EgészségVonat - a nők kétharmadánál súlyos hasi elhízás

17.689 megszűrt látogató; ennek fele nagy kockázatú, a 40 év feletti nők drasztikus hasi elhízása, a férfiak 60%-a pedig nagy kockázatú beteg - Tömören ez az elrettentő eredmény született a Magyar Kardiológus Társaság, a Magyar Diabétesz Társaság, a Magyar Ateroszklerózis Társaság, a Magyar Hipertónia Társaság és a Sanofi-aventis, Magyarország vezető gyógyszervállalata által közösen indított EgészségVonat országjáró körútján.

EgészségVonat - a nők kétharmadánál súlyos hasi elhízás

A különleges szerelvény pontosan egy évvel ezelőtt, 2006-ban a Szívünk Napján indult országjáró körútjára, hogy felhívja a lakosság figyelmét a hasi elhízás problémájára, hiszen tudományos kutatások összefüggéseket találtak a szívinfarktus kialakulása és a hasi zsírpárnák között. A 18 vidéki és Budapestre is ellátogató vonaton ingyenes orvosi szűrések és interaktív tájékoztatási eszközök várták az érdeklődőket.

 

A vonat az ország összes megyéjét végigjárta, a budapesti állomással bezáróan összesen 17.689-en látogatták meg, s vettek részt a szűréseken.

A vonaton megszűrtek közül minden tizedik ember (a látogatók 10,2%-a) már egyszer átesett valamilyen szív-és érrendszeri megbetegedésen, ők azok, akik igen nagy kockázattal élnek. A nagy kockázatú betegek képviselik azon betegcsoportot, akiknél az elkövetkező 10 éven belül nagy eséllyel várható szívinfarktus vagy szélütés bekövetkezése. A "nagy kockázatú" kategóriába tartozó csoport aránya óriási: a megszűrtek csaknem fele ide tartozik.

A nemek közti megoszlás szerint meglepő eredmény született: minden egyes városban a nők több mint fele a kritikus határ feletti (88 cm feletti) haskörfogattal bír. A férfiak 60%-a esik az igen nagy illetve a nagy kockázatú betegek csoportjába.

Budapestre június végén érkezett meg a különleges szerelvény, és különlegesen rossz eredményt produkált: a megszűrt látogatók 56,4%-a tartozott az igen nagy illetve a nagy kockázatú betegek kategóriájába. Minden 3. férfi hasi elhízott volt, s a nők 66,6%-ának volt nagyobb a pocakja, a küszöbértékként meghatározott 88cm-nél. Ez a méret pedig önmagában elegendő, hogy az adott személy szív-és érrendszeri megbetegedések potenciális célpontjává válhasson!

Szegeden, ahol a Vonatra látogatott egy 101 éves férfit is, közel azonos arányban voltak a kis és a nagykockázatú betegek, amit már fél-sikernek mondhatunk, hiszen a városok "versenyében" alulmaradt Szolnokon minden 5. látogató igen nagy kockázatú beteg volt, 44,9%-uk pedig nagy kockázatú beteg. Az itt megszűrt nők 75,9%-a rendelkezett komoly rizikófaktort jelentő pocak mérettel. Szolnok a városok versenyében a férfiak tekintetében is alulmaradt: az erősebbik nem képviselői között is itt voltak a legtöbben nagyhasúak.

Szekszárdon végzett szűrések hozták meg a legjobb eredményeket, örülni azonban itt sem lehet, 40,5%-ban találtunk igen nagy és nagy kockázatú betegeket, a vonatra látogatók több mint fele azonban a megnyugtató kis kockázatú kategóriába esett.A megvizsgált látogatók korcsoport szerinti bontásának eredménye azt a szomorú tényt tárta fel, hogy az 50 év feletti férfiak kevésbé figyelnek oda egészségükre, a hasi elhízottak aránya 50 év felett a korral egyenes arányban növekszik.

Míg a 40-49 évesek közötti férfiak 38,1 %-a rendelkezik nagyobb pocakkal, az 50-59 évesek közötti férfiak fele hasi elhízott. A nők itt is előbbre járnak: náluk már 40 év felett érezhető ez a törésvonal, innen kezdve hirtelen megugrik a hasi elhízottak aránya.


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!