Bizottsági ámen az iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság 2008-ban uniós program létrehozását javasolta, amelynek keretében az iskolások között térítésmentesen osztanának szét gyümölcsöt és zöldséget. A friss gyümölcs és zöldség vásárlására és iskolákban való szétosztására az európai alapokból évi 90 millió euró áll rendelkezésre, amit a programban részt venni kívánó tagállamok saját forrásaikkal egészítenek ki.

Bizottsági ámen az iskolagyümölcs-programra

Az iskolagyümölcs-program célja a helyes étkezési szokások kialakulásának elősegítése a fiatalok körében. A program nemcsak a gyümölcs és a zöldség ingyenes szétosztására irányul, hanem a résztvevő tagállamoknak nemzeti stratégiát is ki kell dolgozniuk. Az Európai Unióban 22 millióra becsülik a túlsúlyos gyermekek számát. Ebből több mint 5 millióan elhízottak, és számuk várhatóan minden évben négyszázezerrel növekszik. A jobb táplálkozás nagymértékben segíthet a probléma megoldásában. A javaslat most kerül a Tanács és az Európai Parlament elé.

"Kiemelkedően fontos, hogy a helyes szokások már gyermekkorban kialakuljanak, hiszen ezek felnőtt korban is megmaradnak. Sok gyermek nem eszik elegendő gyümölcsöt és zöldséget, és gyakran nem is tudják, hogy valójában milyen finomak. Csak végig kell sétálni egy európai város tetszőleges nagyobb utcáján, és rögtön látszik a probléma jelentősége, vagyis az, hány gyermeket is érint a túlsúlyosság. Ezen akarunk változtatni", nyilatkozta Mariann Fischer Boel, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési ügyekért felelős biztos.

Az iskolagyümölcs-programra vonatkozó javaslat a gyümölcs- és zöldségpiac szervezésének reformjáról 2007 júniusában folytatott tárgyalások során indult el. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány már ekkor sürgette a javaslat mielőbbi kiterjesztését.

A szakértők egyetértenek abban, hogy az egészséges táplálkozás alapvető szerepet játszhat az elhízás gyakoriságának csökkentésében, valamint a csak később jelentkező komoly egészségügyi problémák - köztük a szív- és érrendszeri megbetegedések és a 2-es típusú cukorbetegség - kockázatának visszaszorításában. A megoldás kulcsa a megfelelő mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztása.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint egy nap fejenként nettó 400 gramm gyümölcsöt és zöldséget tanácsos elfogyasztani. A Nemzeti Szívalapítvány szerint optimális lenne a napi 600 gramm fogyasztás. Az európaiak többsége nem éri el ezt a szintet, és a csökkenő tendencia különösen szembetűnő a fiatalok körében. A Nemzeti Szívalapítvány emlékeztet, hogy egy friss felmérés szerint Magyarország az egy főre eső gyümölcs és zöldség fogyasztás alapján az Európai Unió tagállamainak utolsó harmadában van.

Tanulmányok bizonyítják, hogy az egészséges táplálkozási szokások gyermekkorban alakulnak ki. Akik gyermekkorban sok gyümölcsöt és zöldséget esznek, azok később is lelkes fogyasztók maradnak. Akik viszont keveset, azok általában később sem változtatnak ezen, és szokásaikat gyermekeiknek is továbbadják. A kutatások tanúsága szerint az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családok általában kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. Az iskolák egészséges termékekkel történő térítésmentes ellátása ezért valódi változást eredményezhet, különösen hátrányos helyzetű környezetben.

Az iskolák gyümölccsel és zöldséggel történő ellátásához a Bizottság évente 90 millió eurót bocsát rendelkezésre. A tagállamok kormányai választhatnak, hogy részt kívánnak-e venni a programban. Az Unió az úgynevezett "konvergenciarégiókban", ahol alacsonyabb az egy főre jutó GDP, a programokat 50%-ban illetve 75%-ban társfinanszírozza. Ezzel a pénzösszeggel nem lehet a meglévő nemzeti finanszírozást helyettesíteni, hanem olyan további tevékenységek támogatására szolgál, amelyek kapcsolatban állnak már meglévő programokkal vagy teljesen új kezdeményezések. A nemzeti hatóságoknak az egészségügyért és az oktatásért felelős állami szervekkel együttműködve, az ágazat és az érdekelt felek bevonásával a tagországi preferenciákhoz igazodó nemzeti stratégiát kell kidolgozniuk. A programok a 2009/2010-es tanév elején indulnak.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány örömmel üdvözli a Bizottság javaslatát és feltétlenül bízik abban, hogy a kormány a program magyarországi bevezetéséről hoz majd döntést.

 
Hegyi Gyula

Hegyi Gyula, az Európai Parlament magyar tagja fontosnak tartja, hogy így egészséges étkezési szokásokat lehet kialakítani fiatal korban. A képviselő emlékeztet arra, hogy a WHO ajánlása szerint naponta legalább 400 gramm gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztunk, de nagyon sok gyerek és felnőtt ennél lényegesen kevesebbhez jut hozzá. Nem mellesleg a kiváló magyar zöldség- és gyümölcstermelés is támogatást kapna az iskolai gyümölcs-program révén. A magyar képviselő ugyanakkor figyelmeztet a növényvédő szerekkel fertőzött gyümölcsök, zöldségek veszélyeire is.

Hegyi Gyula szerint, ha a magyar kormány bekapcsolódik az iskolai gyümölcs programba, akkor ki kell kötnie, hogy csak alacsony növényvédőszer-tartalmú termékekre terjedhet ki a támogatás.


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!