Jó szívvel az egészségért

Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Keresés

Fokhagyma - mégis védi az ereket?

2007. október 17. | Frissítve: 2013-01-19 13:47

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Az elmúlt napokban több vezető hírszolgáltató beszámolt az alabamai egyetem fokhagymával végzett kísérletes eredményeiről, melyben a fokhagymának az erekre gyakorolt előnyős hatását észlelték. Az állatkísérletes modellben a fokhagyma lével kezelt vörösvértestekből hidrogén szulfid (H2S) szabadult fel, ezután az erek feszülése nagymértékben csökkent.

Fokhagyma - mégis védi az ereket?

(a közlemény angolul) A Nemzeti Szívalapítvány álláspontja szerint ez az új eredmény érdekes, új megvilágítást ad a fokhagyma élettani hatásainak vizsgálatában. Óvatosság ajánlott azonban akkor, ha az eredményeket közvetlenül emberi fogyasztásra vetítjük ki.

Az orvostudományi kutatások különböző szintű bizonyítékokkal szolgálnak egy anyag vagy egy kezelés gyógyító hatására vonatkozólag. A jelenleg ismertetett állatkísérletes anyag a bizonyítékok alsó szintjét képviselik, mivel nem embereken végezték, nem teljes szervezeten, hanem szervpreparátumokon, és végpont nem a betegség lefolyása volt, hanem élettani néhány paraméter változása.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

A bizonyítékok legmagasabb szintjét a meghatározó szakmai testületek álláspontja képviseli. Így az Amerikai Szívtársaság jelenlegi álláspontja szerint, a fokhagyma esetleges hatásáról nem rendelkezünk elegendő adattal, például a szívinfarktus vagy az érszűkület csökkentésében. Ráadásul egy embereken végzett idei vizsgálatban a különböző fokhagyma készítményeknek nem volt hatása a rossz koleszterin szintre.

Ezért egyelőre a közölt tanulmány alapján nem ajánlható a fokhagyma túlzott fogyasztása a szív és érrendszeri betegségek megelőzése céljából. A fokhagyma az egészséges étrend része, az ajánlások naponta minimum 40, optimálisan 60 dekagramm zöldség vagy gyümölcs fogyasztását javasolják. Ebbe a fokhagyma is beletartozhat.

További ajánlatunk a fokhagyma vita iránt érdeklődőknek:
Fokhagyma - nem csökkenti a koleszterint

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Hozzászólások (1)

Bejelentkezés

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány weboldalán bizonyos tartalmak, illetve szolgáltatások csak regisztrált felhasználók számára elérhetőek.

A regisztráció előnyei:
Mennyibe kerül?
A regisztráció ingyenes és az is marad.

Hogyan regisztráljak?
Kérjük, adja meg a kért adatokat, majd nyomja meg "Regisztráció" gombot! A megadott e-mail címre, elküldünk Önnek egy levelet, amiben egy aktiváló linket talál. Erre a linkre kattintva tudja majd véglegesíteni feliratkozását. Fontos tudnia, hogy csak regisztrációja véglegesítése után tud majd bejelentkezni oldalainkon.

Kiemelt ajánlat

Szív Szótára
Nem igazodik el a zárójelentésen?
tovább »

Defibrillátor térkép


Szavazás

Mi a javaslata az élelmiszerek transzzsír tartalmára vonatkozólag?

Államilag korlátozni a megengedhető arányt
Egy szint felett megadóztatni
Gyártók önkéntes fogadalma
Nem időszerű ez most

Alapító szervezetünk

Magyar Kardiológusok Társasága a Magyar Nemzeti Szívalapítvány alapító szervezete


Nemzetközi kapcsolatok

European Heart Network
World Heart Federation

Facebookon
Szívalapítvány a YouTube-on