Jó szívvel az egészségért

Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Keresés

A szívbetegség nem csak végzetes, de költséges is

2008. február 14. | Frissítve: 2013-01-14 09:23

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

A kontinens szívalapítványait tömörítő Európai Szívhálózat - melynek hazánkban tagja a Magyar Nemzeti Szívalapítvány - Brüsszelben ma, Valentin napra időzítve hozza nyilvánosságra a szív és érrendszeri betegségek statisztikai évkönyvét (#). Az évkönyv a kardiovaszkuláris betegségek európai halálozási és megbetegedési adatainak összegzésén kívül részletesen taglalja a betegséghez vezető kockázati faktorok és életmódi tényezők helyzetét.

A szívbetegség nem csak végzetes, de költséges is

Az európai statisztikai kiadvány a koszorúérbetegség okozta terhek megértésének új dimenzióját adja a betegség okozta anyagi károk felbecslésével. Az uniós szinten a kardiovaszkuláris betegségek okozta 192 milliárd Euro kiadás meghaladja az Unió egész költségvetését, mely 129,1 milliárd Euro 2008-ban.

Az Oxfordi Egyetem kutatói által összeállított kiadványból kitűnik, hogy hazánk továbbra is sereghajtó az uniós országok között a szíveredetű halálozást tekintve. Rajtunk kívül csak a balti államok szégyenkezhetnek jobban.

Különösen aggasztó a 64 év alatti, tehát lényegében az aktív korban lévők koszorúérbetegség okozta halálozásának mértéke. Ebben a tekintetben az Unió egyes, hagyományosan fejlett országaihoz képest nálunk a halálozás 300 százalékkal magasabb Sajnos, egyértelmű a lemaradásunk a környezetünkben lévő, újonnan csatlakozott államoktól is. Lengyelországhoz képest például a hazai szívhalálozás 50 százalékkal magasabb, de még Románia és Bulgária értékeit is meghaladja.

Szívbetegségek Magyarországon - 2007 statisztika

  • Csak a balti államokban több szívhalál
  • A régió hasonló országaiban legalacsonyabb egészségügyi ráfordítás
  • Legmagasabb társadalmi anyagi veszteség: 23929 Ft fejenként
  • 240 milliárd forint kár évente

Az elmúlt évek trendjét megfigyelve megállapítható, hogy egy korábbi rendkívül magas szintről a férfiak koszorúérbetegség okozta halálozásában az ezredfordulóig csökkenő tendencia volt megfigyelhető. Azóta viszont a halálozások javulását egy elhúzódó stagnálás váltotta fel.

Hazánkban az egészségügyi rendszernek minden évben egy állampolgárra vetítve 3852 forintjába kerül a koszorúérbetegség ellátása. Ez viszonylag szerény összeg a környező országokkal összevetve is, ahol például Szlovákiában 5388 forint, Csehországban pedig 6440 forint kiadást emelt ki minden egyes állampolgár zsebéből a szívbetegek ellátása.

A koszorúérbetegség okozta költségek között a közvetlen egészségügyi kiadások ráadásul viszonylag csekély hányadot jelentenek. Jelentősen megugrik ugyanis a veszteség a korai halálozás és a betegségben töltött idő miatti termelékenység csökkenés, továbbá a beteg környezetére háruló járulékos kiadások miatt. 2006-ban Magyarországon az egy főre eső veszteség a koszorúérbetegség következtében 23929 forint volt. Ez az összeg meghaladja a hozzánk hasonló fejlettségű EU országok értékét, mely például Lengyelországban 15401 forint, Szlovéniában 22269 forint volt.

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Hozzászólások (0)

Bejelentkezés

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány weboldalán bizonyos tartalmak, illetve szolgáltatások csak regisztrált felhasználók számára elérhetőek.

A regisztráció előnyei:
Mennyibe kerül?
A regisztráció ingyenes és az is marad.

Hogyan regisztráljak?
Kérjük, adja meg a kért adatokat, majd nyomja meg "Regisztráció" gombot! A megadott e-mail címre, elküldünk Önnek egy levelet, amiben egy aktiváló linket talál. Erre a linkre kattintva tudja majd véglegesíteni feliratkozását. Fontos tudnia, hogy csak regisztrációja véglegesítése után tud majd bejelentkezni oldalainkon.

Kiemelt ajánlat

Szív Szótára
Nem igazodik el a zárójelentésen?
tovább »

Defibrillátor térkép


Szavazás

Mi a javaslata az élelmiszerek transzzsír tartalmára vonatkozólag?

Államilag korlátozni a megengedhető arányt
Egy szint felett megadóztatni
Gyártók önkéntes fogadalma
Nem időszerű ez most

Alapító szervezetünk

Magyar Kardiológusok Társasága a Magyar Nemzeti Szívalapítvány alapító szervezete


Nemzetközi kapcsolatok

European Heart Network
World Heart Federation

Facebookon
Szívalapítvány a YouTube-on