Ingyenes gyümölcsöt az iskolákba!

Megsemmisítés helyett adják a gyermekeknek a piacról kivont gyümölcsöt és zöldséget. A Nemzeti Szívalapítvány az uniós javaslat támogatását kéri a földművelődésügyi minisztertől.

Ingyenes gyümölcsöt az iskolákba!

Az Európai Unió több régi tagállamában sikeresen működő iskolai gyümölcs és zöldség programok hatására kevesebb üdítőt, cukorkát, chipset fogyasztanak az iskolában a gyerekek, sőt, általában véve javultak a családok étkezési szokásai. Mindez különösen fontos a hátrányosabb társadalmi-gazdasági helyzetű gyerekek számára. Az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának jövő héten (jún. 11.-én) kezdődő ülésén az iskolai gyümölcs és zöldség fogyasztás jelentős bővítéséről fognak szavazni az európai miniszterek. Pozitív döntés esetén lesz mód rá, hogy az új tagállamokban is beinduljanak a hasonló programok.

A gyümölcs és zöldségpiac közös szervezésének reformja kapcsán az Unió támogatná, hogy a piaci árukivonások egy részét ingyen osszák ki az iskolákban és más közösségi intézményekben - az ilyen árufelesleg nagy részét jelenleg ugyanis megsemmisítik. Az említett indítványhoz egy másik javaslat is társul: Marianne Fischer Boel, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa azt vetette fel, hogy - uniós szinten - évi 100 millió eurós alapot hozzanak létre az 5-13 közötti gyerekek gyümölcs-fogyasztásának bővítésére, költségét fele részben az Unió, fele részben a tagállamok finanszíroznák. A javaslatról ugyancsak hétfőn döntenek a Tanács következő ülésén Brüsszelben.

Zöldség és gyümölcs fogyasztás naponta Európában - grafikon
 

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány utalva arra az ismert tényre, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendnek védő hatása van a keringési kórok, a diabétesz, magas vérnyomás, egyes rákos megbetegedések, illetve az elhízás, a túlsúly kialakulásával szemben -, arra is emlékeztet, hogy a fogyasztás még napjainkban is csak néhány mediterrán országban éri el az ajánlott 40 dkg napi mennyiséget.

A Szívalapítvány éppen ezért fordult levéllel a magyar mezőgazdasági miniszterhez, hogy támogassa Brüsszelben a felvetett javaslatot, mert így a hazai gyerekek számára is újabb lehetőség nyílik az egészségesebb életmódra.

Jelenleg Anglia, Skócia, Írország, Belgium, Norvégia és Dánia iskoláiban működnek sikeres programok, melyek továbbterjesztése európai szintű politikai támogatást igényel. Az iskolai gyümölcs, zöldség program a gyerekkori elhízás megelőzését, csökkentését célzó stratégiák, valamint az egészséges étkezési szokások megalapozásának lényegi eleme. Az Iskolatej Programhoz hasonló gyümölcs, zöldség program lehetővé tenné, hogy a tagállamok hatékonyan növeljék az iskolákban a gyümölcs-zöldség fogyasztást. Mindez egybevágna a táplálkozás, túlsúly és az elhízáshoz társuló betegségekről kiadott - és a Bizottság által a közelmúltban elfogadott - Fehér Könyv céljaival, ismertette az MTI-vel dr. Nagy András, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke.


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!