Jó szívvel az egészségért

Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Keresés

Európai képviselők a szívbetegségek ellen

2006. szeptember 27. | Frissítve: 2013-01-14 09:23

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Megtartotta első ülését Brüsszelben az Európai Képviselők Szívcsoportja. Az eseményt különösen időszerűvé az idén elkezdődött, a szív és érrendszeri betegségek leküzdésére indult európai szintű kezdeményezések teszik.

Európai képviselők a szívbetegségek ellen

Az első ilyen lépés volt az Egészséges Szív Európai Chartájának kihirdetése júniusban az Európai Bizottság, és a WHO Európai Régiójának hivatalos támogatásával, melyhez a tagállamok közül elsőként Magyarországon csatlakoztaka Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány kezdeményezésére.

Júliusban az Európai Parlament nagy többséggel (607-2) fogadta el állásfoglalását a szív és érrendszeri betegségek leküzdésére irányuló cselekvési programról, mely az Egészséges Szív Európai Chartájának politikai megfelelőjének tekinthető. Szeptemberben adták ki az új európai szakmai vezérfonalat a szív és érrendszeri betegségek megelőzéséről a klinikai gyakorlatban.

A keringési betegségek terheinek csökkentését célzó további intézkedések érdekében az Európai Szívhálózat támogatta az Európai Képviselők Szívcsoportjának megalakulását. Az ülés a szívbetegségek visszaszorításáért elkötelezett nemzeti szívalapítványok, köztük a Magyar Nemzeti Szívalapítvány részvételével zajlott.

Európai képviselők a szívbetegségek ellen

2007 első félévében az Európai Unió, a nemzeti döntéshozók, a civil és szakmai szervezetek minden eddigit felülmúló egységről tettek tanúbizonyságot Európa elsőszámú gyilkosával szemben. Remélhetőleg ez alapot teremt a következő évek intézkedéseihez - húzta alá Susanne Logstrup, az Európai Szívhálózat igazgatója. A szív és érrendszeri betegségek felelősek Európában a halálozások közel feléért, de Magyarországon ennél is rosszabb a helyzet. Különösen aggasztó, hogy a 64 év alattiak szíveredetű halálozása hazánkban háromszorosa az osztrák adatoknak. A kardiovaszkuláris betegségek becslések szerint évente 169 milliárd euróval terhelik meg az EU gazdaságát.

Európai képviselők a szívbetegségek ellen

A Szívcsoportot azért hozták létre, hogy a keringési betegségek iránt érdeklődő képviselőknek párbeszédre nyújtson lehetőséget, mind uniós, mind tagállami szinten. A csoport célja, hogy elősegítse azokat az intézkedéseket, melyek a szív és érrendszeri betegségek okozta terheket csökkentik, és járuljon hozzá az egészségtudatos magatartás elterjedéséhez a veszélyeztetett célcsoportokban. Csak a széleskörű információn, a nevelésen, politikai és strukturális intézkedéseken alapuló összehangolt, határozott cselekvés képes megakadályozni az elkerülhető halálozást, a szívinfarktus és a stroke okozta szenvedést - jelentette ki Logstrup az alakuló ülésen.

Az Európai Parlament is riadót fúj a nők miatt

Annak ellenére, hogy a szív-és érrendszeri betegség a vezető halálozási ok a nőknél is, és több nő hal meg, mint a szív-és érrendszeri betegség következtében, mint összesen valamennyi ráktípus által, mégis a legtöbb nő továbbra sincs tisztában a szív-és érrendszeri betegség kialakulásának kockázatával. >>>tovább>>>

További információ angolul: www.mepheartgroup.eu

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Hozzászólások (0)

Bejelentkezés

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány weboldalán bizonyos tartalmak, illetve szolgáltatások csak regisztrált felhasználók számára elérhetőek.

A regisztráció előnyei:
Mennyibe kerül?
A regisztráció ingyenes és az is marad.

Hogyan regisztráljak?
Kérjük, adja meg a kért adatokat, majd nyomja meg "Regisztráció" gombot! A megadott e-mail címre, elküldünk Önnek egy levelet, amiben egy aktiváló linket talál. Erre a linkre kattintva tudja majd véglegesíteni feliratkozását. Fontos tudnia, hogy csak regisztrációja véglegesítése után tud majd bejelentkezni oldalainkon.

Kiemelt ajánlat

Szív Szótára
Nem igazodik el a zárójelentésen?
tovább »

Defibrillátor térkép


Szavazás

Mi a javaslata az élelmiszerek transzzsír tartalmára vonatkozólag?

Államilag korlátozni a megengedhető arányt
Egy szint felett megadóztatni
Gyártók önkéntes fogadalma
Nem időszerű ez most

Alapító szervezetünk

Magyar Kardiológusok Társasága a Magyar Nemzeti Szívalapítvány alapító szervezete


Nemzetközi kapcsolatok

European Heart Network
World Heart Federation

Facebookon
Szívalapítvány a YouTube-on