Európai szintre került a szívbetegségek ügye

A szívbetegségek Európának évente 192 milliárd Euro veszteséget okoznak. Európában 10 percenként 40 ember hal meg szívinfarktusban, 80 ember hal meg keringési betegségben, 3,2 millió Euro kiadást okozva. Étrendi változtatással a halálozás 4/5 részét lehetne csökkenteni. Végre az európai politika is kezdi jelentőségének megfelelően kezelni a szívbetegségek ügyét.

2004

A szív és érrendszeri betegségek meghatározó jelentőségének felismerése politikai szinten az az Egészséges Szívről szóló Európai Tanács határozattal kezdődött 2004-ben. Ezt követte a Szív és érrendszeri egészség előmozdításáról szóló Luxemburgi Nyilatkozat (2005).

2007

Az európai politikában igazi fordulat 2007-ben történt az Egészséges Szív Európai Chartájának kihirdetésével júniusban az Európai Bizottság, és a WHO Európai Régiójának hivatalos támogatásával. A Chartához az EU tagállamok közül elsőként Magyarországon csatlakozott 18 szakmai és társadalmi szervezet és az egészségügyi miniszter a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány (MNSZA) kezdeményezésére. A Charta aláírói kötelezettséget vállaltak, hogy a megelőzés eszközeivel küzdenek a korai halállal és a szív és érrendszeri betegségekkel szemben.

Az Egészséges Szív Európai Chartája

Egyidejűleg az Európai Szívhálózat (ESZH) és az Európai Kardiológiai Társaság vezetésével elindult az EuroHeart program. Az Európai Bizottság támogatását élvező projektben 21 európai országból 32 szívalapítvány és kardiológiai társaság működik közre, hazánkban a MNSZA vesz részt.

2007 júliusában nagy többséggel fogadta el állásfoglalását az Európai Parlament a szív és érrendszeri betegségek leküzdésére irányuló cselekvési programról, mely az Egészséges Szív Európai Chartájának politikai megfelelőjének tekinthető. Szeptemberben adták ki az új európai szakmai vezérfonalat a szív és érrendszeri betegségek megelőzéséről a klinikai gyakorlatban.

Októberben az EU szintű döntésekben a kardiovaszkuláris kórképek megfelelő jelentőségének előmozdítására az ESZH kezdeményezésére, magyar EP képviselők részvételével megalakult az Európai Képviselők Szívcsoportja.

2008

2008 februárban az Európai Megelőzési Csúcsértekezleten az Egészséges Szív Európai Chartát aláíró szakmai szervezetek közös cselekvési tervet fogadtak el a Charta irányelveinek gyakorlati megvalósítására.

2008 október 15-n az Egészséges Szív Európai Chartájának aláírói Brüsszelben ismét találkoznak, Vasiliou, az EU egészségügyi biztosa jelenlétében. A találkozón az európai szívalapítványok, kardiológiai társaságok és a tagállamok minisztériumainak képviselői is részt vesznek.

Jelenleg az EU döntéshozatalában két fontos, a megelőzést elősegítő ügy van napirenden:

  • Az élelmiszercímkézés reformjában a szakmai szervezetek a tápanyag-információk (pl. energia, telített zsírok, só, cukor) jelentős bővítését szorgalmazzák. Jelenleg szakbizottságok tárgyalják, végszavazás 2009 tavaszán várható.
  • Az Iskolagyümölcs-program nagy összegeket irányoz elő a gyermekek táplálkozásának javítására.

KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!