Jó szívvel az egészségért

Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Keresés

Szívbetegség- horribilis anyagi veszteség

2009. március 20. | Frissítve: 2013-02-20 13:50

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Horribilis anyagi veszteséget okoznak a szív és érrendszeri betegségek

Egy brit szakértői csoport első ízben összesítette a kibővített Európai Unióban a szív és érrendszeri betegségek okozta anyagi terheket. A szív és érrendszeri betegségek a vezető halálok az Unióban, Magyarországon több áldozatot szed, mint minden más halálok együttesen.

A tudósok a költségek összesítésénél nem csak a közvetlen kórházi kiadásokkal számoltak, hanem számításba vették az egyéb tényezőket is, a járóbeteg-ellátás költségeit, a gyógyszerek árát; továbbá az otthoni betegápolás és a kiesett termelőképesség okozta költségeket is. Az elemzésnél a 2003. év adatait vették figyelembe.

A szív és érrendszeri betegségek évente 169 milliárd Euró kiadást jelentenek az Únió állampolgárai számára. A kiadások 62 %-a keletkezik az egészségügyben, azaz a költségek számottevő része nem közvetett kiadás. A betegség okozta termeléskiesés felelős a költségek 21 %-ért, míg a családi beteggondozás értéke a fennmaradó 17 %-ért.

A fenti összegek egy főre lebontva évente 3724 Euró kiadást jelentenek. A jelenlegi árfolyamon számolva ez az Unió egy lakosára vetítve havonta több mint 85 000 Forintot jelent.

A kutatók szerint ez az első átfogó elemzés eredménye még további pontosítást igényelhet, de a kiadás leginkább csak még nagyobb lehet, mint a jelenleg számított. Az elemzés remélhetőleg segíti a döntéshozókat és a politikusokat a megfelelő intézkedések kidolgozásában.

Forrás: European Heart Journal doi:10.1093/eurheartj/ehi733

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány kommentárja:

A fenti, tudományos értékű elemzés sokkoló adatokkal számszerűsíti a szív és érrendszeri betegségek okozta anyagi terheket. A szív és érrendszeri betegségek hazánkban az európai átlaghoz képest jóval nagyobb gyakorisággal fordulnak elő. Ugyanakkor a betegség jelentős részben megelőzhető, a koszorúérbetegség akár 80%-ban is. Sürgető, hogy mielőbb hatékony intézkedések történjenek a betegség megelőzése érdekében. Ezt már nem csak az emberiesség diktálja, hanem gazdasági szükségszerűség is.

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Hozzászólások (0)

Bejelentkezés

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány weboldalán bizonyos tartalmak, illetve szolgáltatások csak regisztrált felhasználók számára elérhetőek.

A regisztráció előnyei:
Mennyibe kerül?
A regisztráció ingyenes és az is marad.

Hogyan regisztráljak?
Kérjük, adja meg a kért adatokat, majd nyomja meg "Regisztráció" gombot! A megadott e-mail címre, elküldünk Önnek egy levelet, amiben egy aktiváló linket talál. Erre a linkre kattintva tudja majd véglegesíteni feliratkozását. Fontos tudnia, hogy csak regisztrációja véglegesítése után tud majd bejelentkezni oldalainkon.

Kiemelt ajánlat

Szív Szótára
Nem igazodik el a zárójelentésen?
tovább »

Defibrillátor térkép


Szavazás

Mi a javaslata az élelmiszerek transzzsír tartalmára vonatkozólag?

Államilag korlátozni a megengedhető arányt
Egy szint felett megadóztatni
Gyártók önkéntes fogadalma
Nem időszerű ez most

Alapító szervezetünk

Magyar Kardiológusok Társasága a Magyar Nemzeti Szívalapítvány alapító szervezete


Nemzetközi kapcsolatok

European Heart Network
World Heart Federation

Facebookon
Szívalapítvány a YouTube-on