Füstmentes törvényt mielőbb

Hazánkban 100.000 65 évesnél fiatalabb magyarból egy év alatt 105 férfi és 28 nő veszíti életét koszorúér-betegség miatt, míg Franciaországban csak 17 férfi és 3 nő. A szigorú füstmentes törvényeket bevezető országokban 1-2 év alatt jelentősen csökkent a szívroham miatti kórházi kezelések száma.

  • Franciaországban egy év alatt 15%-kal
  • Olaszországban 11,2%-kal
  • Skóciában 17%-kal
  • Nyolc nagy vizsgálat utólagos elemzése szerint a nemdohányzók védelméről szóló törvény bevezetése azonnal 19%-kal csökkentette a heveny szívrohamok számát.
Füstmentes törvényt mielőbb

Európában már 200 millióan élvezik a füstmentes környezetet A zárt közterületeken, beleértve a bárokat és az éttermeket tilos a dohányzás Írországban, az Egyesült Királyságban (Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország), de Olaszországban, Máltán, Svédországban, Lettországban, Finnországban, Szlovéniában, Franciaországban és Hollandiában is csak a zárt, erre a célra elkülönített helyiségekben lehetséges, amennyiben ilyeneket hajlandóak és képesek kialakítani a vendéglátósok.

 
Dolgozók védettsége a munkahelyi füstártalomtól 2009 szeptemberében

Dolgozók védettsége a munkahelyi füstártalomtól 2009 szeptemberében

Egy nemrégiben elvégzett Eurobarométer-felmérés azt jelzi, hogy növekvőben van a dohányzásellenes intézkedések népszerűsége: az európaiak 84%-a foglalt állást a füstmentes irodák és zárt légterű munkahelyek mellett; 77%-uk támogatja a füstmentes éttermek tervét, és 61%-uk van a füstmentes bárok és kocsmák mellett.

Hiába a katasztrofális halálozás - nálunk a füstmentes törvénnyel kivárnak Magyarországon az egyértelmű tények ellenére még mindig késik az életmentő törvény bevezetése. Legutóbb 2008 őszén, a válságra hivatkozva vitték zátonyra egyes politikusok a törvény ügyét, holott már Magyarországon is bizonyították a dohányzás gazdasági kártételeit. az országgyűlés elé terjesztendő törvény tervezete továbbra is megengedné a dohányzást a szórakozóhelyek jelentős részén, így a bárokban, diszkókban és kocsmákban, ha ott meleg ételeket nem szolgálnak fel.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány - a Magyar kardiológusok Társaságával és más szervezetekkel együtt már évek óta sürgeti a nemdohányzók védelmét szolgáló törvény bevezetését.

Olvasson még többet a témáról a tudobeteg.hu oldalán!


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!