Hat lépés szívünk egészségéért

Dohányzás, magas vérnyomás, magas vérzsír (koleszterin) szint, mozgásszegény élet, elhízás, cukorbetegség, mind olyan kockázati tényezők, melyek növelik a szív-koszorúérbetegség (angina, szívinfarktus) kialakulásának esélyét. A kockázati tényezők csökkentése érdekében a Magyar Nemzeti Szívalapítvány azt javasolja Önnek, hogy...

Ne dohányozzon!

A dohányzás az egészséget veszélyeztető tényezők közül a legegyszerűbben elkerülhető. Fontos kiemelni, hogy a passzív dohányzás, azaz a mások által kibocsátott füst belélegzése is növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Amennyiben Ön vagy családtagja dohányzik, segítséget kérhet a leszokáshoz (Telefon: 06-40-200-493). A dohányzás elhagyását követően már egy év elteltével a szív-érrendszeri betegségek kockázata felére csökken!

Rendszeresen ellenőrizze vérnyomását!

Magasvérnyomásnak a folyamatosan fennálló 140/90 Hgmm feletti vérnyomásértékeket nevezzük, mely a szívet keményebb munkára készteti, illetve az érrendszer súlyos károsodását idézi elő. Orvosával rendszeresen ellenőrizzék a vérnyomását, mert a jól beállított vérnyomás megelőzi a szövődmények kialakulását. Emellett ügyeljen étrendjére is: kerülje a magas só- és zsírtartalmú ételeket, fogyasszon több gyümölcsöt és zöldséget.

Győződjön meg arról, hogy tápláléka alacsony zsírtartalmú és koleszterinben szegény!

Minden esetben győződjön meg arról, hogy tápláléka alacsony zsírtartalmú. Az elfogyasztott teljes kalória mennyiségből 10 százalék alatt maradjon telített zsírsavak bevitele. Az állati zsiradékok eredményeznek leginkább magas koleszterinszintet. A megemelkedett koleszterin előbb-utóbb lerakódik az erek falában és érszűkületet okoz. Ne felejtse el koleszterinszintjét ellenőriztetni legalább ötévente! Rendszeres mozgással, diétával csökkenthető a szervezet vérzsír-szintje.

Mozogjon többet, legyen aktív fizikailag!

Napi 30-60 perc mozgás már elegendő ahhoz, hogy a mozgásszegénységet mint kockázati tényezőt kiiktassuk az életünkből. Ez lehet séta, futás, kerékpározás, úszás, teniszezés, futball stb. Ha komoly súlytöbblete van, vagy elmúlt 50 éves, akkor az aktivitás fokozása előtt ellenőriztesse magát kezelőorvosával. Nem szükséges atlétaként élnie életét, az olyan egyszerű mozgásformák, mint a séta, a kertészkedés, a házimunka, vagy a tánc is segítenek.

Tartsa meg ideális testsúlyát!

A felesleges kilók megsokszorozzák a szívbetegség és az agyvérzés kockázatát. Túlsúlyosaknál nagyobb a magasvérnyomás- és cukorbetegség kialakulásának veszélye. Figyeljen rá, hogy mennyi kalóriát fogyaszt, és ügyeljen a zsír- és koleszterinbevitelre is. Mérje meg derékbőségét és számítsa ki testtömegindexét! A derékbőséget közvetlenül a köldök feletti vonalban kell lemérni, férfiaknál 94 cm, nőknél 80 cm feletti érték veszélyeztettséget jelent. A testtömegindexet pedig a következőképpen tudja kiszámítani: testtömeg (kg)/magasság méterben mért négyzete (m2). Amennyiben a kapott érték 20-25 közé esik, az Ön testsúlya normális, ha ennél nagyobb, túlsúlyról beszélünk. Ne feledje, hogy az elhízás a második legfontosabb megelőzhető rizikófaktor a dohányzás után!

Rendszeresen látogassa kezelőorvosát!

Amennyiben Ön cukorbeteg vagy más egészségügyi problémája van, akkor pontosan kövesse orvosa tanácsait, előírásait, hogy csökkentse a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.


-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Jó szívű életmód- tanácsok

Étkezés

 • Növelje a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztását.
 • Csökkentse cukor- és sófogyasztását, például kevés édességet, üdítőitalt, chips-et és ropit fogyasszon, kevesebb sót használjon a főzéshez.
 • Kevés zsiradékot fogyasszon, és a telített zsírsavat tartalmazó vajat helyettesítse telítetlen zsírsavat tartalmazó margarinkészítményekkel. Ne fogyasszon transz-zsírsavakat, azaz hidrogénezett növényi olajakat tartalmazó élelmiszereket, mert azok különösen károsak a szívre.
 • Gyermekének jót tesz, ha minél hosszabb ideig szoptatja.
 • Olyan ételeket készítsen, amelyek kiegyensúlyozottak és gazdag tápértékűek, például teljes őrlésű gabonából, sovány húsokból és halból. Olajban sütés helyett párolja, grillezze vagy hirtelen süsse az ételeket.
 • Ne édességgel vagy más egészségtelen étellel jutalmazza gyermekét - gyümölcsöt vagy olajos magvakat adjon inkább, vagy a jutalom olyan egészséges tevékenység, vidámság legyen, amit gyermeke élvez.

Mozgás

 • Gyermekének minden nap legalább 60 perc olyan mozgásra van szüksége, amely megnöveli a pulzusszámát. Teremtse meg a lehetőségét, hogy többet mozogjon, és ösztönözze a rendszeres sportolásra.
 • Ön is tegye a mozgást élete mindennapos részévé. Naponta legalább 30 perces olyan testmozgásra van szüksége egészsége érdekében, amely emeli a pulzusszámát.
 • Próbáljon meg példát mutatni gyermekének az aktív életvitelben.
 • Gyakrabban sportoljon az egész család, és vegyenek részt olyan mozgásprogramokban, amelyet mindannyian szeretnek.
 • Csökkentse a TV nézést és a számítógépes játékokat olyan hobbik ösztönzésével, amelyek több mozgást igényelnek.
 • Nézze meg táblázatunkban, hogy a különböző mozgásformákkal mennyi kalória égethető el.

Dohányzás

 • Amennyiben dohányzik, próbálja meg abbahagyni, vagy ne dohányozzon gyermeke jelenlétében, hadd éljen dohányfüstmentes környezetben. Tudta, hogy egészségügyi szakember támogatásával jelentősen könnyebb abbahagyni a dohányzást?
 • Beszélje meg gyermekével a dohányzás egészségre gyakorolt káros hatását, mielőtt még dohányozni kezdene, vagy amikor észreveszi, hogy elkezdett cigarettázni. Figyelmeztesse, hogy ne higgyen a dohánygyárak reklámjainak.
 

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!