Véralvadásgátló

Tanácsok a véralvadásgátlót szedő betegeknek

Mit kell tudni a gyógyszerről?

Ez a gyógyszerkészítmény a véralvadás tartós gátlására használt szer, melynek legfontosabb hatása, hogy a vér alvadását késlelteti, így a vérzés idejét megnyújtja. Alkalmazásakor igen fontos az adagolás pontos meghatározása, és hatásának figyelemmel kísérése, melyhez szükséges a rendszeres, 3-4 hetenkénti időpontokban vérvételeken és orvosi kontrollokon való megjelenés.

Ezt nevezik vérhígítónak?

Sokan nevezik így, pedig igazából a vért nem teszi hígabbá, vagy jobban folyóssá, csak a megalvadását gátolja meg. A véralvadásgátlókat idegen szóval antikoagulánsoknak hívjuk. Nem tévesztendők össze a vérlemezkék (trombociták) összecsapzódását gátló szerekkel, mint például az aszpirin.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Milyen betegségekben ajánlott a véralvadásgátló gyógyszer?

A véralvadásgátló (orális antikoaguláns) kezelés orvosi javaslathoz kötött. Mindenkinél egyénileg kell mérlegelni egyrészt a vérrögösödésre, trombózisra hajlamosító betegség, másrészt a fokozott vérzésveszély kockázatát. Véralvadásgátló kezelés csak jól együttműködő betegnek állítható be.

A leggyakoribb kórképek, ahol véralvadásgátlót rendelnek:

  • Mechanikus műbillentyű beültetésen átesett szívbetegek élethossziglani kezelés szükséges. Biológiai műbillentyű beültetés esetén csak átmenetileg szokták javasolni.
  • Egyes ritmuszavarok, különösen a pitvarfibrilláció. A szív üregében kialakuló vérrög a keringésbe besodródva létfontosságú szervekben akadhat meg. A leszakadó vérrög leggyakrabban az agyban megakadva szélütést (stroke) okoz - ez az ún. kardiogén stroke vagy agyembólia.
  • Mélyvénás trombózis, különösen ismétlődő esetekben vagy igazolt genetikai hajlam esetén
  • Tüdőembólia ismétlődésének kivédésére

A gyógyszer adagolása

Mindenkinek más-más gyógyszeradag szükséges a kívánt véralvadásgátlás eléréséhez. Nagyon fontos az adagolás pontos betartása. Feltétlenül tisztázza a különböző kiszerelések miatt, hogy hány mg hatóanyagot mennyi tablettában kell bevennie. A gyógyszert naponta egyszer kell bevennie. Ha véletlenül elfelejti a gyógyszert bevenni, az elfelejtett tablettát sose vegye be pótlólag a következő napi adaggal. Ilyen esetben vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával. Sohase próbálkozzon az alvadásgátló gyógyszerének saját beállításával.

Mikor megfelelő a hatás?

Akkor, ha az érpályán belüli véralvadás már kellően legátolt, de még nincs spontán vérzésveszély. A véralvadásgátlás mérőszáma az INR érték. Általában 2-3 közötti INR érték jelent jó beállítást. Az INR jó beállításával termehető meg a helyes egyensúly a vérlavadás gátlása és a vérzésveszély között.

Milyen gyakran kell ellenőrizni?

A véralvadásgátló hatását a beállítás kezdetén gyakran, akár egy héten többször is ellenőrizni kell. Később, stabil gyógyszerhatás esetén az INR meghatározása 4-6 hetenként szükséges.

A mindennapi életben

Hogyan kell együtt élni a készítmény hatásaival? A véralvadásgátló hatás a betegsége kezelésének szempontjából igen fontos, de az élet más területén sok figyelmet igényel Öntől.

A vérzések kialakulásának megelőzése érdekében mindig tartsa be az orvos által előírt gyógyszeradagot, melyet mindig egyszerre, azonos időben, délután, vagy este kell bevenni.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Mindennapi tevékenységeinek végzése közben fokozottan figyeljen oda a sérülések elkerülésére. Azonnal forduljon orvoshoz, ha rendellenes vérzést (véres székletet, vizeletet, vagy véres köpetet) tapasztal. Orrvérzés vagy fogmosáskor fogínyvérzés is túladagolás kezdeti jele lehet. Ne dolgozzon komolyabb sérülés veszélyével járó munkakörben, és ne folytasson olyan tevékenységet vagy sportot, ami sérülés veszélyével járhat!

Ha bármilyen vérzésveszéllyel járó orvosi beavatkozásra (pl. foghúzás) van szüksége, IDŐBEN tájékoztassa az orvosát a véralvadásgátló kezelésről.

Egyes gyógyszerek csökkentik, mások fokozzák a gyógyszer alvadásgátló hatását, ezért más gyógyszerek alkalmazását beszélje meg a kezelő-orvosával. Milyen gyógyszerek befolyásolják az INR-t?

A táplálékok minősége (tavaszi rost dús és K-vitamin-dús táplálékok, alkohol) szintén befolyásolják a készítmény hatását, ezért fontos a diétás útmutatók betartása. Étrend véralvadásgátló szedésekor

Minden orvosnak jelezze a véralvadásgátló kezelést!

Feltétlenül hívja fel - első mondatban - minden orvos figyelmét, aki bármilyen orvosi ellátásban részesíti Önt, hogy véralvadásgátló kezelést kap!

Ilyen esetek lehetnek pl.:

  • ha megszokott orvosát másik orvos helyettesíti
  • ha az ügyeleti ellátást kell igénybe vennie
  • ha nyaralás alatt, vagy otthonától távol (pl.: külföldön) orvoshoz kell fordulnia
  • ha baleset esetén a mentőorvos látja el
  • ha fogorvosi kezelésben részesül
  • ha nőgyógyászati vizsgálaton vesz részt

Minden eszközös orvosi beavatkozás - kisebb műtét, foghúzás, izomba adott injekció - vérzés veszélyével járhat. Intramusculáris (izomba adott) injekciót nem kaphat, intravénás (vénába adott) vagy subcután (bőr alá adott) injekciót azonban igen.

Terhesség? Sürgősen jelentkezzen kezelőorvosánál!

Terhesek az alvadásgátlót nem szedhetik. Ilyenkor a gyógyszerszedést fokozatosan csökkentve kell megszüntetni és a gyógyszerkezelést más módon kell megoldani, általában injekciós heparin készítménnyel.

Véralvadásgátló hatóanyagok Magyarországon

Hazánkban a legtöbb beteg acenocoumarol hatóanyagú készítményt szed, ezen kívül még kapható warfarin hatóanyagú is (néhány éve). Léteznek még injekciós készítmények is speciális esetekre, általában átmeneti időre.

Nem tudom megoldani a rendszeres vérvételt, mit tegyek?

Sajnos ebben az esetben nem szedhet tablettás véralvadásgátlót, még fokozott trombózis kockázat esetén sem. A kutatólaboratóriumokban intenzív munkával igyekeznek olyan szereket kifejleszteni, amelyek nem igénylik a rendszeres vérellenőrzést, de ezek egyelőre még csak kísérleti szakaszban vannak.

Vezessen naplót a vérvételi eredményekről!

Egy táblázat segítségével az orvosa is könnyebben áttekintheti a korábbi kezelést. Ha külföldre megy, vigyen magával angol nyelven is egy feljegyzést arról, hogy Ön véralvadásgátlót szed. A letölthető táblázatunk segít az eredmények nyomon követésében.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!