Felére csökkent a szív- érrendszeri halálozás Írországban

A 80-as évekhez képest felére csökkent a szív- és érrendszeri betegség miatt elhunytak száma Írországban. A javulás főként az életvitel kedvező változásával magyarázható.

A dublini St James kórház kutatói az 1985 és 2000 közötti időszak adatait dolgozták fel frissen közzétett munkájukban. Az időszak utolsó évében a felnőtt lakosságban 3800-zal kevesebb halálozást regisztráltak, ami 47%-os csökkenésnek felel meg.

A további elemzés szerint a halálozás csökkenése mögött 44%-ban a heveny szív-érrendszeri betegségek korszerűbb kezelése, illetve a már infarktust vagy szélütést szenvedettek visszaesésének jobb megelőzése állt.

Ugyanakkor ennél is nagyobb mértékben játszott szerepet az életviteli szokások javulása. Szám szerint a halálozás csökkenése 48%-ban a dohányzás csökkenésének, az egészségesebb étrendnek, a több mozgásnak, a népesség alacsonyabb koleszterin szintjének köszönhető.

A dohányzás csökkenésének nagy lendületet adott a munkahelyi dohányzás 2004-ben történt megtiltása. A kutatók megállapítják, hogy az eredmények megerősítik az a szív-érrendszeri betegségek visszaszorítását célzó nemzeti stratégia fontosságát, mely a korszerű kezelés mellett határozottan elősegíti a megelőzést, különösen a dohányzás korlátozása és az egészséges étrend tekintetében.

Forrás: J Epidemiol Community Health 2006; 60: 322-327

Hazánkban is mielőbb vezessék be a dohányzás további korlátozását a nyilvános helyeken, mint például a vendéglátó helyeken és közintézményekben. A szív-érrendszeri halálozás hazánkban olyannyira magas, hogy sürgető az ír példa követése.


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!