Jó szívvel az egészségért

Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Keresés

Nem csökkenti a fokhagyma a koleszterin szintjét

2009. március 20. | Frissítve: 2013-01-18 17:46

 
MEGOSZTÁS:
Iwiw E-mail Nyomtatás

Ha csökkenteni szeretnénk a koleszterin szintünket, többé nem számíthatunk a fokhagymára, a Stanford egyetem jelentése alapján.

Nem csökkenti a fokhagyma a koleszterint

Az utóbbi évtizedekben ellentmondásos vizsgálatok láttak napvilágot arról, hogy a fűszer megőrzi a szív egészségét. A kutatók szerint az új bizonyíték egyértelművé tette, hogy a fokhagyma - akár nyersen vagy ételkiegészítő tabletta formájában - nem csökkenti a káros LDL koleszterin szintet. Gardner professzor, a kutató csoport vezetője szerint az egészségtelen étrendet nem lehet ellensúlyozni egyetlen tablettával vagy fűszernövénnyel.

A nemrégiben megjelent tanulmány az első független, hosszú távú vizsgálat volt amely a nyers fokhagyma és a fokhagymán alapuló étel kiegészítők hatását vizsgálta. Ha a fokhagyma bármilyen módon hatékony lett volna, akkor azt észleltük volna - mondta Gardner professzor. A koleszterin szinteket féléven keresztül havonta ellenőrizték, de nagy dózisok mellett sem volt semmilyen hatás.

Effect of Raw Garlic vs Commercial Garlic Supplements on Plasma Lipid Concentrations... Gardner et al./fontBRArch Intern Med. 2007; 167: 346-353.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

A fokhagyma állítólagos egészségi hatásait eddig az allicin tartalmához kötötték. Kémiai vizsgálatokban és állatkísérletekben az allicin gátolta a koleszterin szintézist, de emberben az eredmények ellentmondásosak voltak. Az allicinnel végzett korábbi laboratóriumi vizsgálatok alapján az ételkiegészítőket gyártók széles köre a fokhagymán alapuló termékeket a káros LDL szint természetes csökkentőjeként hirdették eddig. A vizsgálatba 192 mérsékelten emelkedett LDL szintű beteget vontak be. A résztvevőket véletlenszerűen sorolták nyers fokhagymát; fokhagyma készítményt; porított étel kiegészítőt vagy placebot fogyasztó csoportba.

Vizsgálat: 192 fő emlkedett LDL szinttel

4 kezelési csoport - Naponta:

  • 4 g nyers fokhagyma
  • 4 g fokhagyma készítmény
  • porított fokhagyma tabletta nagy adagban
  • placebo

6 hónapos kezelés, havonta vérvétel
Eredmény: LDL szint változatlan

A fokhagymát fogyasztó aktív kezelési csoportokban naponta 4 gramm bevitelt értek el, ami megfelel egy gerezdnek. A résztvevőket szorosan ellenőrizték, az LDL koleszterin szintet havonta vizsgálták. A bármilyen formában fogyasztott fokhagyma semmilyen változást nem okozott a koleszterin szintben. A kutatócsoport szerint más jellegű egészségi hatás, például: gyulladáscsökkentő vagy immunerősítő hatás nem zárható ki, bár ezekre még nincs meggyőző vizsgálati eredmény. Egyértelmű viszont a jelen vizsgálat eredménye: a fokhagymát értelmetlen a koleszterin csökkentése céljából fogyasztani.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány álláspontja: A jó egészség kulcsa a kiegyensúlyozott egészséges étrend. A zöldségek - köztük a fokhagyma is, - fontos összetevői a helyes táplálkozásnak. A felnőtteknek naponta 40 dkg zöldség és gyümölcs elfogyasztását ajánljuk.

Olvasónk hozzászólása:
P. Zs. írja: Olvastam egyik cikkükben, miszerint a fokhagyma készítmények nincsenek hatással a koleszterin szintre - állítja az amerikai kutatás. Én 51 éves, inzulinos cukorbeteg vagyok. Több mint egy éve fejeztem be egy adagnyi fokhagyma tinktúra fogyasztását. Korábban állandó gondom volt a magas vérnyomás, az ebből következő rendszeres fejfájás, rossz közérzet, sűrű depressziós állapot, álmatlanság, időjárás érzékenység, kéz és lábzsibbadás, stb. Ma ezekről csak annyit: egyik tünet sincs meg. A vércukor szintem sokkal jobban kezelhető, koleszterinem stabilizált. Azok, akik környezetemben segítségemmel kipróbálták, hasonlóan kedvezően vélekednek. Csak ennyit a tudományról. Ha nem akarok valamiről jót mondani, arra a tudomány talál megoldást. Persze arról nem szólnak, hogy ha stabilizált allicin került volna a vizsgálandó 192 emberbe, talán más eredmény lett volna megállapítva. De hát ez a tudomány és a gyógyszergyártóknak egyáltalán nem érdeke. Túl egyszerű lenne a képlet.

További ajánlatunk a fokhagyma vita iránt érdeklődőknek:
Fokhagyma - mégis védi az ereket?

 
MEGOSZTÁS:
Iwiw E-mail Nyomtatás

Hozzászólások (0)

Bejelentkezés

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány weboldalán bizonyos tartalmak, illetve szolgáltatások csak regisztrált felhasználók számára elérhetőek.

A regisztráció előnyei:
Mennyibe kerül?
A regisztráció ingyenes és az is marad.

Hogyan regisztráljak?
Kérjük, adja meg a kért adatokat, majd nyomja meg "Regisztráció" gombot! A megadott e-mail címre, elküldünk Önnek egy levelet, amiben egy aktiváló linket talál. Erre a linkre kattintva tudja majd véglegesíteni feliratkozását. Fontos tudnia, hogy csak regisztrációja véglegesítése után tud majd bejelentkezni oldalainkon.

Kiemelt ajánlat

Szív Szótára
Nem igazodik el a zárójelentésen?
tovább »

Defibrillátor térkép


Szavazás

Mi a javaslata az élelmiszerek transzzsír tartalmára vonatkozólag?

Államilag korlátozni a megengedhető arányt
Egy szint felett megadóztatni
Gyártók önkéntes fogadalma
Nem időszerű ez most

Alapító szervezetünk

Magyar Kardiológusok Társasága a Magyar Nemzeti Szívalapítvány alapító szervezete


Nemzetközi kapcsolatok

European Heart Network
World Heart Federation

Facebookon




Szívalapítvány a YouTube-on

Hívja a 13600-at, majd adja meg a 82-es kódot