Élelmiszerreklámok korlátozása

Magyar civil szervezetek közös felhívást adnak ki a gyermekeknek szóló egészségtelen élelmiszerek reklámozásának korlátozására. Az Európai Parlamentben megkezdődött a "Televízió határok nélkül" direktíva módosítása. A direktíva módosítása jó lehetőséget ad a gyermekek körében drámai módon terjedő elhízás megakadályozására.

REGGEL 6 ÉS ESTE 9 KÖZÖTT NE LEHESSEN EGÉSZSÉGTELEN ÉLELMISZEREKET REKLÁMOZNI

közös felhívása szerint az egészségtelen ételeket és italokat az Európai Unió szintjén elfogadott tápanyagprofiloknak megfelelően határozzák meg. >>>sajtóanyag>>>

 

GYŐZZENEK AZ ÉRVEK!

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány a felhívás kiadását követően 2006 őszén párbeszédet kezdeményezett a reklámszakma szervezeteivel. Az Önszabályozó Reklámtestület és a Magyar Reklámszövetség örömmel fogadta kezdeményezésünket, mely kiindulópont lehet egy közösen elfogadható megoldás felé. A két szervezet válaszának - melyekre nagy várakozással tekintünk - itt biztosítunk helyet:

A beérkező válaszokra örömmel fogunk reagálni.

Az elhízásról

Kövér fiú

A túlsúly és az elhízás a XXI. század egyik legjelentősebb egészségügyi problémája. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a túlsúly és az elhízás a második legfontosabb megelőzhető rizikófaktor a dohányzás után. A fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik. A túlsúlyos embereknél a szívbetegség kétszer, az elhízottaknál már háromszor gyakoribb, mint a normál testsúlyúaknál. Magyarországon a felnőtt lakosság 37%-a túlsúlyos, 23%-a elhízott. Az elhízott felnőttek arányának növekedése mellett az utóbbi időben emelkedett a túlsúlyos gyermekek és fiatalok aránya is Az elhízás oka túlnyomórészt a helytelen életmód és táplálkozás. A mozgásszegény életmód mellett a magas cukor-, só- és zsírtartalmú élelmiszerek túlzott fogyasztása is elhízáshoz vezet.

Elhízás és reklám

A gyerekeknek szóló hirdetések túlnyomó többsége "egészségtelen" élelmiszert reklámoz, vagyis olyan élelmiszereket, amelyeknek magas a zsír-, cukor vagy sótartalmuk és alacsony a nélkülözhetetlen nyomelemek, vitaminok és más egészséges étrendben fontos szerepet játszó anyagok mennyisége. Mindezen hatások - a szülők által alig követhetően - nem csak a TV-ben, hanem az iskolákban, óvodákban, a gyermekek újságjaiban is károsan befolyásolják a fiatal korosztályt. A gyermekeket célzó egészségtelen ételek reklámozásának elterjedtsége országonként változik. Az egészségtelen ételek gyermekeket célzó TV reklámjainak aránya Olaszországban 49 %, míg Dániában és az Egyesült Királyságban közel 100 %.

Élelmiszerreklámok aránya Magyarországon

A Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában és Szlovéniában végzett nemzetközi vizsgálat aggasztó tényeket rögzített. A felmérés szerint a TV-ben sugárzott élelmiszer reklámok túlnyomó része ellentétes az étrendi ajánlásokkal. A reklámozott élelmiszerekben a cukor, só és zsírtartalom igen magas.

Tápanyagprofilok

A tápanyagprofilok információt nyújtanak a fogyasztók számára az élelmiszerek cukor-, nátrium-/só-, telítettzsír-, transzzsírsav-tartalmáról és az élelmiszerekben található egyéb tápanyagokról (vitaminok, ásványi anyagok és rostok). Az egyes élelmiszer kategóriákra, mint üdítőitalok, joghurtok, húsáruk, kenyérfélék, stb. különböző tápanyagprofilok érvényesek, melyek a legfontosabb összetevők arányát írják elő. A tápanyagprofilok kialakítása az Európai Bizottság feladata.

Civil szervezetek közös nyilatkozata az egészségtelen élelmiszerek reklámozásának korlátozásáról (pdf formátum)

 

A közös nyilatkozat sajtóanyaga (pdf formátum)

 

Könnyű célpontok - A gyermekeknek szóló reklámokról a közép-európai országokban - A Nemzetközi Fogyasztóvédelmi Szervezet felmérése (pdf formátum angol nyelven)

 

KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!