Mangalica - megdőlt egy mítosz?

Az Országos Húsipari Kutatóintézet tanulmánya cáfolja azt a közkeletű vélekedést, hogy a mangalica fogyasztása megóvná az érrendszert. Sok gyártó előszeretettel hivatkozik a mangalica állítólagos előnyös zsírsavösszetételére. Sajnos, a tudományos bizonyítékok ezt nem támasztják alá.

Mangalica - megdőlt egy mítosz?

Nemzeti örökségünk része a mangalica sertés. Sokan kedvelik ízletes húsát, melynek alapja, hogy a zsír az izomrostokat finoman átszövi. Manapság sokfelé olvasni arról is, hogy a mangalica húsa egészséges, koleszterintartalma alacsony, ezzel szemben telítetlen zsírsav tartalma pedig - kedvezően - magas. Vajon mi az igaz ezekből az állításokból?

Az Országos Húsipari Intézet kutatói alaposan megvizsgálták a mangalica húsát. A részletes eredményeket is tartalmazó közlés szerint "nincs alapjuk tehát azoknak a feltételezéseknek, melyek szerint a mangalica zsírja kedvezőbb zsírsavösszetételénél fogva könnyebben emészthető és egészségesebb, mint az intenzív fajtáké. Nem igaz az az állítás, hogy a mangalica zsírsavösszetétele ugyanolyan, mint a tengeri halaké. A mangalica húsa ugyanannyi koleszterint tartalmaz, mint az általánosan elterjedt hízósertés típusoké." A teljes beszámolót a Kutatóintézet honlapján olvashatják.

 

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!