Mérjen az egészségéért

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány tanácsa: testtömeg-indexét tartsa 25 alatt. Ha Ön nő, haskörfogata a 80 cm-t, ha Ön férfi, a 94 cm-t ne haladja meg.

A túlsúly kockázatot jelent. A túlsúly azt jelenti, hogy a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy biztosítsa a szervezet vérellátását. A túlsúly jelentősen növeli a szívbetegség és az agyvérzés kockázatát. Gyermekek esetében a túlsúly ötszörösére növeli annak valószínűségét, hogy az illető szívbeteg lesz, vagy agyvérzést kap 65 éves kora előtt.

A túlsúly növeli az olyan problémák kialakulásának valószínűségét is, melyek növelik a szívbetegség és az agyvérzés kockázatát:

Számolja ki testtömegindexét
  • Magas vérnyomás: A túlsúlyos egyénekben a magasvérnyomás-betegség kialakulásának veszélye kétszer-hatszor nagyobb.
  • Magas koleszterinszint: A vér koleszterinszintjét a naponta elfogyasztott telített zsírok mennyisége befolyásolja. Ha Ön túlsúlyos, akkor ennek kockázata még nagyobb.
  • II-es típusú cukorbetegség: A cukorbeteg emberek 80 %-a túlsúlyos.

Számolja ki testtömegindexét és mérje meg Haskörfogatát, hogy megállapítsa van -e súlyfeleslege.

-------------- hirdetés --------------


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!