A keserű csokoládé gátolja a vérrögképződést

Amerikai kutatók megfigyelték, hogy a sok keserű csokoládét fogyasztók vérlemezkéinek összetapadása csökken.

Keserű csokoládé gátolja a vérrögképződést

A felfedezésre mintegy véletlenül, egy másik vizsgálat "melléktermékeként" jöttek rá a kutatók. Az aszpirin vérlemezkékre gyakorolt hatását vizsgálták, de nem vehették figyelembe azokat, akik nem feleltek meg minden kritériumnak, azaz annak, hogy ne dohányozzanak, és ne fogyasszanak olyan ételt vagy italt, amely hatással lehet a vérrögképződésre.

A felfedezésre mintegy véletlenül, egy másik vizsgálat "melléktermékeként" jöttek rá a kutatók. Az aszpirin vérlemezkékre gyakorolt hatását vizsgálták, de nem vehették figyelembe azokat, akik nem feleltek meg minden kritériumnak, azaz annak, hogy ne dohányozzanak, és ne fogyasszanak olyan ételt vagy italt, amely hatással lehet a vérrögképződésre.

Amikor kiderült hogy egyesek nem tartották be a csokoládéevésre vonatkozó tilalmat, őket sem zárták ki, hanem egy másik vizsgálatba lettek bevonva. Vérmintáikat összevetették egy kontrollcsoport adataival, hogy a vérrögképződést vizsgálják.

A flavonoidokban gazdag, sötét, jó minőségű keserű csokoládénak, amely nem tartalmaz a zsírt és cukrot, egészségvédő tulajdonságai vannak, bár ez a hatás nem olyan erős, mint az aszpirin esetében, állapították meg a kutatók.

A csokoládét fogyasztók csoportjában átlagosan 130 másodperc alatt tapadtak össze a vérlemezkék, míg a másik csoportban 123 másodperc alatt. Azt is megfigyelték, hogy a csokoládét evők vizeletében a vérlemezkék aktivitásának jelentősen kevesebb mellékterméke található, ami arra utal, hogy a vérlemezkék nem aktiválódnak, így nem tapadnak olyan mértékben, mondják a kutatók.

Bármi, amit az ember elfogyaszt, hatással van a vérlemezkék funkciójára, azaz, a véralvadásra. Ha a vér hígabb, kevésbé valószínű a vérrögképződés, és csökken a a szívinfarktus kockázata is.

Egy kevés jó étcsokoládé alkalmanként elfogyasztva egészséges lehet, de óvakodjunk attól, hogy a szívbetegség megelőzésének ürügyén kilószámra fogyasszuk, mert a zsír és a cukor nagyon káros.

Forrás: Heart 2006;92:119-120 doi:10.1136/hrt.2005.063362


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!