Fontos tudnivalók az 1%-ról

Lehetőségünk van személyi jövedelemadónk 1%-áról egy magyarországi civil szervezet javára rendelkezni. Ez Önnek csupán néhány percet vesz igénybe, számunkra viszont annál nagyobb segítséget jelent.

Amennyiben adófizetési kötelezettsége van, valamint jövedelemadóját határidőre maradéktalanul befizeti, személyi jövedelemadója egyik 1%-át az 1996. évi CXXVI. Törvény értelmében felajánlhatja olyan alapítványnak, egyesületnek (kivéve a pártot, biztosító egyesületet, munkaadói és munkavállalói érdekképviseleti szervezetet), melyet az adott adóévet megelőző 2 naptári évnél korábban vett jogerősen nyilvántartásba a bíróság. Amennyiben a kedvezményezett civil szervezet közhasznú, akkor ez a várakozási idő csupán egy év.

Hogyan rendelkezhetek az 1%-os felajánlásról?

Az 1%-ról való rendelkezést egy egyszerű nyilatkozaton keresztül lehet megtenni, de megfelel egy sima papírlap, vagy benyújtható elektronikusan is. A rendelkező nyilatkozat 2008 óta része az adóbevallási ívnek is egy perforált leválasztható részen, így már nem kell külön borítékba helyezni azt. Amennyiben az ÁNYK programot használja, akkor a kinyomtatott nyilatkozatot a többi oldallal együtt helyezze bele a nagy borítékba, más dolga azzal már nincsen.

Amennyiben a munkáltatója vállalja, hogy elkészíti önnek az adóbevallást A munkáltató a nyilatkozatok összegyűjtésére korábbi határidőt is megadhat, mint május 10-e. Ugyanakkor, ha lemaradt volna erről a határidőről, akkor május 20-ig külön borítékban is elküldheti nyilatkozatát az Adóhatóság részére.

A civil szervezetek javára 11 jegyű adószámmal (18049471-2-42) lehet rendelkezni. A civil szervezetek adószámával kapcsolatban a Nonprofit Önarckép adatbázisában lehet tájékozódni.

Kérjük, támogassa a Magyar Nemzeti Szívalapítványt!

Adószámunk: 18049471-2-42

Az 1%-os nyilatkozatok leadásának, beküldésének mindenkori határidejéről az 1%-os törvényben vagy az NAV-nál lehet érdeklődni. Az 1%-os nyilatkozat az adóbevallástól függetlenül május 20-ig külön is eljuttatható a NAV részére.

Ha a felajánlott 1% célba érkezik, azaz nincs akadálya annak, hogy a NAV a megjelölt szervezet számára elutalja a felajánlott összeget, akkor Ön NEM kap értesítést az adóhivataltól. Ha valamiért nem sikerült az 1%-ot eljuttatni a kedvezményezett szervezethez, azaz vagy a nyilatkozat érvénytelen, vagy a civil szervezet nem felel meg valamilyen okból a törvényi feltételeknek, vagy nem gyűjt 1%-ot, akkor a NAV értesíti Önt arról, hogy e két eset közül melyik okán nem tudták nyilatkozatát érvényesíteni.

Hogyan jut el hozzánk az Önök által felajánlott 1 %?

Amennyiben minden kritériumnak megfelel a nyilatkozat és az alapítványnak nincs köztartozása, akkor nincs akadálya, hogy a pénzt alapítványi számlánkra kiutalják. Az APEH legkésőbb november 30-ig gondoskodik erről.

Nyilvánosság:

Az 1%, mint adományozás anonim és névtelen, azaz a civil szervezetek nem tudják, nem tudhatják, hogy kitől érkezik számukra 1%-os felajánlás. Ugyanakkor a törvény kötelezi a civil szervezeteket, hogy számoljanak el azzal az összeggel, mely számukra az adófizetőktől érkezett. Az erről szóló közleményt honlapunkon nyilvánosságra hozzuk. 2009-től, a civilszervezetek beszámolóját már nem a nyomtatott sajtóban, hanem a Civil Információs Portálon, egy helyen összegyűjtve tudják megtekinteni az adófizetők.A rendelkező nyilatkozatok alapján az alapítványhoz eljuttatott összeg cél szerinti felhasználását az adóhatóság ellenőrzi.

Kinyomtatható rendelkező nyilatkozat a befizetett személyi jövedelemadó 1+1 %-áról rendelkező nyilatkozat


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!