Részletes élelmiszer címke

A részletes élelmiszer címke megkönnyíti az egészséges választást

Az Egyesült Államokban minden élelmiszeren kötelező az összetevők részletes feltüntetése. Nézzen utána, mennyivel könnyebb eligazodni a megfelelő tájékoztatás alapján a vásárlónak.

Mozgassa az egeret a kép fölött!

Amerikai élelmiszer címke

Potenciálisan veszélyes anyagok a címke tetején - SÁRGA: zsír, koleszterin, só - ezekből az összetevőkből csak korlátozottan fogyasszunk. A zsírok közül a veszélyes transz-zsír és a telített zsír tartalom külön feltüntetve.

A címke további részében - KÉK: Ezekből a szükséges mennyiséget fogyasszuk el. A magas táplálkozási rosttartalom véd a szívbetegség ellen, segíti a bélműködést.

Ezzel szemben Magyarországon:

  • Az összetevőknek csak mennyiségi sorrend szerint felsorolását adják meg, hiányoznak a konkrét mennyiségek
  • Sok egészségre ártalmas anyag feltüntetése nem kötelező, mint a transz-zsírok, telített zsírok - ezek szívinfarktust, érszűkületet okoznak.
  • Sótartalom mennyisége hiányzik, lehetetlen kiszámítani a napi bevitelt - pedig a só magas vérnyomást okozhat, később stroke-ot (szélütést).
  • Ajánlott napi mennyiség hiányában nincs viszonyítási alap, az egyes összetevő mennyisége sok vagy kevés?

Hazánkban miért titok, mit adnak el nekünk? Miért nehezebb egészséges élelmiszereket vásárolni Magyarországon? Mert az élelmiszer címkéink rosszak. Tartalmilag szegényesek, sok fontos információ hiányzik, méretük pedig nem megfelelő, sokszor olvashatatlanul apró betűs. A szegényesebb választék mellett nálunk a fogyasztó nem is tudja, mi az, amit megvásárol.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!