Brit kereskedők összefognak a transz-zsírsavak korlátozására

A legnagyobb szigetországi kereskedelmi láncok az év végéig megszüntetik az egészségre ártalmas transz-zsírsavak hozzáadását a saját márkanév alatt forgalmazott termékeikhez.

Transz-zsírt tartalmazó ételek

A bejelentésben, a hazánkban is jól ismert Tesco mellett a legjelentősebb kereskedelmi cégek is szerepelnek, mint a Sainsbrury's vagy a Marks and Spencer. A lépés segítheti a szívbetegségek és az elhízás csökkentését.

A gyorséttermi láncok által is használt koleszterin-szint emelő transz-zsírsavakat a pékárukhoz és tejtermékekhez keverik, a minőség megőrzési idő és a termék állagának javítására. A transz-zsírok ugyanakkor táplálkozási szempontból értéktelenek, és emelik az érbetegséget okozó koleszterin vérszintjét.

A bejelentés a transz-zsírsavak visszaszorításának gyorsulását jelenti. A közelmúltban New-York város rendeletben kötelezte - szigorú bírság terhe mellett - az étterem tulajdonosokat a sütéshez használt olaj mentesítésére ettől a káros anyagtól. A vendéglátóiparban ugyanis, eltérően a háztartásoktól, nagy arányban használnak részlegesen hidrogénezett olajokat. Ezek az olajok magas transz-zsír tartalmúak, ezért a szakemberek szerint elősegítik az érelmeszesedést. Az Európai Únióban is már elkezdődött a folyamat, Dániában a részlegesen hidrogénezett olajok használatát már négy éve betiltották.

Sajnos Magyarországon a Tesco nem követi az angol mintát és nem is tervez hasonló lépést, azaz nem kívánja csökkenteni termékeiben a káros transz-zsírsav hozzáadását.


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!