Elindult az EuroHeart Projekt

Elindult az EuroHeart Projekt 3 éves átfogó program a szív és érrendszeri betegségek visszaszorításáért

Elindult az EuroHeart Projekt

Az Európai Szívhálózat és az Európai Kardiológiai Társaság vezetésével elindult ez EuroHeart program. Az Európai Bizottság támogatását élvező projektben 21 európai országból 32 szívalapítvány és kardiológiai társaság működik közre, hazánkban a Magyar Nemzeti Szívalapítvány vesz részt. A három éves program fő célkitűzése, hogy a szív és érrendszeri betegségek okozta terhekre megfelelő választ adjon, a politika döntéshozatal és a népegészségügyi intézkedések számára világos feladatokat határozzon meg.

Az EuroHeart program ezekhez a célokhoz öt munkatervet rendelt:

  • Az Egészséges Szív Európai Chartájának kihirdetése
  • A szív és érrendszeri betegségeket célzó tagállami szintű nemzeti tervek, stratégiák és programok feltérképezése és elemzése
  • A társadalmi figyelem ráirányítása a nőket sújtó keringési betegségekre
  • A megelőzési tevékenységek erősítése az alapellátási hálózatban
  • A szív és érrendszeri betegségek megelőzését célzó európai irányelvek nemzeti szintű átvétele és elterjesztése

A 2007 áprilisában elindult projekt az eddigi legnagyobb összefogás Európában a szívalapítványok és a szakmai társaságok között, melyhez első alkalommal magas szintű politikai támogatás is társul. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány azt várja részvételétől, hogy végre a keringési betegségek okozta óriási terhekkel arányos, megfelelő válaszlépések születnek hazánkban és Európában egyaránt.

További információ az Európai Kardiológiai Társaság honlapján (angolul).

Vörös riadó a nők szívéért - Az EuroHeart projekt 6. munkacsoportjának jelentése a nők részvételéről a szív és érrendszeri kutatásokban. (angolul) (pdf formátum)

A kardiovaszkuláris betegségek megelőzése Európában - a befejezetlen feladat EuroHeart work package 5: A kardiovaszkuláris egészségmegőrzéssel és a kardiovaszkuláris betegségmegelőzéssel kapcsolatos nemzeti tervek, protokollok és felmérések (pdf formátum)


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!