint 2011-ben a keringési rendszer betegségein belül koszorúérbetegségben 33 230-an hunytak el. Az általunk becsült évi megmenthető életek száma tehát a megadott százalékos tartomány alsó határértékének a felénél is kisebb értékkel van kikalkulálva. A tekintélyes szaklap adatai alapján a megmenthető életek száma tehát az általunk becsültnek akár többszöröse is lehetne.

Mennyit fogyasztunk el naponta?

5-6 gramm mennyiséget. A hazai gyártású, kiskereskedelemben kapható étkezési margarinokat mára a gyártók mentesítették a transzzsíroktól. A technológiai változás jó példát szolgáltat arra, hogy lehetséges transzzsírmentesen is elõállítani ugyanazt az terméket. Sajnos más a helyzet több olcsó, külföldről importált margarin esetében, melyek viszont sok transzzsírt is tartalmazhatnak - amint ezt az OÉTI mérései is igazolják. Sok transzzsírsav van a mélyhűtött pékárukban, levesporokban, salátaöntetekben, mélyhűtött pizzákban, ropikban, kekszekben, pattogatott kukoricában. Kevesen gondolnak arra, hogy a karácsonyi szaloncukor extrém mennyiségű transzzsírt tartalmaz.

Csak a bolti vásárláskor figyeljünk?

Sajnos nem, mert sok vendéglátóhely/büfé használ magas transzzsírtatalmú tömbös kiszerelésű ipari sütőmargarint. Az ilyen sütőanyagokat a kiskereskedelmi forgalomban nem is lehet kapni. Ezeknek az az előnyük a vendéglátóhely szempontjából, hogy jobban bírják az ismételt hevítést, nehezebben avasodnak. Hasonlóan óvatosságot ajánlunk a mozikban kapható pattogatott kukoricával, illetve a legtöbb látványpékségben is bőven van magas transzzsír tartalmú pékáru.

Kisebb mennyiségű transzzsírsav igen magas hőmérsékletű sütés kapcsán is keletkezik. Létrejöhet transzzsír így a túlhevített olajos sütéskor, kerti grillezéskor. Az étrendi transzzsír fogyasztás kb. 1,3%-át adja a 220 C fok feletti hevítés, ezzel szemben a normál hőfokú, 180 fokos sütés esetén mindössze 0,2 százalékát

Miért használják, ha káros?

Javítja a termék állagát, a margarint könnyen kenhetővé teszi hideg állapotban is. Hosszabb ideig megőrzi a termék a minőségét, mert ezáltal csökkentik az oxidációra (avasodásra) hajlamos zsírsavak arányát.

Mióta tudjuk, hogy veszélyes a transz-zsír?

Az első átfogó vizsgálatok 1990 után láttak napvilágot. Az utolsó 5 évben világszerte nagyobb figyelem fordul a transzzsírsavakra. 1995-ben egy, az élelmiszeripar által szponzorált jelentés még megkérdőjelezte a bizonyítékok súlyát. Azóta további, nagyon részletes kutatások egyértelműen igazolták: a transz-zsírok rendkívül agresszíven tönkreteszik az ereket. Ebben mérföldkő volt a Harvard Egyetem jelentése az érelmeszesedést okozó hatáskról.

Az élelmiszerek cimkéjén szerepel-e az összetevők listáján?

Nem kötelező feltüntetni, ezért az élelmiszer-gyártók érthető okokból nem is tüntetik fel néhány kivételtől eltekintve. Az Egyesült Államokban 2006. január 1-től minden tápanyag-címkén feltüntetik a transzzsír tartalmat. Nézze meg Ön is, mennyivel könnyebb a vásárló helyzete a megfelelő tájékoztatás esetén!

Honnan tudható mégis, miben van transz-zsír?

Az összetevők között "hidrogénezett növényi olaj" vagy "részlegesen hidrogénezett növényi olaj" szerepel. Gyorsétteremben reggelire elfogyasztott fánk és ebédre kért nagy adag sültkrumpli akár 10 g mennyiséget is tartalmazhat a veszélyes anyagból. Addig is, amíg hazánkban is megszületik a rendelkezés a transzzsír tartalom feltüntetésére, csatlakozzon Ön is kezdeményezésünkhöz, melyben a gyanús termékeket soroljuk fel!

Mi lehet a megoldás?

Az élelmiszer és vendéglátóipar ellenérdekeltsége miatt tartós eredmény csak kötelező érvényű államilag előírt szabályozástól várható. A szigorú állami szabályozás akkor sem kerülhető meg, ha néhány nagy cég önkéntesen csökkenti a termékekben ennek a káros anyagnak mennyiségét. A vásárlók tájékoztatására legyen kötelező a termékeken feltüntetni a transz-zsír tartalmat.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Mit jelent az omega-3 és az omega-6 kifejezés?

Ha szereti a kémiát, könnyű megérteni az ábránkon. Az omega utáni szám azt jelenti, hogy a kettős szénatom kötés a zsírsavlánc végétől hányadik szénatomnál van. (Omega-3 = a kettős kötés a végétől a harmadik szénatomnál van). Az omega jelenti a szénatomlánc végét. Az egészséges táplálkozás érdekében ajánlott több omega-3 zsír fogyasztása.

Mi a helyes omega-3/omega-6 arány az étrendben?

A szakemberek szerint a helyes arány 1:3 és 1:5 között van. Ezzel szemben az átlagétrend 1:10 - 1:30 arányban tartalmaz csak omega-3 zsírsavat. A megoldás a magas omega-3 tartalmú olajok fogyasztása. Ilyen a repce, len, dió, mogyoró, tengeri halak olajai.

Korlátozták-e már valahol hivatalosan az ételek transz-zsírsav tartalmát?

Igen! New York város 2006 decemberében határozta el, hogy a város éttermeiben és vendéglátó helyein meg kell szüntetni a transzzsírok használatát. New York példáját követte egy másik amerikai metropolisz, Philadelphia is. Dániában az egész országban tilos 2%-nál magasabb transz-zsír tartalmú élelmiszert forgalomba hozni. Számos nagyvállalat önkéntes korlátozást vezetett be, mint például a Disney. A transz-zsír használatát a "fejletlen" Indiában is korlátozzák. Magyarországon önkéntesen használ transzzsírmentes sütőanyagot a Fornetti és a McDonalds.

Jelenleg a következő államokban korlátozzák a transzzsírokat az egész országra kiterjedően:

 • Dánia (2003-tól)
 • Svájc (2008-tól)
 • Ausztria
 • Izland
 • Svédország

Ezekben az országokban részleges, egyes tartományokra vagy élelmiszer típusokra van érvényben a transzzsírokat korlátozó szabályozás:

 • Argentína (étolajok mentesítése)
 • Kanada (Brit Kolumbia szövetségi állam)
 • Egyesült Államok (New York város, Philadelphia város, Kalifornai állam éttermek)
 • (Lengyelország) - 2012 őszén értesítette az Európai Bizottságot, hogy az iskolai étkeztetésben a transzzsírokat korlátozó rendeletet kíván alkotni.

Kötelező feltüntetni az élelmiszer-címkéken a transzzsír jelenlétét ezekben az országokban:

 • Kanada
 • Egyesült Államok
 • Argentína
 • Brazília

Mi a kanadai példa?

Kanadában kormányzati intézkedést követően jelentősen csökkent az élelmiszerek transzzsír tartalma. A kanadai egészségügyi miniszter 2007-ben ajánlást adott ki az élelmiszerek transzzsír tartalmának korlátozására, az élelmiszeripart felhívta az ajánlásban foglaltak teljesítésére 2 éven belül, és egyúttal egy ellenőrző monitoring rendszert is felállított.

Az ajánlás két célt jelölt ki:

 1. A növényi olajok és a lágy, kenhető margarinok transzzsír tartalmának a korlátozása a teljes zsírtartalom 2 százalékára.
 2. Az összes többi élelmiszer esetében a transzzsír tartalom korlátozása a teljes zsírtartalom 5 százalékára, ideértve az éttermek által használt élelmiszereket is.

Az ellenőrző rendszer adatai szerint 2 év elteltével jelentősen csökkent a kanadai élelmiszerek transzzsír tartalma. Viszonylag kisebb mértékben csökkent az éttermi/büfé ételek transzzsír tartalma.

Hivatalos fejlemények Magyarországon és az Unióban

2004-ben jelent meg Magyarország Nemzeti Táplálkozáspolitikája, mely felhívja a figyelmet a transzzsírok veszélyeire.

2007-ben EU parlamenti képviselők egy csoportja indítványt tett a transz-zsírsavak kötelező feltüntetése érdekében. Az indítvány nem kapta meg a szükséges támogatást.

Nem találtuk nyomát annak, hogy 2010 előtt kormányzati szinten tervezték volna a transzzsírok korlátozását.

2010 őszén az akkori NEFMI (Nemzeti Erőforrás Minisztérium - jelenleg EMMI) honlapján kormányhatározat tervezethez kért vélemény-nyilvánítást. A tervezet II/7. pontja a transz-zsírsavakat korlátozó jogszabály megalkotását tűzte ki célul. Nem találtuk nyomát a tervezet későbbi sorsának.

2012 őszén jelent meg több hírforrás értesülése alapján, hogy az egészségügyi kormányzat a dániaihoz hasonló korlátozás bevezetésére készül. Ennek megfelelően megtiltanák olyan termékek forgalmazását, melyben a zsírokon belül a transz zsírsavak aránya meghaladná a 2 százalékot, azaz 2 gramm mennyiséget száz gramm teljes zsírmennyiségben.

2012 novemberében az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) közzétette saját laboratóriumi méréseit, melyben több száz termék transz-zsírsav tartalmát mérték be. A lista nagy vihart kavart, hiszen több magát „egészségesnek” pozícionáló vállalkozást is a szégyenpadra ültetett.

2013 elejéig a minisztériumi rendelettervezetről további információ nem jelent meg. Meg nem erősített információk szerint az élelmiszer-ipari lobbi rendkívüli nyomást fejt ki a korlátozás elhalasztása érdekében.

2013. március 14.-én megjelent a kormány honlapján a transzzsírok korlátozását célzó rendelet tervezete. A tervezet szerint szeptember elsejétől az összes zsírtartalom maximum két százaléka lehet transzzsír.

2014. január elsején kihirdették a transzzsír-rendeletet. A szabályozás február 18.-tól hatályos. Ettől a naptól számított egy éven túl már nem lehet forgalomba hozni Magyarországon olyan élelmiszert, melynek transzzsír-tartalma meghaladja a 2 százalékot.

Nézze meg videon

A HírTV Gyógyhír Magazin 2012. decemberi adása részletesen foglalkozott a transz-zsírsavak ártalmaival.


-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------


Friss bizonyíték: a transz-zsírok szívbetegséget okoznak Friss bizonyíték: a transz-zsírok szívbetegséget okoznak

A Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézete által végzett vizsgálat az eddigi legerősebb bizonyítéka a transz-zsírok és a szívbetegség kapcsolatának. Az amerikai nők körében háromszoros volt a koszorúér betegség kockázata azoknak, akikben a transz-zsírok vérszintje magas volt. >>>tovább>>>

Brit kereskedők összefognak a transz-zsírsavak korlátozására Brit kereskedők összefognak a transz-zsírsavak korlátozására

A legnagyobb szigetországi kereskedelmi láncok az év végéig megszüntetik az egészségre ártalmas transz-zsírsavak hozzáadását a saját márkanév alatt forgalmazott termékeikhez. A bejelentésben, a hazánkban is jól ismert Tesco mellett a legjelentősebb kereskedelmi cégek is szerepelnek, mint a Sainsbrury\'s vagy a Marks and Spencer. A lépés segítheti a szívbetegségek és az elhízás csökkentését. >>>tovább>>>

Philadelphiában is száműzik a transzzsírokat Philadelphiában is száműzik a transzzsírokat

Philadelphia Város Tanácsa egyhangúlag elfogadta a város éttermeiben felszolgált ételek transzzsír mentesítését előíró rendeletet. A rendelkezés 2007 szeptember elsejétől fokozatosan lép hatályba, elsőként a sütési zsiradékokra és a kenyérre kenhető krémekre vonatkozik. >>>tovább>>>


Miért nehezebb egészséges élelmiszereket vásárolni Magyarországon?

A részletes élelmiszer címke megkönnyíti az egészséges választást

Mert az élelmiszer címkéink rosszak. Tartalmilag szegényesek, sok fontos információ hiányzik, méretük pedig nem megfelelő, sokszor olvashatatlanul apró betűs. A szegényesebb választék mellett nálunk a fogyasztó nem is tudja, mi az, amit megvásárol. Az Egyesült Államokban kötelező hatósági előírás az élelmiszerek összetevőinek részletes feltüntetése.

Nézzen utána, mennyivel könnyebb eligazodni a megfelelő tájékoztatás alapján a vásárlónak. Hazánkban miért titok, mit adnak el nekünk? >>>részletesebben>>>

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Transzzsír vadászat

Védekezzünk saját magunk! Vadásszon velünk a transzzsíros termékekre! Küldje be a transzzsír gyanús élelmiszerek adatait! A Magyar Nemzeti Szívalapítvány pályázatot hirdet az élelmiszeripari termékekben található transzzsírok felfedése érdekében.>>>tovább>>>


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!