Pitvarfibrilláció

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb ritmuszavar. A pitvarfibrillációban a szív szabályos ütemét biztosító szinusz csomó működése kiesik, és egy a pitvarokból eredő kaotikus, szabálytalan elektromos tevékenység veszi át a szívösszehúzódások vezérlését. A kamrák szabálytalan ritmusban és legtöbbször túl gyorsan húzódnak össze.

A nem vagy nem megfelelően kezelt pitvarfibrilláció szövődményekhez vezethet, mint a szívelégtelenség vagy a szélütés (stroke) - ami legsúlyosabb szövődmény. A stroke a szívből kiinduló vérrög, embólia következtében alakulhat ki, mely elsősorban a bal pitvarban és a pitvari fülcsében keletkezhet. Pitvarfibrilláció a szélütés kockázatát négy-ötszörösre emelheti.

embólia kockázat

A népesség 1-2 százalékát, Magyarországon 200,000 embert érint. A pitvarfibrilláció előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik. 80 év feletti korban a gyakoriság körülbelül 8 százalék. Férfiak között kismértékben gyakrabban fordul elő.

Egyes betegségek, állapotok hajlamosítanak pitvarfibrilláció kialakulására:

 • Magas vérnyomás
 • Koszorúér-szűkület
 • Kéthegyű (mitrális) billentyű betegség, szívműtét után korai szakban
 • Veleszületett szívhiba
 • Tüdőgyulladás
 • Tüdőrák
 • Tüdőembólia
 • Pajzsmirigy túlműködés
 • Túlzott alkohol fogyasztás

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Tünetek pitvarfibrilláció esetén

 • Szabálytalan és gyors szívdobogásérzet
 • Fáradtság
 • Légszomj
 • Szédülés
 • Mellkasi fájdalom

Egyes esetekben a pitvarfibrilláció lehet teljesen tünetmentes és csak rutin orvosi vizsgálat esetén ismerik fel. Sajnos, az embóliaveszély ilyenkor is fennáll. Ezért fontos, hogy tapintással tudjuk ellenőrizni a pulzusunkat, amivel felismerhető a szabálytalan szívverés.

Az Európai Szívritmus Társaság újabban négy stádiumba sorolja a tünetek erősségét:

I  Tünetmentes
II  Mérsékelt tünetek, normális napi tevékenység
III  Súlyos tünetek, a napi tevékenységet zavarja
IV  Nagyon súlyos tünetek, a normális napi tevékenységre képtelen

A pitvarfibrilláció típusai

Első alkalommal felismert
Visszatérő (rekurrens) - két vagy több alkalommal fellépő
Paroxizmális pitvarfibrilláció - a szívritmuszavar 48 órán, de legkésőbb 7 napon belül spontán megszűnik
Perzisztens pitvarfibrilláció - 7 napnál tovább fennáll,
Hosszan perzisztáló - több, mint egy éve fennálló
Permanens pitvarfibrilláció - a szívritmuszavar legalább legtöbb esetben élethossziglan fennáll, többé nem törekednek a szabályos ritmus helyreállítására.

Vizsgálatok pitvarfibrillációban

 • Fizikális vizsgálat
  A szabálytalan pulzus kitapintásával felismerhető a ritmuszavar.

 • EKG
  A pitvarfibrillációs szívritmuszavar diagnózisának legalapvetőbb eszköze. Hiányoznak a szinusz csomó működésére utaló P hullámok, az összehúzódások rendszertelenül következnek.

 • Szívultrahang (echokardiográf)
  Billentyűbetegség, pumpafunkció, a szív üregeiben elhelyezkedő vérrög felderítése.

 • Laborvizsgálat
  Pajzsmirigy funkció, vesefunkció, májfunkció vizsgálata.

 • Holter EKG
  A betegre rögzített elektródákon át 24 óráig vagy még hosszabb időn át ellenőrizhető a szív elektromos tevékenysége, felismerhetők a ritmuszavarok.

 • Nyelőcsövön át végzett (transzözofageális – TEE) szívultrahang
  Elsősorban elektromos kardioverzió előtt hasznos, a pitvarfülcsében esetleg elhelyezkedő vérrög (trombus) kizárására, melyre a ritmuszavar hajlamosít

A pitvarfibrilláció kezelése

Jó hír a ritmuszavarban szenvedőknek, hogy a kezelési módok széles választéka áll ma már rendelkezésre. A kezelés során először a trmboembóliás kockázatot csökkentik véralvadásgátlókkal, majd ezután döntenek arról, hogy megkísérlik-e a szabályos szinusz ritmus helyreállítását vagy csak a szívfrekvencia kordában tartására törekszenek.

A pitvarfibrilláció kezelése

Gyógyszeres kezelés

Ritmusszabályozó szereket általában a túlzottan gyors szívverés lassítására (frekvencia kontrol) alkalmazzák. Legtöbbször béta-blokkolókat, amiodaront, verapamilt adnak. Egyes gyógyszerek alkalmasak a szabályos szinusz ütem helyreállítására is (ritmus kontrol).

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Véralvadásgátlás

A pitvarfibrilláció kezelésnek egyik legfontosabb célja a vérrögösödés, az agyembólia (stroke) megelőzése véralvadásgátló (antikoaguláns) kezeléssel. Mindig említse meg orvosi vizsgálat, fogászati kezelés során ha ön pitvarfibrillációban szenved és orvosa valamelyik készítményt felírta Önnek.

 • Aszpirin
  Kisebb hatékonysággal véd a tromboembóliás szövődmények ellen, de a mellékhatásai is mérsékeltebbek, mint a warfarin, acenocoumarol készítményeké.

 • Heparin
  Injekcióban használható hatékony véralvadásgátló, a vérzésveszélyt is megnöveli.

 • Warfarin, Acenocoumarol
  A leggyakrabban használt tablettás véralvadásgátló. Hatékonyan csökkenti a vérrögösödés veszélyét, de megnöveli a vérzés kockázatát is. Hatásának mérésére rendszeres vérvételekkel ellenőrizni kell az INR szintet.

 • Dabigatran
  Új fejlesztésű tablettás véralvadásgátló, melynél nem szükséges a rendszeres vérellenőrzés.

Mi dönti el, hogy milyen szer javasolt a szélütés megelőzésére?

A beteg egyéni stroke kockázatát és vérzési kockázatát mérlegelve határozza meg a kezelőorvos a választandó szert. Egy egyszerűen használható besoroló rendszer a CHADS2, mely szívelégtelenség, magas vérnyomás, életkor, cukorbetegség, stroke jelenléte alapján határozza meg az agyembóliás kockázatot, segít a döntésben.

Nem-gyógyszeres kezelés

 • Elektromos kardioverzió
  Rövid altatásban a megfelelően előkészített betegnél a mellkasra helyezett elektródákkal elektromos impulzussal ugrasztják vissza a szabályos ritmust. Hibrid kardioverzióban az elektromos impulzus hatásosságát gyógyszeres előkezeléssel növelik meg.

Elektromos kardioverzió

 • Katéter abláció
  A rádiófrekvenciás energiával elroncsolják a szabálytalan ingereket adó gócot vagy meggátolják a szabálytalan inger tovaterjedését. A Szívtérképünkön megnézheti, hol végeznek rádiófrekvenciás katéteres beavatkozást pitvarfibrillációban Magyarországon.

Kilátások, prognózis

Pitvarfibrillációban a halálozás gyakorisága megnő. Az alábbi szövődmények is kialakulhatnak: többször fordul elő stroke(szélütés) és más tromboembóliás esemény, gyakrabban lép fel szívelégtelenség. Romlik az életminőség, csökken a terhelhetőség és romlik a szív bal kamra funkciója.

Forrás: European Heart Journal (2010) 31, 2369–2429 (angol)

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!