Jó szívvel az egészségért

Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Keresés

Aszpirin a szívbetegség ellen

2007. november 22. | Frissítve: 2013-02-24 20:43

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Aszpirin a szívbetegség ellen

A szívinfarktus vagy a stroke kivédésére javasolt aszpirin felírása előtt a kockázati tényezők, a kor, nem, cukorbetegség, vérnyomás, koleszterinszint, dohányzás és gyomorvérzési hajlam egyéni mérlegelése szükséges.

A március közepén megjelent amerikai megelőzési ajánlás, az elmúlt évek eredményeit is figyelembe véve, pontosította az aszpirin előnyeit és hátrányait. Komoly bizonyítékok szólnak amellett, hogy az aszpirin kivédheti az infarktus kockázatát férfiakban, illetve a stroke (szélütés) kockázatát nőkben. A védelem annál kifejezettebb minél több kockázati tényezője van a betegnek.

Az amerikai testület 45-79 év közötti férfiaknak javasolja az aszpirin szedését, ha a szívinfarktus megelőzésének esélye nagyobb, mint a gyomorvérzés veszélye. Nők esetében 55-75 év között javasolják aszpirin szedését a stroke megelőzésére, ha az előnyök nagyobbak, mint a gyomorvérzés veszélye. Ugyanakkor a munkabizottság 45 év alatti férfi, illetve 55 év alatti nők esetében nem javasolja az aszpirin szedését, kellő bizonyíték hiányában. 80 év felett ugyan a lehetséges előnyök nagyobbak, mint a fiatalabb korosztályban, de a gyomorvérzés veszélye is nagyobb magasabb életkorban.

A gyomorvérzés kockázata nagyobb azokban, akiknek már volt fekélyük vagy gyomorvérzésük korábban, illetve az ún. nem-szteroid gyulladásgátló szert szedőkben. Az ún. NSAID szereket gyakran szedik izületi, reumatikus fájdalmak enyhítésére. A recept nélkül kapható szerek ismert hatóanyaga pl. a diclofenac. Az NSAID szerek és az aszpirin együttes szedésekor a gyomorvérzés kockázata négyszeresére növekszik. Ha ön szívbeteg, feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha ilyen recept nélkül kapható szert is szed.

A Bizottság szerint nem egyértelmű, hogy az előnyök, vagy a hátrányok nagyobbak. Az ajánlat hangsúlyozza, hogy a döntést minden esetben egyéni mérlegelés után kell meghozni, a beteg és kezelő orvosa együttműködésével.

Az aszpirin a vérlemezke gátlók (trombocita aggregáció gátlók) közé tartozik. Hatóanyaga az acetilszalicilsav (ASA). Vérlemezke gátló szer még a klopidogrél. Ezeknek a szereknek az együttes adása szükséges katéteres koszorúértágítást követően, különösen, ha ún. gyógyszerkibocsátó (DES = drug eluting ) sztentet kapott a beteg.

Az aszpirin tehát sok esetben hatásos lehet az artériás érszűkület, azaz az ütőerek különböző szűkületeinek kivédésére a koszorúerekben, az agyerekben és a végtagi ütőerekben. Nem alkalmas azonban az aszpirin a visszerek elzáródásának megakadályozására, vénás trombózis, utazási trombózis megelőzésére nem ajánlott a szedése.

(Forrás: Mellkasi Betegségek Orvosainak Amerikai Kollégiuma 2008. A teljes ajánlás angolul itt)

További információ angolul az amerikai Agency for Health Care Research and Quality oldalain.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Hozzászólások (0)

Bejelentkezés

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány weboldalán bizonyos tartalmak, illetve szolgáltatások csak regisztrált felhasználók számára elérhetőek.

A regisztráció előnyei:
Mennyibe kerül?
A regisztráció ingyenes és az is marad.

Hogyan regisztráljak?
Kérjük, adja meg a kért adatokat, majd nyomja meg "Regisztráció" gombot! A megadott e-mail címre, elküldünk Önnek egy levelet, amiben egy aktiváló linket talál. Erre a linkre kattintva tudja majd véglegesíteni feliratkozását. Fontos tudnia, hogy csak regisztrációja véglegesítése után tud majd bejelentkezni oldalainkon.

Kiemelt ajánlat

Szív Szótára
Nem igazodik el a zárójelentésen?
tovább »

Defibrillátor térkép


Szavazás

Mi a javaslata az élelmiszerek transzzsír tartalmára vonatkozólag?

Államilag korlátozni a megengedhető arányt
Egy szint felett megadóztatni
Gyártók önkéntes fogadalma
Nem időszerű ez most

Alapító szervezetünk

Magyar Kardiológusok Társasága a Magyar Nemzeti Szívalapítvány alapító szervezete


Nemzetközi kapcsolatok

European Heart Network
World Heart Federation

Facebookon
Szívalapítvány a YouTube-on

-------------- hirdetés --------------