Dohányzás - leszokás

HATÉKONY INTERVENCIÓK A DOHÁNYZÁS ABBAHAGYÁSÁNAK ELőSEGÍTÉSÉRE A MAGYAR DOHÁNYZÁSELLENES KOALÍCIÓ TAGSZERVEZETEI ÁLTAL KIDOLGOZOTT ÁLLÁSFOGLALÁS

A dohányzásról leszokás elősegítése alapvető, a lakosság egészségi állapotának javítását célzó intézkedés, és elengedhetetlen eleme minden, a dohányzás visszaszorítását célzó akciótervnek.

A dohányzás abbahagyása a dohányzás okozta betegségek morbiditását és mortalitását már rövid- és középtávon is kedvezően befolyásolja.

A magyar dohányosok közel fele kívánt 2007 elején leszokni a dohányzásról, közülük 81% ezt már meg is próbálta, minden másodikuk az elmúlt egy évben. Ezek az adatok is jelzik, hogy van igény a leszokás segítésére.

Magyarországon közel 1,8 millió felnőtt él, akik leszokott dohányosok1, bizonyítva, hogy leszokni nem lehetetlen. Ez azonban nem mindig könnyű, a legtöbben többször tesznek kísérletet a leszokásra, mielőtt sikerül nekik.

A sikertelenség oka gyakran az, hogy a dohányzás nemcsak élettani függőséghez (nikotin), hanem pszichés (kívánja a mozdulatsort) és szociális függőséghez (bizonyos tevékenységeket, élethelyzeteket nem tud elképzelni dohányzás nélkül) is vezet.


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!