Jó szívvel az egészségért

Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Keresés

Aszpirin - nem használ tünetmentes érelmeszesedésben

2007. november 22. | Frissítve: 2013-01-14 09:23

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Nem ajánlható aszpirin szedése az érelmeszesedés (atheroszklerózis) rosszabbodásának megelőzésére olyan tünetmentes, de magas érrendszeri kockázatú betegeknek, akiknél kórosan alacsony boka-kar indexet (BKI) mértek - állapították meg az Európai Kardiológiai Társaság 2009. szeptemberi kongresszusán bemutatott AAA vizsgálat kutatói.

A boka/kar (BKI) index a tünetmentes perifériás érbetegség kimutatására szolgáló egyszerű vizsgálat. A BKI a boka magasságában illetve, a felkaron mért szisztolés vérnyomás hányadosa. A BKI normál értéke fekvő helyzetű betegben 1,0 - 1,3, kórosnak tekintjük, ha az index 0,9-nél kisebb.

A kis dózisú aszpirin széles körben elfogadott és hatásos szer már kialakult érbetegség ismétlődésének megelőzésére, ún. másodlagos - szekunder prevencióban. Ilyen indikáció például a szívinfarktust vagy szélütést (stroke-ot) követően adott napi 100 mg aszpirin. Ezzel szemben viszont már korábban is kételyek övezték az aszpirin hatásosságát az ún. primer prevencióban, azaz olyan egyéneknél, akiknél még nem alakult ki a tünetet okozó érszűkület, de valamilyen oknál fogva veszélyeztetettek.

A most bemutatott AAA (Aspirin for Asymptomatic Atherosclerosis) a kétkedőket igazolta. A vizsgálatban való részvételre 165 ezer 50 és 75 év közötti skót férfit és nőt invitáltak, ezek közül 28980 volt mentes megállapított érbetegségtől. A boka-kar index meghatározására 3350 esetben bizonyult kórosnak. A 0,9 alatti BKI a perifériás érbetegség magas kockázatát jelöli. A résztvevők fele kapott aszpirint, a másik fele placebot. A résztvevőket több, mint 8 éven át követték.

Az aszpirin nem védte ki a későbbi szív és érrendszeri eseményeket, nem csökkentette sem a szívinfarktusok számát, sem a szélütésekét. Megnövekedett viszont a súlyos vérzések száma és az emésztőszervi fekélybetegségé.

A vizsgálók kiemelték, hogy az aktív szert szedő csoportban is csak 60 % volt azok aránya, akik végig pontosan szedték az aszpirint. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy általában sem magasabb ennél jól együttműködő betegek aránya primer prevencióban. Mindenesetre nem lehet tudni, hogy pontos gyógyszerszedés mellett esetleg ki lehetett volna mutatni védőhatást.

Összefoglalva, a tünetmentes atheroszklerózisban (érelmeszesedésben) nincs előnye az aszpirin szedésnek, viszont megnöveli a vérzések és fekélyek számát.

Forrás: Antithrombotic Trialists' (ATT) Collaboration. Aspirin in the primary and secondary prevention of vascular disease: collaborative meta-analysis of individual participant data from randomized trials. Lancet 2009; 373:1849-1860.

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Hozzászólások (0)

Bejelentkezés

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány weboldalán bizonyos tartalmak, illetve szolgáltatások csak regisztrált felhasználók számára elérhetőek.

A regisztráció előnyei:
Mennyibe kerül?
A regisztráció ingyenes és az is marad.

Hogyan regisztráljak?
Kérjük, adja meg a kért adatokat, majd nyomja meg "Regisztráció" gombot! A megadott e-mail címre, elküldünk Önnek egy levelet, amiben egy aktiváló linket talál. Erre a linkre kattintva tudja majd véglegesíteni feliratkozását. Fontos tudnia, hogy csak regisztrációja véglegesítése után tud majd bejelentkezni oldalainkon.

Kiemelt ajánlat

Szív Szótára
Nem igazodik el a zárójelentésen?
tovább »

Defibrillátor térkép


Szavazás

Mi a javaslata az élelmiszerek transzzsír tartalmára vonatkozólag?

Államilag korlátozni a megengedhető arányt
Egy szint felett megadóztatni
Gyártók önkéntes fogadalma
Nem időszerű ez most

Alapító szervezetünk

Magyar Kardiológusok Társasága a Magyar Nemzeti Szívalapítvány alapító szervezete


Nemzetközi kapcsolatok

European Heart Network
World Heart Federation

Facebookon
Szívalapítvány a YouTube-on