Dohányzás és szívbetegség

Amit a dohányzásról, a leszokás előnyeiről és a szén-monoxidról tudni kell

Közismert, hogy minden harmadik ember dohányzik Magyarországon. Évente 28 - 30 ezren halnak meg - egy kisvárosnyi ember - a dohányzás okozta valamilyen betegségen, 2300-an pedig passzív dohányosként, azért mert kénytelenek mások füstjét belélegezni.

A dohányzás rákot okoz

Hogyan tudnánk ezeket az elképesztően rossz adatokat befolyásolni, javítani?

Tény, hogy a dohányosok többsége már próbálkozott a leszokással. Ki saját maga, ki a partnere, családja egészsége miatt, de sokan a dohányáruk borsos ára miatt gondolkodott el azon, hogy végleg leteszi a cigarettát. A dohányzás abbahagyásával rögtön jelentkeznek az egészség javulására utaló jelek.

Le akar szokni a dohányzásról? Milyen módszereket választhat? Melyik eredményes, melyik szorul még további vizsgálatokra? Nem mindegy, hogy dönt. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány is jegyzi a Magyar Dohányzásellenes Koalíció által kidolgozott szakmai állásfoglalást, melyből Ön is tájékozódhat a dohányzás abbahagyásának elősegítéséről.

Munkahely: legyen 100% dohányzásmentes terület

A magyar emberek többsége támogatná

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány csatlakozik a Magyar Dohányzáselleni Koalícióhoz: valamennyi munkahelyen legyen teljes a dohányzás tilalma. A dohányzás áll minden ötödik szív és érrendszeri betegségek okozta halálozás hátterében. A passzív dohányzás sem kevésbé halálos: a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint világszerte évente 200 000 dolgozó leli halálát a mások által elfüstölt dohány beszívása következtében. Ennek fényében a passzív dohányzás veszélyeire hívjuk fel elsősorban a figyelmet Dohányzásmentes Napon, május 31-én.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány szerint mindenkinek joga van az egészséget nem veszélyeztető környezetben dolgozni. Mára már a dohányzás elleni küzdelemben sok helyen komoly eredményeket értek el. A Dohányzásmentes Keretegyezmény elvei megfelelő kiindulási alapot adnak a dohányfüst-mentes környezet kialakításához.

 • a világon az emberek többsége nem dohányzik és joga van ahhoz, hogy ne legyen kitéve a más emberek által keltett dohányfüst ártalmainak;

 • a felmérések azt mutatják, hogy a dohányzással kapcsolatos tilalmakat mind a dohányzók, mind a nemdohányzók széles köre támogatja, az Eurobarometer legújabb, 2007. május 22-én közzétett adatai szerint a magyar lakosság 58%-a határozottan, további 24% pedig támogatná a dohányzás betiltását éttermekben;

Európában egyre több ország csatlakozik Írország kezdeményezéséhez és tiltja be teljesen a munkahelyeken a dohányzást, köztük a vendéglátóhelyeken. Magyarországon az egészségben várható évek száma az Unión belül az egyik legalacsonyabb, ezért nem késlekedhetünk hasonló szabályozás bevezetésével. Csak a 100%-osan dohányzásmentes területek növelése vezethet el a dohányzással összefüggő betegségek csökkenéséhez.

Passzív dohányzás - miért kell korlátozni?

 • A passzív dohányzás betegséget és halált okoz

 • Az EU 25 tagállamában évente 79000 ember hal meg passzív dohányzás következtében

 • Magyarországon 2004-ben 2300 ember halt meg azért, mert mások dohányfüstjét belélegezte, közülük majdnem 1100 sohasem dohányzott

 • 2004-ben a magyar társadalomnak és költségvetésnek 17 milliárd forint vesztesége származott a passzív dohányzás miatt

 • A magyar nemdohányzókat védő törvény szigora messze elmarad a dohányzás visszaszorításában sikeres országokétól, a jelen európai "trendtől", a nemzetközi ajánlásoktól és a magyar lakosság egészségnek érdekeitől

Elérkezett az idő, hogy Magyarországon is teljesen korlátozzák a munkahelyi dohányzást, más uniós országokhoz hasonlóan:

Írország, 2004. március 29.
 • Írország, 2004. március 29.
 • Norvégia, 2004. június 1.
 • Málta, 2004. október 5, majd 2005. április 5.
 • Olaszország, 2005. január 10.
 • Svédország, 2005. június 1.
 • Belgium, 2006. január 1.
 • Skócia, 2006. március 26.
 • Litvánia, 2007. január 1.
 • Észak-Írország és Wales, 2007. április 30.
 • Portugália 2007. május
 • Finnország, 2007. június: éttermek, kávézók, bárok
 • Izland, 2007. június: éttermek, kávézók, bárok
 • Észtország, 2007. június: éttermek, kávézók, bárok
 • Egyesült Királyság, 2007. július 1.
 • Dánia, 2007. augusztus: éttermek, tömegközlekedés, munkahelyek
 • Franciaország, 2008. január 1.
 • Alsó-Szászország, Baden-Württemberg, Németország, 2007. augusztus: zárt légkörű nyilvános helyeken
 • Hollandia, 2008. július: éttermek, bárok

Korlátozások más országokban:

 • Florida, Egyesült Államok: munkahelyi dohányzás tilos
 • Kalifornia, Egyesült Államok: munkahelyi tilalom
 • Bhutan, 2004. november: kereskedelem teljes tilalma
 • Dubai, 2007. május: kormányzati épületekben
 • Victoria és Új-Dél-Wales,Ausztrália, 2007. július: vendéglátó helyek
 • Törökország, 2008. január: vendéglátóhelyek. Bevezetés 18 hónap múlva
 • Thaiföld, 2008. február: légkondicionált bárok és hivatalok

Magyarország gazdasága is szenved a dohányzás költségeitől

Az aktív dohányzás 315-330 milliárd forint kiadást jelent a társadalomnak és költségvetésnek, azaz veszteséget - A Gazdaságkutató Intézet tanulmánya szerint. A dohányvertikumból származó bevételek ezt nem fedezik; például 2004-ben a bevétel közel 260 milliárd forint körüli volt, ami közel 100 milliárd forint dohányzással kapcsolatos veszteséget jelent a magyar társadalomnak - jövedéki és egyéb adók formájában a dohányosok ennyivel kevesebbet fizetnek be a költségvetésbe, mint amennyibe ők maguk kerülnek.

Összefoglaló a dohányzás társadalmi költségeiről, 2004 (Forrás: GKI: Tompa Tamás, Dr. Barta Judit)

Tétel Költség (milliárd forint )
Közvetlen hatások
Fekvőbeteg ellátás 13.5-13.9
Jövedelem kiesés betegség miatt 27.7-28.5
Rokkantnyugdíj 35.9-37.1
Háziorvosi ellátás 7.1-7.3
Táppénz 9.3-9.6
SZJA adóbevétel kiesés 0.7
Gyógyszerkiadás 50.4-51.9
Hálapénz 3.6-3.8
Tűzkár 0.25
Közvetlen kiadások összesen 148.5-152.9
Közvetett hatások
Jövedelem kiesés halálozás miatt 166.6-176.8
Közvetett kiadások összesen 166.6-176.8
Kiadások összesen 315-330

Hogyan? Mit veszélyeztet a dohányzó ember? Olvassa el összefoglalónkat

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány tagja a Magyar Dohányzásellenes Koalíciónak. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a dohányzás a legfontosabb elkerülhető kockázati tényező. Évente 28 ezren halnak meg hazánkban a dohányzás következtében. A magyar társadalom 350 milliárd forintot veszített a dohányzás közvetlen és közvetett hatásai miatt.

Van Gogh - Koponya cigarettával

A cigarettázó ember rongálja nem csak a saját, hanem a szoros környezetében élők, azaz családtagjainak az egészségét is. A rendszeresen dohányzók között sokszorosan gyakoribb számos súlyos betegség: szívinfarktus, vérrögképződés (trombózis és embólia), érszűkület (ami gyakran amputációhoz vezet), rosszindulatú daganatok (nem csak a tüdőrák!), légzési elégtelenséghez vezető tüdőtágulás és idült hörghurut. Ezek rendszerint több évtizedes cigarettázás után, a középkorúakon vagy még idősebb korban jelentkeznek.

A dohányzás Önnek "csak egy szokás" vagy rabjává vált? Végezze el a nikotin függőség Fagerstrom tesztjét, hogy megismerje függőségének mértékét.

Az Európai Únió elindította dohányzás ellenes honlapját. A "HELP - Dohányfüstmentes életért" című honlap valamennyi tagállam nyelvén, így magyarul is elérhető. A honlap segítséget nyújt a leszokásban és tájékoztat a dohányzás veszélyeiről.

Az Európai Únió dohányzás ellenes honlapja
HELP - Dohányfüstmentes életért

Dohányzásról leszokást segítő szakrendelések listája Ezt az oldalt is ajánljuk: marnemdohanyzom.blogspot.com


Marlboro Man reklám

Wayne McLaren amerikai színész, évtizedeken keresztül "Marlboro Man"-ként vált ismertté dohányreklámok alapján.

49 évesen diagnosztizálták tüdőrákját. 1992-ben halt meg, 51 évesen. Halála előtt a dohányzás reklámozásának korlátozásáért küzdött.

Magyarországon rendszeresen dohányzik a férfiak 38%-a, a nők 20%-a, gyermekeket és aggastyánokat is beszámítva.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány álláspontja:

Hazánkban is mielőbb vezessék be a dohányzás további korlátozását a nyilvános helyeken, mint például a vendéglátó helyeken és közintézményekben. A szív-érrendszeri halálozás hazánkban olyannyira magas, hogy sürgető az ír példa követése.

Dohányzás és a szívbetegségek

Diasor: a dohányzás és a szívbetegségek.


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!