Utazás és trombózis

A nyár az utazások kirándulások időszaka. Sajnos manapság egyre kevesebben engedhetik meg maguknak az igen hosszú repülőutakat, de hosszabb autóút vagy buszos utazás többeket érinthet. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az utazási trombózist, mely akár végzetes tüdőembóliát is okozhat?

Mióta ismert az utazási trombózis?

Első leírója Homans volt, aki 1954-ben számolt be hosszú légiutazást követően kialakult mélyvénás trombózisról.. Nagyobb lendületet 2000-ben kapott a jelenség kutatása egy nagy port felkavart tragikus légiutazást követően. Emma Christoffersen 28 éves angol fitneszbajnok az Ausztráliából Londonba tartó repülőjáraton kapott halálos kimenetelű tüdőembóliát.

Csak repülőn alakulhat ki utazási trombózis?

Nem. Nemcsak repülőgépen, hanem távolsági autóbuszon, közlekedési dugóba került gépkocsin, vonaton, sőt traktoron utazókon is létrejöhet mélyvénás trombózis. Az európai kontinensen gyakrabban figyeltek meg trombózist autó- és buszutazás után, mint repülőút után. Hosszas üldögélés után is kialakulhat, utazás nélkül is, például számítógépezés közben is!

Miért veszélyesebb mégis a repülőút?

 • A szűk ülések, különösen elhízottak esetében összenyomják, megtörik a térdvénákat, ezáltal a lábszárakban a vér visszaáramlása meglassul. A kényszertartás mellett az ülés elhagyása is nehézkes lehet, az utastársak zavarását okozhatja.
 • A gép fedélzetén a légnyomás alacsonyabb, körülbelül 2000 m tengerszint feletti magasságnak felel meg. Az oxigén nyomása is kisebb a fedélzeti levegőn, mint a szárazföldön. Ez az erek falában olyan anyagok felszabadulását segíti elő, melyeknek az eredménye fokozza a vénás pangást és gyorsítja a véralvadást.
 • A repülőgép fedélzetén nagyon alacsony a páratartalom, akár 1%-ig csökkenhet. Ez a csökkent folyadékfelvétellel együtt kiszáradást, a vér besűrűsödését eredményezi, ami kedvez a véralvadásnak.

TÉNYEK - Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint

Négy órát meghaladó utazás a trombózis/embólia kockázatát megduplázza.

Négy óránál hosszabb repülés esetén a trombózis/embólia kockázata 6000 utasonként 1.

Minél hosszabb a repülés, beleértve az átszállásokat is, a kockázat annál nagyobb, akár 1000 utasra juthat 1 eset

(forrás: WHO WRIGHT projekt - angolul)

A legfrissebb, nyomtatásba 2009 augusztusban megjelenő közleményben a Harvard Egyetem kutatói összesítették egy ún. metaanalízisben az utazással kapcsolatos eddigi tudományos munkák adatait. Ennek alapján az utazás megháromszorozza a vénás trombózis/embólia kockázatát. Minden két órás utazási időszak 18 százalékkal emeli a kockázatot. A repülővel történő utazás kockázata magasabb volt.

(forrás: Chandra és mtsai: Annals of Internal Medicine 2009 - angolul )

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Hogyan lehet felbecsülni az utazási trombózis kockázatát?

Jól használható a német, svájci és osztrák tudományos társaságok ajánlása:

1. kis rizikó

Minden, néhány órán át tartó utazás ülő pozícióban, ha az utasnak nincs személyes rizikófaktora

2. közepes rizikó

A többórás utazáson kívül:
 • Terhesség/post partum periódus vagy legalább 2 rizikófaktor jelenléte az alábbiak közül:
 • Nagy varikózus vénák, krónikus vénás elégtelenség
 • Orális fogamzásgátlók, hormonpótló kezelés (különösen dohányzással együtt!)
 • Elhízás (BMI > 30)
 • Exsiccosis, kiszáradás

3. nagy rizikó

 • Előzetes vénás trombózis/embólia, függetlenül attól, hogy mikor volt
 • Rosszindulatú betegség vagy más súlyos betegség
 • Az alsó végtag ízületfixációs műtétei
 • Nemrégiben végzett, nagy trombóziskockázatú műtét (pl. csípőprotézis beültetés)

Hogyan lehet megelőzni az utazási trombózist?

Fogadjuk meg Homans, az utazási trombózis első leírójának a tanácsát: "Hosszú időn át tartó ülés során ajánlatos a lábujjak, a lábszár, az egész alsó végtag mozgatása. Ha alkalom nyílik rá, fel kell kelni és mozogni".

Forrás: Homans, J.: Thrombosis of deep leg veins due to prolonged sitting.N. Engl. J. Med., 1954, 250, 148-149.

Öltözködjön kényelmesen, laza öltözékben, kerülje a szűk ruhákat.

Segíthet a rugalmas harisnya, bár ezek védő hatását még teljeskörűen nem igazolták. Vásárláskor a megfelelő méretet mindig pontos méréssel válassza ki. Némelyik harisnya kissé vastagabb, erre ügyelje az utazáshoz használt cipő kiválasztásakor, kerülje a túl szoros cipőt. A rugalmas harisnyát nem pótolja egy szoros térdzokni, sőt káros lehet.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

További ajánlások a kockázati besorolástól függően - egy nemzetközi orvoscsoporttól

1. kis rizikó

Általános tanácsok

 • Tornáztassa rendszeresen a lábát, mozgassa a bokáját, végezzen izometriás gyakorlatokat, járkáljon! Gépkocsi-, buszutazás során időközönként álljon meg, járja körül a kocsit!
 • Biztosítsa a normális folyadékbevitelt (legalább 250 ml, 2 óránként), ne igyon sok alkoholt.
 • Ülő helyzetben kerülje a nyugtató-altató tablettákat.

2. közepes rizikó

Általános tanácsok, ugyanúgy, mint az 1. csoport számára.

 • Nyomásgradienst biztosító harisnyák (a kompresszió legkevesebb10-20 Hgmm legyen, de krónikus vénás elégtelenségben szenvedő utazók esetén 20-40 Hgmm).
 • Speciális esetekben kis molekulasúlyú heparin meggondolandó úgy, mint a 3. csoport számára.

3. nagy rizikó

Általános tanácsok, ugyanúgy, mint az 1. csoport számára.

 • Nyomásgradienst biztosító harisnyák (a kompresszió legkevesebb10-20 Hgmm legyen, de krónikus vénás elégtelenségben szenvedő utazók esetén 20-40 Hgmm).
 • Kis molekulasúlyú heparin (nagy rizikó esetén adandó profilaktikus dózisban, közvetlenül indulás előtt, újabb injekció ismételt utazáskor) vagy fondaparinux.

(Forrás: Schobersberger, W., Toff, W. D., Eklöf, B. és mtsai: Traveller's Thrombosis: International Consensus Statement. VASA, 2008, 37, 311-317.)

Aszpirin kivédi a trombózist?

Nem. Sajnos, sok utazási betegség megelőzését segítő honlapon is olvashatjuk ezt a téves tanácsot. Az aszpirin nem alkalmas a mélyvénás trombózis és a szövődményes embólia kivédésére, ebből a célból nem ajánlott a szedése.

(Forrás: Mellkasi Betegségek Orvosainak Amerikai Kollégiuma 2008. A teljes ajánlás angolul itt)

Utazás és trombózis

Az aszpirin természetes továbbra is ajánlott ugyanakkor artériás érbetegség (ütőér-szűkület) különböző formáinak kivédésére sok esetben. Bővebbet az aszpirinről itt olvashat.

Cikkünkhöz felhasználtuk az alábbi közleményt: Dr. Sándor Tamás: Utazási trombózis, 2008 - Orvosi Hetilap (DOI: 10.1556/OH.2009.28542)

 

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!