Gyakoribb a magasvérnyomás az alacsony keresetűek között

Nagy létszámú felmérésben vizsgálták a jövedelmi viszonyok hatását a magasvérnyomás kialakulására. Az alacsony kereset, különösen nők esetében fokozza a hipertónia kockázatát.

Régóta ismert, hogy az egyének társadalmi-gazdasági helyzete hatással van a magasvérnyomás betegség kialakulására. Ezen belül azonban a fizetési viszonyok hatását eddig kevésbé vizsgálták. Az egyesült államokbeli kutatásban több, mint 17000 résztvevő több éves adatait elemezték. Az aktív korú résztvevőket két részre osztották, 25-44 éves, illetve 45-65 éves korcsoportra.

Az alacsony kereset a magasvérnyomás fokozott kockázatával járt, a legerősebb volt az összefüggés 25-44 éves életkorú nők esetében. Másfelől az átlagosnál nagyobb jövedelműek között kevesebb hipertóniás volt. A jövedelem duplázódása esetén a hipertónia kockázata 30-35 százalékkal alacsonyabb volt.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Az eredmények azért is meglepőek, mert hipertónia említésekor általában idősebbekre, illetve férfiakra gondolunk. A kutatók javasolják, hogy a rossz keresetű, fiatalabb női dolgozók között rendszeres szűréssel próbálják felkutatni a magasvérnyomás betegséget.

A magasvérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek, ezen belül az érelmeszesedés egyik legfontosabb kockázati faktora. Az emelkedett vérnyomás esetén gyakoribb a szélütés , a szívinfarktus , illetve a perifériás érelzáródás kockázata.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány indította el a Pirosban a Nőkért (PaN) kezdeményezést, mely a felhívja nők fenyegető szív- és érrendszeri betegségekre a figyelmet.

Forrás: Eur J Public Health (2012) 22 (6): 854-859 . (angolul)


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!