Étrendi útmutató véralvadásgátló szedése esetén

Szokásos étrendjét fogyaszthatja, speciális diéta nem szükséges véralvadásgátló kezelés mellett.

Lényeges, hogy táplálkozásán ne változtasson jelentősen (pl.: fogyókúra). A különböző élelmiszerek eltérő mennyiségű K-vitamint tartalmaznak, ami csökkenti a véralvadásgátló hatását. Ezért kerülje az egyszerre nagyobb mennyiségű zöldség vagy gyümölcs fogyasztását és a túlzottan bő étkezést.

Nem tilos magas K-vitamin tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása sem, csak arra ügyeljen, hogy ezek mennyisége egyenletes legyen. Óvatosság ajánlott a nyári szezon elején, a friss primőrök megjelenésekor, illetve zöldségekben, gyümölcsökben gazdag fogyókúra esetén. Nagyon szigorúan zsírszegény fogyókúrában a zsíroldékony K-vitamin felszívódása is zavart szenvedhet, ezért erre is figyelni kell a véralvadásgátlót szedőknek.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Különösen sok K-vitamint tartalmaznak

(csökkentik a véralvadásgátló hatást)

tojás, máj saláta, spenót, spárga, karfiol, brokkoli, paradicsom, paprika, káposzta, málna, eper, avocado, zöld tea. Arra kell törekedni, hogy a fenti ételekből egyenletesen fogyasszon!

Mérsékelten csökkentik a véralvadásgátló hatását a következő ételek

vaj, étolaj, répa, paradicsom, uborka, gomba, zöldbab, hagyma, borsó, kukorica, alma, narancs

Nem befolyásolják a véralvadásgátló hatását

húsok, hal, kenyér, burgonya, rizs, sajt, tej, tészta

Szeszes ital

Fogyasztása általában nem javasolt, de az ünnepnapokon elfogyasztott egy pohár bor, vagy pezsgő nem okoz gondot. Nagy mennyiségű alkohol egyszeri fogyasztását mindenképpen kerülje!

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------