Esélynövelés vérnyomáscsökkentéssel

Az érdektelenség az életünkbe kerülhet! RIZIKÓRIADÓ NÉVEN INDÍT ISMERETTERJESZTő PROGRAMOT ALAPÍTÓ SZERVEZETÜNK, A MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA Magyarország halálozási statisztikáiban az első helyen a szív- és érrendszeri betegségek okozta halál áll.

Esélynövelés vérnyomáscsökkentéssel

Szintén elkeserítő adat, hogy Magyarországon az 50 év feletti férfiak még várható élettartama mindössze 23 év, amiből csupán 11 évet tölthetnek el egészségben. Az elrettentő adatoknak több oka is van, ilyen az egészségtudatos életvezetés teljes hiánya, és a csaknem behozhatatlan elmaradás az egészségügyi felvilágosítás terén.

A Magyar Kardiológusok Társaságának a sanofi-aventis/Chinoin együttműködésével elindított RizikóRiadó elnevezésű ismeretterjesztő programja fölhívja a figyelmet az egészségügyi kockázatokra és segítséget nyújt az egészségtudatos életmód megteremtésében.

A RizikóRiadó Program keretében megismertetik a kockázati tényezőket a magasvérnyomás betegekkel, továbbá a nővérek és családorvosok bevonásával kívánják elnyerni a betegek együttműködését, ami példaként szolgálhat arra, hogyan javítsuk edukációval az orvos-beteg együttműködést.

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek ez a vezető halálok, ugyanakkor a betegség végkimenetele nagyban befolyásolható a kockázati tényezők csökkentésével, az életmód befolyásolásával. Így a RizikóRiadó céljainak megvalósításához elengedhetetlen az orvosok, nővérek és a betegek együttműködése.

RIZIKÓRIADÓ - Esélynövelés vérnyomáscsökkentéssel

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

A RizikóRiadó Programról

A betegek nagy részét urbánus legendák, hiedelmek és valós ismeretek keveréke vezeti a mindennapokban, így nincsenek veszélyeztetettségük tudatában, és nem is igyekeznek többet tenni egészségükért. Az ismeretterjesztésben vállal most a Magyar Kardiológusok Társasága, mely újból riadót fúj a RizikóRiadó Program keretében.

A RizikóRiadó Program a családorvosok és a nővérek együttes munkájához gondozási és felvilágosító csomagot ad a családorvosi praxisok kezébe, hogy segítse a napi gondozási munkát. A csomag tartalma kérdőívből, gondozási naplóból és ismeretterjesztő kiadványból, valamint egy magasvérnyomással kapcsolatos felvilágosító filmből áll. A RizikóRiadó Program szervezői szerint a háziorvosok és nővérek szerepe a betegek egészségnevelésében rendkívül jelentős, ezért a kezdeményezés keretében februárban és márciusban az ország hat pontján - Pécsett, Budapesten, Szegeden, Tapolcán, Hévízen és Debrecenben - vehettek részt továbbképzésen a program iránt elkötelezett egészségügyi dolgozók. A betegek a RizikóRiadó Programban részt vevő háziorvosi rendelőkben csatlakozhatnak az esélynövelő kezdeményezéshez.

A kockázat felére csökkenhet

A program szükségességét mi sem bizonyítja jobban, hogy ma hazánkban csaknem 2 millió ember él magasvérnyomással és ebből a legbiztatóbb felmérések szerint is a betegek körülbelül 40%-a éri el a megfelelő célvérnyomást. Pedig a túlélési esélyeket nagymértékben növeli a megfelelően alacsony vérnyomásérték. A legtöbb beteg nincs tisztában azzal, hogy akár 10 Hgmm vérnyomáscsökkenéssel 30%-kal, 20 Hgmm csökkenéssel 50%-kal csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek által okozott halálozás esélye!


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!