Érbetegségek - Perifériás érbetegség

Mi a perifériás érbetegség?

A perifériás érbetegség (érszűkület), az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája, melynek esetén a vérkeringési zavar az alsóvégtag ütőerein lép fel. Az érszűkület minden huszadik felnőttben kialakul, előfordulásának gyakorisága a korral nő.

Perifériás érbetegség

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Mik a perifériás érbetegség kockázati tényezői?

A koszorúér- és agyi érbetegséghez hasonlóak a perifériás érbetegség kialakulását elősegítő kockázati tényezők. A betegség kialakulásának valószínűsége tovább nő dohányzás, magas vérnyomás, cukorbetegség vagy magas koleszterin szint esetén. 65 éves kor felett már minden ötödik embernél számítani kell az érszűkület kialakulására.

Claudicatio intermittens

A perifériás érbetegség jellegzetes tünete a járási fájdalom, a claudicatio intermittens. Ez típusosan terhelésre jelentkezik, kezdetben hosszabb, vagy megterhelőbb gyaloglás esetén, például emelkedőn. A beteg szinte mindig pontosan megmondja hány lépés után jelentkezik a fájdalom. A fájdalom nyugalomra, pihenésre, megállásra 10 percen belül megszűnik.

Az Edinburgh kérdőív segít a perifériás érbetegség diagnózisában. Az alábbiakban megjelöltük azokat a válaszokat, melyek a perifériás érbetegség fennállása mellett szólnak:

(forrás: J Clin Epidemiol 1992;45(10):1101-9.)

 • Járáskor jelentkezik-e fájdalom bármelyik lábában?
  Igen

 • Előfordul-e hogy ez a fájdalom állás, vagy ülés közben kezdődik?
  Nem

 • Jelentkezik-e ez a fájdalom, ha siet, vagy hegyre fel megy?
  Igen

 • Jelentkezik-e ez a fájdalom, ha normális sebességgel halad?
  Nem: enyhe, Igen: közepes/súlyos stádium.

 • Mi történik a fájdalommal, ha megáll?
  Elmúlik 10 percen belül

 • Hol jelentkezik a fájdalom?
  Általában a vádliban

Sajnos csak minden tizedik esetben jelentkezik ez a jellegzetes tünet. Ezért nagy a jelentősége a tünetmentes betegek kiszűrésének.

65 év felett minden ötödik embernek perifériás érbetegsége van

10 perifériás érbeteg közül csak egynek van jellegzetes tünete

A perifériás érbetegség súlyossági fokozatai

A perifériás érbetegség beosztására szolgál a Fontaine (ejtsd fonten) skála:

Stádium Klinikai állapot
I. Tünetmentes
II.a Enyhe járási fájdalom
II.b Középsúlyos járási fájdalom
III. Nyugalmi fájdalom
IV. Fekély/üszkösödés

A perifériás érbetegség végtag amputációt okozhat, de az infarktus is gyakoribb

A perifériás érbetegség két szempontból is veszélyes. Az érszűkület egyrészt az alsó végtag elvesztéséhez, amputációhoz vezethet. Az érszűkületes beteg számára a másik veszélyt a gyakran egyidejűleg, tünetek nélkül fennálló koszorúér- és agyi érbetegség jelenti. A statisztikák szerint az érszűkületes betegeknek kétszer nagyobb az esélye egy szívinfarktus vagy szélütés bekövetkezésére, aminek következtében a betegség kialakulását követő öt éven belüli halálozás a 30%-ot is elérheti.

Boka/kar index a tünetmentes érbetegség kimutatására

A boka/kar index mérése egy egyszerű vizsgálat a perifériás érbetegség kimutatására tünetmentes stádiumban. A boka/kar index (BKI) a boka magasságában illetve, a felkaron mért szisztolés vérnyomás hányadosa. A folyamatos hullámú (CW) Doppler-készülékkel végzett egyszerű vizsgálat az alapja a perifériás érbetegség diagnosztikájának.

(Forrás: Dr. Farkas Katalin - Metabolizmus, VI. évfolyam, Supplementum A, p: 55-58 )

A boka/kar index normálértéke

A BKI normál értéke fekvő helyzetű betegben 1,0 - 1,3, kórosnak tekintjük, ha az index 0,9-nél kisebb. Az BKI értékének csökkenése a betegség romlását jelzi. A BKI érzékenysége igen magas, 50%-os szűkülés esetén meghaladja a 90%-ot. A BKI mérése diabeteses betegben korlátozott lehet.

Hogyan történik a boka/kar index meghatározása?

Két lépésben. Először egy hordozható Doppler készülék segítségével meghatározzák a beteg vérnyomását a karon. Az első (szisztolés) értéket rögzítik. Ezután a készülékkel a boka szintjében is megmérik a vérnyomást. A két értéket kell elosztani. 0,9 alatti boka/kar index érték kóros.

 
Vérnyomásmérés a bokán   Vérnyomásmérés a karon

A 0,9 alatti BKI érték a fokozott szív-érrendszeri morbiditás és mortalitás egyértelmű kockázati tényezőjének bizonyult. Az epidemiológiai adatok alapján, Magyar Terápiás Konszenzus konferencia ajánlásába is bekerült a csökkent (=< 0,9) BKI, mint tünetmentes nagykockázatú állapot.

A perifériás érbetegség - bemutató

Diasor a perifériás érbetegség rizikó tényezőiről, kórlefolyásáról, kezeléséről.

Rehabilitációs kezelés

Magyarországon a rehabilitációra szoruló betegek csak igen kis százaléka részesül állapotuknak megfelelő komplex kardiológiai rehabilitációban. Ki jogosult térítésmentes kezelésre, mire jó a rehabilitáció, hol kaphat ilyen ellátást? >>>tovább>>>

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!