INR mérése véralvadásgátló szedésekor

A véralvadásgátlást világszerte az INR (international Normalised Ratio) mérésével végzik. Egészséges emberben az INR = 1, ilyenkor a vér alvadása normális. A véralvadásgátló kezeléssel ezt az értéket akarjuk megnövelni, azaz a véralvadást késleltetni. A kezelés optimális szintje a legtöbb esetben INR = 2-3. Egyes, fokozottan alvadásra hajlamosító állapotokban még ennél is magasabb terápiás értéket kell elérni, INR = 2,5 - 3,5. Ilyen állapot például mechanikus műbillentyű beültetés után. Az elérni kívánt INR értéket mindig a kezelőorvos határozza meg.

Pontos gyógyszerszedés mellett is változhat az INR érték más gyógyszerek hatására

Beszélje meg kezelőorvosával, ha bármilyen más, eddig nem szedett gyógyszert, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót, nyugtatót, vitaminkészítményt, vagy gyógyhatású készítményt kíván szedni!

Ezek mind befolyásolhatják a véralvadásgátló hatását - növelhetik vagy csökkenthetik azt - ezért szükséges lehet a gyógyszer adagjának - laborkontroll mellett történő - módosítására. Emlékeztesse orvosát arra, hogy Ön véralvadásgátlót szed, amikor új gyógyszer beállítását tervezi, vagy egy hosszabb ideje szedett gyógyszer elhagyását javasolja.

Milyen típusú gyógyszerek zavarhatják meg leginkább a stabil véralvadásgátlást?

A véralvadásgátló hatást FOKOZZÁK:

  • Nem-szteroid gyulladásgátló szerek (NSAID készítmények). Reumatikus és más mozgásszervi panaszok enyhítésére szolgálnak, esetenként vény nélkül is kaphatóak, ezért kezelőorvosát tájékoztassa az ilyen gyógyszerek szedéséről. Ilyenek a szalicilátok (aszpirin), sok fájdalomcsillapító.
  • Antibiotikumok
  • Koleszterinszint és húgysavcsökkentők
  • Pajzsmirigy-hormonok

A véralvadásgátló hatást CSÖKKENTIK:

  • Fogamzásgátlók
  • Altatók

FIGYELEM! Az INR megváltozhat egyszerre nagyobb mennyiségű zöldség vagy gyümölcs fogyasztásakor is!

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!