A sófogyasztásról

A gyermekek sófogyasztásának csökkentése a megivott cukrozott üdítőitalok mennyiségét is csökkenti. Ezáltal csökken az elhízás, a magas vérnyomás és felnőttkorban kialakuló szívinfarktus és stroke kockázata - derül ki az Amerikai Szívtársaság által kiadott Hypertension folyóirat legfrissebb számából. A dr. Feng He vezette angliai munkacsoport az 1997-ben az Egyesült Királyságban elvégzett Nemzeti Étrendi és Táplálkozási Felmérés adatait elemezte.

A gyermekek sófogyasztásának csökkentése a megivott cukrozott üdítőitalok mennyiségét is csökkenti.

A felmérésben résztvevő 4 és 18 év közötti gyermekek teljes étel és italfogyasztását részletesen feljegyezték. A több mint 1600 lány és fiú adatai alapján a kevésbé sós étrendet evő gyermekek kevesebb folyadékot ittak. Számokra lefordítva a só bevitel 1 grammnyi csökkentése a napi folyadékfogyasztást 1 deciliterrel csökkentette.A kutatók azt is igazolták, hogy a kevésbé sós étrend kevesebb cukrozott üdítőital fogyasztását eredményezi. 1 gramm csökkenés a só bevitelben a cukrozott üdítőitalok 27 grammos csökkenését eredményezi.

A munkacsoport számításai szerint a só bevitelt felére csökkentésével a heti kalória bevitel is csökkenhetne 250 kilokalóriával, a cukrozott üdítők csökkenése révén. A só bevitel csökkentése nem csak alacsonyabb vérnyomást eredményezne, hanem az elhízás csökkenését is segítené.

A magas vérnyomás és elhízás egyaránt emeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát. A szaklap szerkesztőségi kommentárja szerint felnőtteken végzett felmérés alapján a napi só bevitel 1,3 grammos csökkentése 5 Hgmm-rel csökkentené a vérnyomás emelkedés mértékét az életkor előrehaladtával, ami Amerikában százötvenezer megmentet életet eredményezne.

Dr. Nagy András, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke emlékeztetett arra, hogy az Európai Szívhálózattal együttműködésben 3 éve a gyermekek elhízása ellen indított program felmérése alapján a gyermekeket célzó élelmiszer reklámok túlnyomó része magas só, cukor és zsírtartalmú termék fogyasztására buzdít. A gyermekek elhízása hazánkban is növekvő mértékű.

A sóbevitel 80 százaléka az iparilag feldolgozott élelmiszer termékekkel kerül be a szervezetbe. Ezért az asztali sótartó száműzése önmagában nem oldaná meg a helyzetet, inkább az élelmiszer választás tudatosságán kellene javítani az élelmiszerkereskedelemben és a vendéglátóhelyeken. Sajnos ma a só (vagy a nátrium) mennyiségének feltüntetése nem kötelező a címkéken a gyártók számára. Ezért általában csak azokon a termékeken találkozhatunk a só számszerű mennyiségével, melyekben alacsony a só aránya. Nyugodtak lehetünk a sótartalom miatt, ha az kevesebb, mint 0,5 gramm 100 gramm termékben, ami megfelel 0,2 gramm nátriumnak.


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!