Jó szívvel az egészségért

Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Keresés

Az Európai Parlament is riadót fúj a nők miatt

2007. október 17. | Frissítve: 2013-01-14 09:23

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Annak ellenére, hogy a szív-és érrendszeri betegség a vezető halálozási ok a nőknél is, és több nő hal meg szív-és érrendszeri betegség következtében, mint valamennyi ráktípus által összesen, mégis a legtöbb nő továbbra sincs tisztában a szív-és érrendszeri betegség kialakulásának kockázatával. Ráadásul, ez a kockázat drámaian fokozódik a kor előrehaladtával.

Az Európai Parlament is riadót fúj a nők miatt

A nők szív-és érrendszeri kockázatával foglalkoztak az Európa Parlamenti képviselők Szívcsoportjának április 27-n "Riadó a nők szívbetegsége miatt" címmel tartott ülésén. Jelenleg 50 EP-képviselő tagja a Szívcsoportnak -az Európai Parlamentben az egyik legnagyobb egészségügyi fórum. A Szív-csoportot az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) és az Európai Szívhálózat (EHN) szervezte és támogatja.

 

A szigorú tények:

a szív-és érrendszeri betegség (elsősorban a szívkoszorúér-betegség és a stroke) a felelős a nőket ért összes haláleset a 54%-áért Európában (férfiaknál az összes halálozás 43%-a), több embert megölve, mint az összes rák miatti halálozás

Minden hatodik nő (és minden tizedik férfi) hal meg stroke (szélütés) következtében, mely a második leggyakoribb halálok Európában (a szívkoszorúér-betegség után)

Linda McAvan EP-képviselő szerint: "az európai intézményeknek, a nemzeti egészségügyi hatóságoknak biztosítaniuk kell, hogy nők a szív-és érrendszeri egészségének megőrzését megfelelően figyelembe vegyék, és hogy a nemekre jellemző szempontokkal foglalkozzon a tudományos kutatás."

Dirk Sterckx képviselő, a Szívcsoport társelnöke hozzáteszi: "A szív és érrendszeri betegségek eddiginél hatékonyabb megelőzésére van szükség. A dohányzás megelőzés elterjesztése és a leszokni kívánó nők segítése olyan területek, ahol az EU sokat tehet. A dohányzási tilalom a nyilvános helyeken, beleértve a bárokat és éttermeket, egyértelműen helyes lépések."

Egy másik vitatott tárgy, amivel az EP-képviselők foglalkoztak a nyilvánvaló aránytalanság abban, ahogy a férfiak és nők szív-és érrendszeri betegségét kezelik. Marco Stramba-Badiale professzor, az EuroHeart projekt női szívbetegséggel foglalkozó jelentésének a szerzője kiemelte, hogy a nők még mindig alulreprezentáltak számos mérföldkőnek számító klinikai vizsgálat során. "A nemek közötti különbségeket tártak fel a szív-és érrendszeri betegség klinikai megjelenésében, valamint a kezelésben. Ezek megértése javíthatja a szív-és érrendszeri betegség klinikai kezelését, és a jövőben ki lehet fejleszteni nemtől függő diagnosztikai és terápiás stratégiákat " - hangsúlyozta.

Helen Alderson, a Szív Világszövetség (World Heart Federation) vezetője hangsúlyozta az olyan kampányok, mint a Go Red for Woman (hazánkban Pirosban a Nőkért) fontosságát a nőket érintő szívbetegség és a stroke megelőzésében és az ismeretterjesztésben. "Ez a kampány nem csak segít felhívni a figyelmet, hogy a nők ki vannak téve a szív-és érrendszeri betegségnek, hanem az is a célja, hogy mozgósítsa a jogalkotókat olyan politikai változások végrehajtása érdekében, melyek elősegítik a nők szív-és érrendszeri betegségének diagnosztizálását és megfelelő kezelését, végső soron csökkentve a szívbetegségek okozta társadalmi terhet"

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Hozzászólások (0)

Bejelentkezés

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány weboldalán bizonyos tartalmak, illetve szolgáltatások csak regisztrált felhasználók számára elérhetőek.

A regisztráció előnyei:
Mennyibe kerül?
A regisztráció ingyenes és az is marad.

Hogyan regisztráljak?
Kérjük, adja meg a kért adatokat, majd nyomja meg "Regisztráció" gombot! A megadott e-mail címre, elküldünk Önnek egy levelet, amiben egy aktiváló linket talál. Erre a linkre kattintva tudja majd véglegesíteni feliratkozását. Fontos tudnia, hogy csak regisztrációja véglegesítése után tud majd bejelentkezni oldalainkon.

Kiemelt ajánlat

Szív Szótára
Nem igazodik el a zárójelentésen?
tovább »

Defibrillátor térkép


Szavazás

Mi a javaslata az élelmiszerek transzzsír tartalmára vonatkozólag?

Államilag korlátozni a megengedhető arányt
Egy szint felett megadóztatni
Gyártók önkéntes fogadalma
Nem időszerű ez most

Alapító szervezetünk

Magyar Kardiológusok Társasága a Magyar Nemzeti Szívalapítvány alapító szervezete


Nemzetközi kapcsolatok

European Heart Network
World Heart Federation

Facebookon
Szívalapítvány a YouTube-on