Fokhagyma - mégis védi az ereket?

Az elmúlt napokban több vezető hírszolgáltató beszámolt az alabamai egyetem fokhagymával végzett kísérletes eredményeiről, melyben a fokhagymának az erekre gyakorolt előnyős hatását észlelték. Az állatkísérletes modellben a fokhagyma lével kezelt vörösvértestekből hidrogén szulfid (H2S) szabadult fel, ezután az erek feszülése nagymértékben csökkent.

Fokhagyma - mégis védi az ereket?

(a közlemény angolul) A Nemzeti Szívalapítvány álláspontja szerint ez az új eredmény érdekes, új megvilágítást ad a fokhagyma élettani hatásainak vizsgálatában. Óvatosság ajánlott azonban akkor, ha az eredményeket közvetlenül emberi fogyasztásra vetítjük ki.

Az orvostudományi kutatások különböző szintű bizonyítékokkal szolgálnak egy anyag vagy egy kezelés gyógyító hatására vonatkozólag. A jelenleg ismertetett állatkísérletes anyag a bizonyítékok alsó szintjét képviselik, mivel nem embereken végezték, nem teljes szervezeten, hanem szervpreparátumokon, és végpont nem a betegség lefolyása volt, hanem élettani néhány paraméter változása.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

A bizonyítékok legmagasabb szintjét a meghatározó szakmai testületek álláspontja képviseli. Így az Amerikai Szívtársaság jelenlegi álláspontja szerint, a fokhagyma esetleges hatásáról nem rendelkezünk elegendő adattal, például a szívinfarktus vagy az érszűkület csökkentésében. Ráadásul egy embereken végzett idei vizsgálatban a különböző fokhagyma készítményeknek nem volt hatása a rossz koleszterin szintre.

Ezért egyelőre a közölt tanulmány alapján nem ajánlható a fokhagyma túlzott fogyasztása a szív és érrendszeri betegségek megelőzése céljából. A fokhagyma az egészséges étrend része, az ajánlások naponta minimum 40, optimálisan 60 dekagramm zöldség vagy gyümölcs fogyasztását javasolják. Ebbe a fokhagyma is beletartozhat.

További ajánlatunk a fokhagyma vita iránt érdeklődőknek:
Fokhagyma - nem csökkenti a koleszterint


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!